home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Panasonic Tesla

Japanski Panasonic će početi s proizvodnjom nove litijum-jonske baterije namenjene Tesli već od 2023. godine, u šta planira da uloži oko 80 milijardi jena (705 milijuna dolara) i to u fabrike u Japanu, piše japanski poslovni portal Nikkei.

Punjive litijum-jonske baterije bi mogle pomoći da električna vozila (EV) budu privlačnija za vozače tako što bi povećale domet vožnje za oko petinu, piše Nikkei na navodeći izvor.

"Proučavamo razne mogućnosti masovne proizvodnje uključujući testnu proizvodnu liniju koju uspostavljamo ove poslovne godine", saopštio je Panasonic.

Panasonic je u oktobru predstavio bateriju formata 4680 (46 milimetara širine i 80 milimetara visine). Očekuje se da će to pomoći američkom proizvođaču električnih vozila da smanji troškove proizvodnje.

Japanska kompanija proizvodiće 4680 baterije u fabrici na zapadu Japana, s proizvodnjom dovoljnom za oko 150.000 vozila, navodi Nikkei.

Panasonic je jedini proizvođač razvijenije Tesline baterije što mu obezbeđuje poziciju ključnog dobavljača američke kompanije, barem za skuplje modele automobila, uprkos tome što taj proizvođač električnih vozila traži dobavljače baterija u Kini i drugde.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva / Newsdirectory3.comčitanja : 290Komentari