home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
BMW Meksiko

Nemački BMW je saopštio da će uložiti 800 miliona evra u svoju San Luis Potosi fabriku u Meksiku za proizvodnju baterija i potpuno električnih „Neue Klasse“ modela.

Proširenje, koje bi trebalo da otvori oko 1.000 novih radnih mesta, predstavlja najnoviji potez BMW-a koji planira da do 2030. godine više od polovine njegove prodaje čine portpuno električni automobili.

Više od polovine sredstava koja će biti uložena u Meksiku (500 miliona evra) namenjeno je centru za montažu baterija u okviru postojeće fabrike automobila, a oko 500 dodatnih zaposlenih će tamo raditi. Još 500 radnih mesta biće otvoreno u drugim oblastima, navodi se u saopštenju.

Preostalih 300 miliona evra ide na adaptaciju i proširenje delova fabrike za limariju i izgradnju nove montažne linije za ugradnju baterija, rekao je za Rojters šef fabrike Harald Gotše.

„Počećemo sa izgradnjom početkom 2024. godine, a počećemo proizvodnju početkom 2027. godine“, rekao je on.

Najava je usledila nakon nekoliko drugih velikih investicija ovog proizvođača automobila poslednjih meseci, uključujući 1,7 milijardi dolara u Sjedinjenim Državama i 2 milijarde evra za izgradnju fabrike električnih vozila u Mađarskoj.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 361Komentari