home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Auto iz reke

Nakon ozbiljnih poplava koje je pretrpela Australija pre nekoliko meseci, nadležna organizacija za testiranje i procenu bezbednosti vozila dostupnih na australijskom tržištu, ANCAP, odlučila se na važan iskorak – testiranje tehnologija za oslobađanje vozača i putnika u potopljenom vozilu.

Kada vozilo završi u vodi ili ga odnese poplava putnici moraju da deluju brzo jer bekstvo postaje problem što je osoba duže u putničkom prostoru. Razlika u pritisku između unutrašnjosti vozila i sile kojom deluje voda znači da je potrebno mnogo vremena pre nego što vrata konačno mogu da se otvore.

Brzina je ključna za izlazak iz automobila, a govorilo se o vremenu između 60 i 90 sekundi – do sada. Kako navodi Revija HAK, australijska agencija ANCAP je odlučila pomoći ljudima koji su u svojim vozilima ostali zarobljeni u vodi. Ove godine će sprovesti test koji potvrđuje mogućnost bega iz putničkog prostora najmanje 10 minuta nakon što vozilo krene da tone. To implicira da će proizvođači automobila morati da obezbede da se vrata i prozori mogu otvoriti pod vodom – tokom tih 10 minuta. Moraju da imaju mehanizam koji im omogućava spuštanje i podizanje stakala na vratima i otključavanje za otvaranje vrata. Osim toga, proizvođači moraju da u korisničkom priručniku objave informacije koje objašnjavaju kako postupiti u slučaju da svi ti novi mehanizmi zakažu.

Takođe, mora da postoji i opcija da se staklo može razbiti ako mehanizam za njegovo spuštanje ne funkcioniše.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva / Screenshot YouTubečitanja : 296Komentari