home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Fiat 500L

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je u četvrtak da će menadžment fabrike u Kragujevcu Fiat Chrysler Automotive (FCA) Srbija radnicima ponuditi odlazak na rad u inostranstvo ili otpremnine, jer će rad biti zamrznut na dve godine zbog priprema za proizvodnju novog modela.

On je za Betu rekao da će, prema informaciji koju ima taj sindikat, rad fabrike u Kragujevcu biti „zamrznut“ na dve godine, do 2024.

„Fiat je došao na poslovnu ideju da zamrzne rad fabrike zbog pripreme proizvodnje novog modela 2024. godine. Radnicima će ponuditi da odu u neku od njihovih fabrika u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj ili Italiji ili da uz otpremninu i napuste radno mesto“, rekao je Mihajlović.

Radnici kragujevačke fabrike automobila danas su u više različitih termina pozvani na razgovor sa poslovodstvom, a u pozivu nije naznačen razlog. Predstavnici Vlade Srbije nedavno su saopštili da će fabrika u tom gradu započeti proizvodnju električnog automobila 2024. godine. 

Mihajlović je rekao da je plata Fiat-ovih radnika u svakoj od tih zemalja različita, shodno uslovima rada. Posle dve godine radnici bi se, kako je rekao, vratili u Kragujevac, a ponuda je obrazložena potrebom da se obuče za proizvodnju novog modela.

Plata u Slovačkoj i Poljskoj bi, prema njegovim rečima i saznanjima tog sindikata, okvirno bila 800 evra, u Italiji 1.200-1.300, a u Nemačkoj oko 1.900 evra. Uz to bi, kako je rekao, dobili i neke benefite koji su različiti za svaku zemlju. Na primer, za odlazak u Slovačku pre polaska oko 6.000 evra i po povratku oko 10.000 evra, za Nemačku po oko 1.000 evra pre polaska i po povratku.

„Radnici neće moći slobodno da se opredele za bilo koju opciju, već će biti ocenjivani i po tom kriterijumu raspoređeni po inostranim fabrikama, ako prihvate tu ponudu“, rekao je Mihajlović.

Dodao je da Fiat u Italiji ne primenjuje takav princip u sličnoj situaciji, već radnici za vreme pripreme proizvodnje za novi model dobijaju plate.

Istakao je da u zakonodavstvu Srbije „zamrzavanje“ rada fabrike nije regulisano i da za slanje radnika za rad u inostranstvo postoje drugi uslovi. On je rekao da bi u kragujevačkoj fabrici, po ugovoru koji je ta kompanija potpisala kada je došla u Srbiju, u svakom trenutku trebalo da radi 3.200 radnika, ali da ne zna da li se ta odredba u potpunosti poštuje.

„Od tog broja je oko trećina žena, među kojima je i onih koje imaju decu, i za njih će ti ponuđeni uslovi biti teže prihvatljivi“, rekao je Mihajlović. Dodao je da se još ne zna reakcija tamošnjeg sindikata i radnika.

Izvor: Biznis.rs / Beta.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Fiat

Sindikat Nezavisnost: Ponuda FCA radnicima znači kraj fabrike i propast za Kragujevac

U sindikatu „Nezavisnost“ fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija ocenili su da današnja ponuda poslodavca radnicima da rade u inostranstvu, znači „kraj fabrike i udar na Kragujevac“.

Potpredsednik tog sindikata Igor Andjić rekao je agenciji Beta da su proizvodni radnici danas u fabrici obavešteni o uslovima za odlazak u Nemačku, Poljsku, Italiju i Slovačku na dvogodišnji rad u fabrikama kompanije Stelantis, u čijem sastavu je italijanski Fijat, većinski vlasnik kragujevačke fabrike automobila.

„To znači da se fabrika u Kragujevcu zaključava, praktično biće na stend-baju do proizvodnje novog modela, a nas šalju u inostranstvo, što je za mnoge radnike neprihvatljivo, jer su to sve mladi ljudi, patriote koji hoće ovde da žive i rade“, rekao je Andjić. On je dodao i da poslodavac nije izneo detaljan socijalni program za radnike, na čemu će insistirati sindikat „Nezavisnost“.

Andjić je rekao da su radnici spremni da blokiraju grad već sutra, ako kompanija ne iznese detalje socijalnog programa.

„Mi ćemo od države da tražimo da Fijat pokupi prnje i ode, da se isele i idu odmah, jer ostavljaju 2.500 radnika bez posla i 10.000 porodica bez egzistencije“, rekao je Andjić ocenjujući da Kragujevac „guraju u propast“. On je istakao da su u sindikatu spremni da pregovaraju ali ne u Beogradu nego u Kragujevcu i traže od premijerke Srbije da kaže radnicima šta ih čeka.

Prema dokumentu sa kojim su danas upoznati radnici, za rad u Slovačkoj i Poljskoj ponudjena je minimalna osnovna neto mesečna zarada u iznosu od 800 odnosno 850 evra, a ponudjen je i neto bonus pre polaska od 6.000 evra. Po povratku, radnici će primiti neto bonus po 11.000 evra, ukupno za dve godine.

Za radnike koji će otići na rad u Nemačku minimalna osnovna neto mesečna zarada je 1.900 evra, a u Italiju 1.400 evra, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 evra. Neto bonus po povratku iz Nemačke je 2.000 evra, a iz Italije 1.500 evra.

Smeštaj plaća zaposleni, dok se bonus zaposlenima isplaćuje srazmerno provedenom vremenu na radu u drugoj fabrici.

Radnicima je rečeno da se od sutra do 20. maja u vremenu od 9.00 do 14.00 mogu prijavljivati u upravnoj zgradi.

Kako je Beta saznala u Samostalnom sindikatu sestrinske kompanije Fijat plastik, radnicima FCA je danas rečeno da postoji i opcija odlaska iz fabrike, kako je rečeno, uz otpremninu po zakonu.

Jedini reprezentativni sindikat u FCA čiji su predstavnici, kako je juče bilo najavljeno, jutros imali sastanak sa direktorom kompanije, nije zvanično reagovao na Fijatovu ponudu radnicima, a predsednik tog sindikata danas nije odgovarao na telefonske pozive agencije Beta.

Izvor: Beta.rsčitanja : 1351Komentari