home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Focus

Automobilwoche je nadavno pisao da će Ford od 29. avgusta značajno smanjiti proizvodnju kompaktnog Focusa, a sada je saopšteno da će ovaj model u potpunosti biti ukinut 2025. godine.

Kako navodi Motor1, to u stvari znači da je aktuelni Focus Mk4 facelift poslednji svoje vrste jer u sadašnjoj eri električnih vozila ne postoje planovi o potencijalnom oživljavanju nekada veoma popularnog vozila.

Ford Focus

U današnjem intervjuu novinarima, šef Forda u Evropi Stuart Rowley je potvrdio planirano ukidanje Focusa. Izgleda da je i budućnost fabrike u Saarlouisu u Nemačkoj neizvesna jer kompanija priznaje da nije pronašla rešenje da održi fabriku i rad nakon ukidanja automobila za otprilike tri godine: „Tražimo druge alternativne mogućnosti za proizvodnju vozila u Saarlouisu, uključujući [prodaju] drugim proizvođačima. U našem ciklusu planiranja nemamo dodatni model koji ide u Saarlouis.“

Globalni Focus je teško pogođen problemima u lancima snabdevanja, što je dovelo do toga da vreme čekanja premašuje 12 meseci. Jedan od glavnih problema proizilazi iz SYNC4 infotainment sistema napravljenog u ratom razorenoj Ukrajini, što je izazvalo velika kašnjenja.

Rowley takođe potvrđuje da će biti "značajnih" otkaza u Saarlouisu, gde Ford zapošljava 4.600 ljudi. „Realnost industrije je da će proizvodnja električnih vozila zahtevati manje ljudi.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 341Komentari