home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla Semi

Kompanija Tesla Motors je odložila dolazak svog električnog kamiona Tesla Semi za narednu godinu.

Teslin električki kamion Semi ove godine definitivno neće početi da prevozi teret. Kompanija je to potvrdila tokom finansijskog izveštaja, a u stvari se radi o novom odlaganju dolaska pomenutog vozila. Prvobitno je bilo planirano da se Tesla Semi pojavi na tržištu 2019. godine, zatim je to pomereno za 2021. godinu, a sada je stigla vest o novom odlaganju, i to za narednu godinu. Iz kompanije su obavestili deoničare da je do odlaganja došlo zbog ograničene dostupnosti baterijskih ćelija i problema u lancu dobavljača.

"Verujemo da se držimo rasporeda kada je reč o proizvodnji prvih primeraka Modela Y u Berlinu i Ostinu u ovoj godini. Uticaj na proizvodnju će imati uspešnost uvođenja mnogih novih proizvoda i tehnologije proizvodnje, izazova u lancu dostavljača te regionalne dozvole. Kako bi se fokusirali na te fabrike, ali i zbog ograničene dostupnosti baterijskih ćelija te izazova u lancu dobavljača, pomerili smo dolazak Semi kamiona za 2022. godinu. Takođe, pravimo napredak u industrijalizaciji Cybertrucka, čija proizvodnja je planirana u Ostinu", navodi se u saopštenju.

Kompanija Tesla je prvi put najavila Semi još 2017. godine kao električni kamion s dometom od 800 kilometara i tehnologijama koje uključuju autopilot. Taj kamion je već proputovao SAD te je putovanja obavljao samostalno bez pratnje još od 2018. godine. Pritom se u potpunosti oslanjao na Teslinu postojeću mrežu Supercharger punjača. Osnivač Tesle Elon Musk je prošle godine poslao interni mejl u kome je naveo da je sve spremno za masovnu proizvodnju, ali to ne znači ništa bez potrebnih komponenti kamiona.

Izvor: Klix.ba

Foto: arhiva Autoblog.rs



čitanja : 304



Komentari