home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preston Tucker je 1948. odlučio da napravi najbolji automobil na svetu - i zamalo je uspeo u tome! Ovaj istinski zaljubljenik u automobile je odmalena pokušavao na različite načine da se probije u automobilskoj industriji, a najviše uspeha je imao kao trgovac automobilima raznih marki.

Zajedno sa Harryjem Millerom bavio se i trkačkim motorima, avijacijom, kao i razvojem vojnih vozila.

Nakon završetka 2. Svetskog rata napravio je ono po čemu je upisan u istoriju, svoj automobil. Izuzetan aerodinamički automobil sa motorom u repu, na način veoma sličan klasičnim modelima češke Tatre, proizveden je u 51 primerku pre nego što je firma prisilno otišla u stečaj, a Tucker morao i na sudu da se bori da dokaže da je nameravao da postane zaista ozbiljan proizvođač automobila, a ne prevarant koji je pokrao novac ulagačima. Nedugo nakon što je sudski odbranio čast i sprao ljagu sa imena, preminuo je prerano, već 1956.

Jedan od ključnih elemenata Tuckerovog koncepta bila je aktivna i pasivna bezbednost, po čemu je bio daleko ispred tadašnje konkurencije. Sigurnosne pojaseve mu marketinški stručnjaci nisu dali da ugradi, plašeći se da će to odbiti kupce, desetak godina pre nego što će Saab i Volvo pokrenuti tu revoluciju. Ipak, sigurnosna prozorska stakla koja mogu da se izbiju iznutra ako se auto prevrne na krov prvi put su ugrađena u neko vozilo, kao i prednje svetlo koje se zakreće zajedno sa upravljačem i bolje osvetljava put u krivinama, što je rešenje koje je potom Citroën kopirao 1967.

Ako još niste, pogledajte sjajan Coppolin film o ovom fascinantnom automobilu, koji nažalost nije imao šanse na tržištu. Delom zbog svoje izuzetne avangardnosti, delom zbog tehnoloških nedostataka koji nisu do kraja otklonjeni pre početka proizvodnje. A delom i, ako je verovati teoretičarima zavera, zato što je detroitska Velika trojka učinila sve da Tucker ne uspe.

Izvor: Autoportal.hrčitanja : 1075Komentari

po pricama americki big 3 (gm, ford, chrysler) su namestili sudjenje (sa kojim je tucker bankrotirao) jer je tucker torpedo bio daleko napredniji auto, posebno po pitanju sigurnosti

Autor mile antena 21 Sep 2013, 17:10