home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lada Niva

Lada Niva, jedan od najpoznatijih svetskih terenaca, obeležava 45 godina postojanja.

Ako je o nekom automobilu sve rečeno, onda je to svakako Lada Niva, terensko vozilo čiji odličan koncept potvrđuje činjenica da se model u osnovi neizmenjen proizvodi punih 45 godina. Od tada je proizvedeno 2.5 miliona primeraka, od čega je oko 700.000 završilo u inostranstvu, navodi Index.hr.

Lada Niva

Niva je u međuvremenu dobila svojevrsnog naslednika, a poslednjih godinu-dve se pripremala potpuno nova generacija. Međutim, koliko god osnovni model neki kudili, on se zadržao u proizvodnji do današnjih dana. Sada ima dodatak u imenu - Legend, čime se jasno odaje počast ovoj živoj legendi.

Lada Niva

Niva, ili nama nerazumljivije VAZ 2121, bila je prvi u potpunosti nezavisno razvijen automobil. Monocoque telo, klasičan 4WD pogon, jednostavan benzinski motor i nezavisno oslanjanje bili su osnova projekta koji neki i danas hvale, posebno zato što je Niva poput japanskog rivala iz Suzukija imala kompaktne dimenzije.

Lada Niva

Nivu su zavoleli mnogi, od šumara i ostalih državnih službi do lovaca, farmera i avanturista spremnih da u društvu Nive krenu na putovanja na koja se neki ni pešice ne bi usudili. Konačno, Niva je imala zapažen nastup u brojnim filmovima, a oprobala se i u sportu, pa čak i reliju Pariz-Dakar.

Lada Niva

Lada Niva

Odlaskom Defendera je ostala jedan od najdugovečnijih terenskih modela na tržištu. Model je konstantno unapređivan, ali tako da zadrži osnovnu ideju visoke upotrebljivosti i prohodnosti na svakom terenu.

Izvor: Index.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Ladačitanja : 365Komentari