home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla sedišta

U patentnoj prijavi predatoj u februaru ove godine navodi se da bi vodeno hlađenje i grejanje automobilskih sedišta bilo u svakom pogledu bolje od vazdušnog.

Kako prenosi portal Autonet.hr, Teslini inženjeri su u februaru ove godine predali patentni zahtev u kome se opisuje njihova inovacija vezana za kontrolu temperature automobilskih sedišta. U Tesli predlažu da se umesto dosadašnjih načina grejanja i hlađenja sedišta putem vazduha počne koristiti sistem baziran na vodi. Ventilacija kroz sunđer i više slojeva tkanine u sedištima nije efikasna, ne može dobro da odvodi toplotu, a sistemi koji je pokreću su nezgrapni i zbog njih sedišta moraju da budu debela.

Nasuprot tome, patent koji se ovde opisuje doveo bi vodeno grejanje i hlađenje samo na one delove sedišta s kojima putnik dolazi u kontakt. Teslini stručnjaci su zamislili da to ostvare tako što će materijal za sedišta izvesti u dva sloja, pri čemu će kroz donji sloj moći da prolazi tečnost.

Sve što ovaj sistem za daljnje funkcionisanje treba jeste element koji će grejati tečnost u njemu, te pumpu. U slučaju kada je potrebno grejati sedište pumpa će kroz njega terati podgrejanu vodu, a kada se putnici zažele hlađenja ista ta voda će moći da odvodi toplotu iz sedišta.

“Ovaj sistem kontrolisanja temperature pruža niske troškove, nizak nivo buke i energetski efikasnu i efikasnu metodu za hlađenje ili grejanje sedišta”, navode u patentnoj prijavi.

Izvor: Autonet.hrčitanja : 1149Komentari