home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Lightyear 0

Neobična sudbina je zadesila holandskog proizvođača električnih solarnih automobila Atlas Technologies, poznatijeg pod markom Lightyear. Oni još od 2019. godine najavljuju automobil koji ima električni pogon, ali i fotonaponske ploče na prednjem poklopcu i krovu, sa svrhom dopunjavanja baterija.

Nakon prvog prototipa Lightyear One predstavili su i prvu produkcijsku verziju, Lightyear 0, s cenom od 119.000 evra. Ipak je nisu sami proizvodili, već su taj posao poverili jednoj kompaniji u Finskoj, ali i prodaja i proizvodnja su se pokazali kao fijasko: naručeno je bilo manje od hiljadu takvih automobila, dok je krajem prošle godine s proizvodne trake silazio tek jedan primerak nedeljno, piše Autonet.

Ovog januara Lightyear je na CES sajmu najavio i jeftiniji model, Lightyear 2, s cenom od 41.000 eva te dometom od čak 800 kilometara. I ovaj model je bio opremljen solarnim punjačem, a zbog prihvatljive cene neki su ga već proglasili vrlo konkurentnim modelom. U prodaji je trebalo da bude 2025. godine.

Lightyear 2

Međutim, samo nekoliko nedelja nakon tog predstavljanja, kompanija koja stoji iza solarnih automobila je proglasila bankrot te pokrenula postupak stečaja. U sklopu tog procesa vođenje kompanije preuzeće stečajni upravitelj, čiji zadatak će biti ispoštovati sve obaveze prema zaposlenima i zajmodavcima te pronaći način da kompanija preživi. Veliki upitnik je dakle i nad sudbinom njihovih automobila, pogotovo modela Lightyear 2.

Izvor: Autonet.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Lightyearčitanja : 444Komentari