home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : Kurir-info.rs

„Pedala do metala!“, komanduje preko radio-stanice Feliks Šmit, profesionalni trkač i test vozač „Opela“ dok njegov automobil prati „brzi voz“ sastavljen od tri brutalne mašine. Pravo je mesto i pravo vreme - staza Formule 1 - Hungaroring.

Harao je ovde crnim asfaltom svojevremeno i Mihael Šumaher. Sada su konjske snage pumpale adrenalin srpskim novinarima, na fantastičnoj premijeri „opel insignije OPC“, najsnažnijeg automobila sa znakom munje.

Svoju prvu, ali slavnu deceniju „Opel performans centar“ rešio je da obeleži na „velikoj pozornici“! Iz 2,8 litra zapremine „turbo-šestaka“ u V rasporedu „izvukli“ su 325 konjskih snaga. Brojke su jača strana ovog jurišnika, pa ga tako od 100 km/h deli sprint koji traje samo šest sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. Fantastične karakteristike delo su automobilskih umetnika koji su na pravi način podesili centralnu jedinicu upravljanja motorom, ali i doradili izduvni sistem od nerđajućeg čelika.

„Insignija OPC“ snagu isporučuje na sva četiri točka, ali elektronska blokada zadnjeg diferencijala (eLSD) po potrebi procentualno deli snagu. Kompjuter upravlja brojnim sistemima, a pomenimo „fleks rajd“, stroj koji pruža tri režima oslanjanja - „standard“, „sport“ i OPC.

Naravno, ovaj poslednji bio je naš favorit na stazi. Pritiskom na dugme, vozač ulazi u ultimativnu sportsku dimenziju. Direktno upravljanje, trenutni odziv gasa i maksimalno kruto oslanjanje, začinjeno promenom boje instrumenata u crveno, ubrizgava oktane u venu vozača. Pedala gasa na pisti dugoj oko četiri kilometra najčešće je bila spojena s podom. Reski, pomalo prigušeni decibeli momentalno podgrevaju strast prema brzini. „Insignija OPC“ odmah nam je dokazala da je rasni sportista i uverila nas da nema strah od trkačke staze niti respekt prema krivinama. Elektronski sistemi u svakom momentu drže pod kontrolom brutalnu snagu i obrtni moment od 435 Nm, pa automobil ubrzava s lakoćom i bez najmanje vibracije.

Nastavak možete pročitati OVDE

Autor : Mladen Radulović

Foto : Opelčitanja : 3852Komentari

OPC izgleda mocno!

Autor mare430 05 Okt 2009, 16:55

E ovo je tip kola na koje se lozim, jer postoji realna sansa da cu ih posedovati kao ne mnogo starog polovnjaka. A ne tamo neki ferariji, bugatiji i ostali.. :))

Autor lok 05 Okt 2009, 19:17

Lep posao je uradio OPEL sa insigniom.Veoma uspeo i zreo model,i po nekoj razumnoj ceni za tu klasu...A ovaj OPC paket je super!

Autor Acko Raska 06 Okt 2009, 20:38