home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Starman

SpaceX je 6. februara 2018. u svemir lansirao Tesla Roadster i lutku, nazvanu Starman, na svojoj raketi Falcon Heavy. Znate da su i jedna i druga kompanija povezane s Elonom Muskom pa je i ovaj poduhvat bilo lakše realizovati. Pet godina je prošlo od lansiranja pa je dobro proveriti gde se nalaze ovi svemirski putnici.

Prema sajtu Whereisroadster.com, koji prati korisni teret od lansiranja, Roadster putuje elipsastom orbitom koja se približava orbiti Zemlje i ide sve do orbite Marsa. Na svoju petu godišnjicu u ponedeljak, Roadster je presekao Marsovu orbitu, ali ova planeta nije bio u blizni jer se u tom trenutku nalazila s druge strane Sunca. NASA ja objavila da će se automobil i Starman približiti Marsu 2035. godine, a 2047. i 2050. približiće se i Zemlji, piše Revija HAK.

Do sada je Roadster već prešao više od četiri milijarde kilometara u svemiru. To je 70.000 puta veća udaljenost od one za koju važi Teslina garancija i jednako je vožnji svim svetskim putevima 63 puta, kažu na portalu koji prati putovanja svemirskih putnika Roadstera i Starmana.

Starman je poslat na ovo epsko putovanje uz pesmu Davida Bowiea Space Oddity, koja je svirala na hi-fi sistemu Roadstera. Svemir je grubo mesto za izlete pa ako vas zanima šta je ostalo od Roadstera, ovo su pretpostavke… Svi materijali poput kože, gume ili boje su se raspali, izloženi ekstremnom zračenju. Muzika odavno ne svira. Naučnici misle da je ostao još samo aluminijumski okvir automobila. Neki procenjuju da će čak pasti na Zemlju, ali za nekoliko miliona godina…

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva / Screenshotčitanja : 842Komentari