home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Baidu RT6

Kina se sprema da usvoji pravila o autonomnim vozilima u putničkom saobraćaju, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Bezbednost na prvom mestu

Ministarstvo će podsticati upotrebu autonomnih vozila kao taksija u situacijama koje se lako kontrolišu i u situacijama manjih gužvi u saobraćaju, navodi se u izveštaju. „Prevoz autonomnim vozilima kao prioritet treba da ima bezbednost“, navodi Ministarstvo saobraćaja.

Kina i SAD su u trci za komercijalizaciju autonomne vožnje, od najsavremenijih tehnologija sa senzorima i mapiranjem do propisa koji balansiraju između razvoja i bezbednosti. Američke države poput Arizone dozvoljavaju kompanijama za samovozeće kamione da rade bez ljudi.

Kalifornija je odobrila General Motors-ovu robotaksi jedinicu Cruise LLC u junu. Američka kompanija počeće da naplaćuje putnicima vožnju iako fizički nema vozača u vozilu. Kompanije Baidu i Pony.ai dobile su dozvole za korišćenje i voznju robotaksi vozila u ograničenim zonama u Kini, Pekingu, Šangaju i Šenženu.

Baidu je saopštio da je dobio dozvole za upravljanje prvim robotaksi vozilima bez vozača na otvorenim putevima u dva kineska grada. Kompanija navodi da su dozvole koje su izdale jugozapadna opština Chongqing i centralni grad Wuhan označile “prekretnicu” u donošenju nove politike ka autonomnoj vožnji.

Izvor: PCpress.rs / Reuters

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Baidučitanja : 257Komentari