home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Citroën BX GTi 16v

Kada je predstavljen 1982. godine kao naslednik modela GS, Citroën BX je bio tipični predstavnik marke. Dakle, nekonvencionalni porodični automobil kome je dizajner Marcello Gandini poklonio originalni izgled, kako spolja tako i iznutra. Kao i svaki Citroën do tada, BX je plesao na tankoj liniji između prkosne originalnosti i odbojne hrabrosti…

Kao što i priliči pravom modelu marke s "dvostrukim chevronom", BX je bio opremljen hidropneumatskim oslanjanjem, baš kao što je unutrašnjost odlikovala prepoznatljiva instrument tabla s "kiklopovim okom".

Međutim, u julu 1986. godine, prilikom facelifta modela, dešava se preokret. Citroën je optički doteran, ugrađeni su klasični instrumenti i, još važnije, ponuđena je sportska GTi verzija, pokretana 1,9 litarskim motorom (125 KS) iz Peugeota 205 GTI.

Iz današnje perspektive zanimljiv je podatak da je novinarska prezentacija Citroëna BX GTi održana u jednoj socijalističkoj državi – bivšoj Jugoslaviji, preciznije na Svetom Stefanu pored Budve.

Citroën BX GTi 16v

Nakon pozitivnih reakcija javnosti na GTi, Citroën je otišao korak dalje. Već naredne godine (1987) ponuđen je BX GTi 16v (oznaka za Francusku bila BX GTi 16 Soupapes), koji je u nosu imao sjajni 1,9 litarski atmosferski benzinac, jedan od prvih velikoserijskih motora sa 16-ventilskom glavom cilindra.

Citroën BX GTi 16v

Motor, koji je veću primenu našao u Peugeotu 405 Mi16, razvijao je 160 KS i obezbeđivao sjajne performanse Citroënovom porodičnom automobilu. Citroën BX GTi 16v je iz mesta do 100 km/h ubrzavao za 8,6 sekundi, dok je maksimalna brzina iznosila 218 km/h.

Kombinacija snažnog motora i udobnog hidropneumatskog oslanjanja iznenadila je čak i zahtevne britanske specijalizovane novinare. "Autocar" je pisao da BX GTi 16v bukvalno lebdi iz krivine u krivinu bez gubitka stabilnosti.

Kupci međutim nisu bili pokazali preveliki entuzijazam za ovako koncipirani automobil i više su cenili konzervativniji Peugeot 405 Mi16. Ipak, Citroën BX GTi 16v je ostao u ponudi pet godina zauzevši minimalni udeo u 2,3 miliona ukupno prodatih BX-a.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Foto: Citroenčitanja : 326Komentari