home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Bez obzira na nove modele (kao što je Fluence), francuski Renault ove godine na Salonu automobila u Frankfurtu više pažnje privlači svojom kolekcijom od čak četiri elektroautomobila, od kojih će se neki naći i u serijskoj proizvodnji.

O jednom od njih, modelu Fluence Z.E. concept, već je bilo reči, a ostatak Z.E. (Zero Emission) porodice čine Twizy Z.E. concept, Zoe Z.E. concept i Kangoo Z.E. concept.

Najmanji u ovom kvartetu Renaultovih elektroautomobila jeste Twizy Z.E. concept. Radi se o dvosedu (drugi putnik sedi iza vozača), namenjenom isključivo za gradsku vožnju, bez drugih pretenzija, dakle od tačke A do tačke B.

U najkraćem, Twizy Z. E. concept je dugačak tek 230 cm (manje i od Smarta), širok 113 cm i težak samo 420 kg, pa je naravno veoma praktičan za gradske uslove vožnje.

Elektromotor raspolaže sa skromnih 15kW/20KS i 70 Nm, baterije su litijum-jonske (na 220V se pune oko 3,5 sati), autonomija iznosi 100 kilometara, maksimalna brzina 75 km/h, a zapremina prtljažnika 50 litara.

Serijska proizvodnja nije u planu.  

Renault Zoe Z.E. concept

Zoe Z.E. concept je namenjen ljudima koji u svom vlasništvu imaju više od jednog automobila, a jedan od njih im treba za relativno kratke gradske relacije, za odlazak u šoping ili da odvezu decu u školu.


Kao i Fluence Z.E. concept, i Zoe Z.E. concept ima elektromotor sa 95KS i 226 Nm i litijum-jonskim baterijama, a zanimljivi detaji su i zadnji spojler koji se automatski podiže pri brzinamam  većim od 90 km/h, vrata koja se otvaraju u vis, kao i kamere umesto klasičnih retrovizora.

Renault Kangoo Z.E. concept.

Sem Fluence-a Z.E. concept koji će se 2011. naći u serijskoj proizvodnji, i Kangoo na elektropogon će iste godine ući u proizvodnju, mada će pre svega biti namenjen flotnim kupcima. Njega najavjuje Kangoo Z.E. concept.

I ovde elektromotor ravija 95KS i 226 Nm, baterije su takođe litijum-jonske, najveća brzina je 130 km/h, a autonomija oko 160 kilometara.

VIDEO : četiri Renault Z.E. concepta za Frankfurt



čitanja : 2252



Komentari

hm.. da nije malo preterano futuristicki... kako li ce serijski model izgledati... verovatno ni blizu ovoga

Autor žile 15 Sep 2009, 16:45