home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW fabrika

Nemačka automobilska industrija je prošle godine znatno povećala izvoz električnih automobila. Izvezeno je pola miliona čisto električnih vozila vrednih 24,2 milijarde evra. To je čak 65 odsto više nego u 2021. godini, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Najveći kupci bili su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Osetno je porastao i uvoz električnih vozila, i to za oko petinu (22,2 odsto) na 358.000, prenela je agencija DPA.

Podstaknuta visokim subvencijama, u Nemačkoj raste potražnja za e-vozilima, a ona su ključni element za ispunjavanje klimatskih ciljeva u saobraćaju.

Ipak, u odnosu na klasična vozila, njihov je udeo i dalje relativno mali. Tako je, prema statistici, 2022. registrovano oko 471.000 novih e-automobila, odnosno oko 32 odsto više nego u godini koja je prethodila. Time je taj tip vozila dostigao udeo od 18 odsto u ukupnom broju novoregistrovanih.

U Nemačkoj je snažno porasla i proizvodnja električnih vozila. U prva tri kvartala 2022. dosegla je oko 375.600 e-vozila, ukupne vrednosti nešto manje od 16,2 milijarde evra, saopštio je statistički zavod.

To je oko dve trećine više nego u istom periodu godinu ranije. U Nemačkoj je 2021. proizvedeno 328.000 automobila sa isključivo električnim pogonom. U ukupan broj izvezenih vozila, precizirali su statističari, delom ulaze i ona koja su prethodno uvezena.

Ali vozila koja se najviše proizvode i dalje su ona sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Samo u prvih devet meseci prošle godine sa fabričkih traka ih je otišlo 1,7 miliona. To je skoro pet puta više od broja električnih vozila.

Ipak, izvoz klasičnih vozila je 2022. blago opao. Kod putničkih vozila koja imaju samo klasičan motor, u tri najčešće kubikaže izvezeno je 1,4 miliona automobila, 0,3 odsto manje nego 2021.

Najvažniji kupci bili su Kina i SAD. Istovremeno, uvoz klasičnih vozila je osetno opao na jedan milion, što je minus od 12,8 odsto.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Volkswagenčitanja : 292Komentari