home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Cupra Terramar

Kako pišu britanski mediji, budućnost brenda SEAT je izgleda sve više pod znakom pitanja, nakon što je kompanija na svom poslednjem brifingu izbegla da otkrije svoje planove za bilo kakve potpuno električne modele.

Na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni finansijski rezultati kompanije za 2022., šef SEAT-a i Cupre Vejn Grifits je rekao: „Budućnost je električna; to znači da je za našu kompaniju budućnost Cupra. Cupra je za novu generaciju.” Kada su ga pitali šta to znači za budućnost SEAT-a, Grifits je prokomentarisao: „Ne možemo da elektrifikujemo oba brenda odjednom. SEAT i Cupra se dopunjuju tokom prelazne faze. Ne moramo danas da odlučujemo o budućnosti SEAT-a.”

„Naš fokus je na tri električna vozila za Cupru“, rekao je on, misleći na buduće modele Tavascan, Terramar i Urban Rebel.

Cupra Tavascan

Međutim, finansijski rezultati i nedavna ulaganja u španske proizvodne pogone predstavljaju dobre vesti za Cupru. Što se tiče prodaje, brend je porastao za 92,7 odsto na godišnjem nivou, u poređenju sa padom SEAT-a od 18,1 odsto u 2022. Promet je u porastu za dva brenda u celini, poboljšanje od 14 odsto u odnosu na 2021.

Cupra Urban Rebel

VW grupa je takođe objavila da će 10 milijardi evra biti uloženo u fabrike u Pamploni, Martorelu i Valensiji, kako bi se povećala proizvodnja Cuprinih potpuno električnih modela. Martorel će takođe biti odgovoran za proizvodnju pristupačnijih električnih automobila za širu VW grupu, sa ciljem od 500.000 jedinica godišnje do 2025. godine.

Grifits je govorio i o razvoju sintetičkih goriva, nešto u šta Porsche ulaže u velikoj meri. „Što se tiče sintetičkih goriva, mislim da to treba da ostavimo otvorenim i da ne budemo dogmatični i da podržimo postizanje cilja nulte emisije do 2035.”

Cupra napominje i da trenutno analizira ulazak na tržište Severne Amerike. „Američki automobili su generalno veći, to bi bio proizvod sledeće generacije i bio bi baziran na novoj SSP platformi.” SSP platforma, koja će podržati novi potpuno električni Porsche Cayenne, verovatno bi bila osnova novog vodećeg modela Cupra. Ovo bi bilo u skladu sa Cuprinom strategijom razvoja više premijum brenda u odnosu na SEAT, pri čemu je Grifits potvrdio da će Cuprin profil kupaca biti potpuno drugačiji od SEAT-ovog.

Priredio: Ivan Mitić - Autoblog.rsčitanja : 476Komentari