home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Bentley Flying Spur

Lamborghini i Ducati ostaju pod kontrolom diva iz Ingolstadta

Audi polako, ali sigurno preuzima dominantnu ulogu u Volkswagen koncernu. Nakon što je vrlo uspešno uveo Lamborghini i Ducati u novo doba, sada će to nastojati da ponovi i s prestižnom britanskom markom.

Bentley je pod kapom VW-a već godinama, a njegovim poslovanjem je sve do sada dosta labavo upravljao Porsche. Malo ko bi to rekao jer je Bentley imao itekako veliku slobodu u kreiranju poslovne politike. Međutim, stigla je pandemija, a time se završilo vreme kada je smeo da se rasipa novac. Crewe je uskoro morao da obustavi proizvodnju svog slavnog V8 motora te se polako okreće modernim tehnologijama, piše Index.hr.

Volkswagenov plan je jasan još od 2020. godine. Zove se Together 2025+ i predstavlja novo restrukturiranje koje za posledicu ima rezanje fiksnih troškova za 5 posto i materijalnih za još 7 posto, i to za samo dve godine. Pritom sve luksuzne marke ostaju u portfelju grupe te ih se ne žele odreći. Naravno, tu ne ulazi i Bugatti koji se ni tada nije pominjao u strategiji, a u međuvremenu je veštim poslovnim potezima završio u novom koncernu s Rimcem.

Bentley Continental GT

Bentley je pod Audijevu potpunu kontrolu potpao s prvim danom ove godine, a to znači da će zajednički raditi na elektrifikaciji i tehnološkoj saradnji, sve kako bi Bentley što uspešnije prošao kroz ova vrlo izazovna vremena.  Svaka odluka Bentleyja mora da bude koordinisana i odobrena od Ingolstadta, a isto važi i za svaku buduću investiciju. Primera radi, neće moći ni sarađivati s primera radi Lamborghinijem, a da to ne odobri Audi. Time Bentley postaje još jedan satelit o čijoj strategiji brine Audi.

Uostalom, Audi ima finansijsku kontrolu nad markom, ali i potpunu odgovornost. Adrian Hallmark postaje svojevrsni poslovođa Bentleyja, dok Audijev šef Markus Duesmann donosi odluke.

Bentley Bentayga

Da dodatno začinimo ove uloge, recimo da će Nemci naređivati Britancima šta i kako da rade, ako požele, moći će da im menjaju upravu, pa čak i utiču na proizvodne kapacitete. A kad smo kod proizvodnje, recimo da će dosadašnja Porscheova MSB platforma biti zamenjena modularnom PPE41/51 i SSP4/5.

Prema dostupnim informacijama, prvi električni Bentley na tržište dolazi 2025. godine, model D-Lux, koji će biti pandan današnjem Velaru iz Land Rovera. U međuvremenu će stići plug-in verzije aktuelnih modela, kao i električni Flying Spur te Bentayga.

Izvor: Index.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 590Komentari