home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla punjači

Ford Motor Co je saopštio da se dogovorio s kompanijom Tesla Inc da svojim vlasnicima električnih vozila omogući pristup više od 12.000 Teslinih superpunjača u Severnoj Americi početkom 2024.

Veza između rivala čini Ford prvim velikim proizvođačem automobila koji je prihvatio Teslin vlasnički standard punjenja, dajući proizvođaču automobila pristup najvećoj mreži brzih superpunjača u Sjedinjenim Državama.

Pristup stanicama za punjenje se smatra jednom od glavnih prepreka širem prihvatanju električnih vozila, kažu analitičari.

Tesla je prošlog novembra najavio da će otvoriti svoj vlastiti dizajn punjenja drugim proizvođačima automobila i operaterima mreža za punjenje.

Adapter koji je razvio Tesla će omogućiti Fordovim električnim vozilima opremljenim kombinovanim sistemom punjenja (CCS) pristup priključku Teslinim V3 Superchargerima. Ford će opremiti buduća električna vozila Teslinim vlastitim standardom punjenja, uklanjajući potrebu za adapterom za direktan pristup Tesla Superchargerima, počev od 2025. godine.

"Ideja je da ne želimo da mreža Teslinih superpunjača bude poput ograđenog vrta. Želimo da to bude nešto što podupire elektrifikaciju i održivi transport uopšteno", rekao je izvršni direktor Tesle Ilon Mask tokom onlajn razgovora na Twitteru s izvršnim direktorom Forda Džimom Farlijem.

"Sviđaju nam se lokacije, sviđa nam se pouzdanost, vaš softver za usmeravanje, jednostavnost korišćenja konektora, njegova pouzdanost", rekao je Farli.

Tesla je imao 17.711 superpunjača, što je činilo oko 60% ukupnih brzih punjača u SAD-u, koji mogu dodati stotine milja dometa vožnje za sat vremena ili manje.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: Fordčitanja : 235Komentari