home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Sebastijan Fetel

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel je na Velikoj nagradi Kanade dobio kaznu dodavanja pet sekundi na vreme za koje je završio trku zbog duela sa Luisom Hamiltonom na 22 kruga do kraja trke.

Sudije su procenile da je u toj situaciji vozač Ferarija ušao na stazu na nebezbedan način i da je tako naterao Luisa Hamiltona da napusti stazu. Tako je Fetel dobio kaznu, a Hamilton je ostao blizu nemačkog vozača kako bi na kraju došao do trijumfa i ako je drugi prošao kroz cilj znajući da njegov rival dobija kaznu.

 Ferari međutim sada smatra da Fetelov manevar nije bio nebezbedan i italijanski tim ima 96 sati da odluči da li će se žaliti FIA na kaznu koja je dodeljena nekadašnjem svetskom šampionu. Sud Svetske automobilske federacije bi lako mogao da odluči da Ferari nema prava da se žali na ovu kaznu jer po spotskim pravilima FIA žalbe na ovakve kazne koje su dodeljene u trci nije moguće podnositi.

Inače da nije bilo ove kazne Sebastijan Fetel bi došao do prvog trijumfa ove sezone u tek sedmoj trci šampionata. Tako bi i prekinuo niz od šest pobeda ekipe Mercedesa koja dominira ovogodišnjim šampionatom.

Izvor: Sportklub.rs

Toto Volf na Fetelovoj strani? "Ima pravo da bude ljut"

Šef Mercedesovog F1 tima Toto Volf je rekao posle trke za Veliku nagradu Kanade da ga je pomalo iznenadila odluka direkcije trke da kazni Sebastijana Fetela zbog duela kog je imao sa Luisom Hamiltonom.

Na 22 kruga do kraja trke Fetel je najpre napustio stazu, bio je na travi, a kada se vratio isekao je Luisa Hamiltona i nije mu ostavio dovoljno prostora. Fetel je zbog toga dobio kaznu od pet sekundi i Hamilton je, znajući to, samo ostao iza Sebastijana dovoljno blizu i dobio je trku iako nije prvi prošao kroz cilj.

Interesantan potez je napravio vozač Ferarija kada je na zatvorenom parkištu zamenio table sa brojevima i ispred Hamiltonovog bolida stavio broj dva.

Sebastijan Fetel

"Pre svega, Sebastijan ima pravo. Da sam ja bio na njegovom mestu i ja bih tu tablu bacio na bolid. Emocije su logične i dobre su u sportu. Uvek ima kontroverznih odluka. Ako ja pričam iz aspekta Mercedesa, postoji pravilo koje kaže da moraš da ostaviš dovoljno prostora koliko je širok jedan bolid ukoliko napustiš stazu. Njegova instinktivna reakcija je bila da brani poziciju, i možda je onda ostavio premalo mesta", kazao je Toto Volf.

Šef Mercedesa kaže međutim da ovaj incident i nije morao da bude zavšren kaznom za Fetela.

"Da ste Ferarijev navijač, ili neko ko želi da vidi jako trkanje, možda biste voleli da vidite malo više ovakve žustre vožnje. Ja sam bio iznenađen jer nisam verovao da će napraviti tako kontroverznu odluku. Međutim oni su ovde odlučili po principu crno-belo. Stjuarte treba podržati. Emanuele Piro je tamo, a većih profesionalaca nema od njega. Pogledalo su snimak incidenta i mora se njihova odluka poštovati", kazao je Volf.

Izvor: Sportklub.rs

Rozberg: Fetel zasluženo kažnjen

Šampion Formule 1 iz 2016. godine Niko Rozberg rekao je da je direkcija trke ispravno postupila i kaznila vozača Ferarija Sebastijana Fetela na Velikoj nagradi Kanade.

Nemac je u direktnom duelu sa Luisom Hamiltonom u Mercedesu napravio grešku i imao izlet van staze, a prilikom povratka na nju išao je direktno u branioca titule. Trkačka direkcija je procenila da se nije bezbedno vratio na stazu i kaznila ga dodavanjem pet sekundi na ostvareno vreme na kraju trke. Fetel je kao prvoplasirani prošao kroz cilj, ali je pobeda pripala Hamiltonu, pošto je imao samo jednu sekundu prednosti u odnosu na njega.

Rozberg veruje da je njegov sunarodnik imao dovoljno prostora da se vrati na stazu bezbednije, a da izbegne Hamiltona.

„Fetel je vrištao: ‚Prljave su mi gume, nisam imao kontrolu, gde mislite da idem. Nisam mogao da kontrolišem bolid, nisam mogao da vidim Luisa‘. To je u redu, ali je Luis bio tu. Pravilo kaže da ako izletite sa staze, morate bezbedno da se vratite. Fetel je otišao na drugu stranu i mislim da je vrlo lako mogao da ostavi malo više prostora, posebno u kasnijoj fazi, kada je Luis počeo da koči. Mogao je, ali nije. Otišao je skroz udesno i Luisu nije ostavio prostora. Luis je to video kao opasnu situaciju jer mu se Fetel sve više približavao, tako da je morao da pusti gas“, rekao je Rozberg, „Pregledao sam snimak mnogo puta. Luis bi udario u zidu da nije usporio jer mu se Fetel sve više približavao i bilo je toliko malo prostora, tako da bi Luis udario ili Fetela ili o zid. Jasno je da to nažalost nije bio bezbedan povratak na stazu. To je pravilo. Morate da se vratite bezbedno, tako da je kazna zaslužena u tom slučaju“.

Rozberg je istakao da je razgovarao sa svojim ocem Kekeom o incidentu i istakao je da nagoveštaji da Fetel nije u potpunosti pogrešio nisu ispravni.

„Moj otac mi je rekao: ‚Verovatno je 60/40 – 60 da je za kaznu, 40 da nije. Pitao sam ga zašto? Odgovorio mi je da nije imao kontrolu i da nije mogao da uradi više od toga jer su mu pneumatici bili prljavi i prešao je preko travi. Rekao sam mu da to znam i ja, ali pa šta. I dalje mora da se vrati bezbedno i ako ne može da kontroliše bolid svakako to ne čini. Kazna je zaslužena, to nije pravi izgovor: ‚Nisam imao kontrolu, pneumatici su mi bili prljavi i nisam mogao da vidim Luisa‘. Nažalost, tako je, u potpunosti je zaslužio kaznu“, naglasio je Rozberg.

Nekadašnji vozač Vilijamsa i Mercedesa je takođe rekao da je Fetel pogrešio time što je dozvolio da ga bes i emocije savladaju zbog kazne po završetku trke.

„Umesto da je kukao preko radija kada je doneta odluka, na koju ne možete više da utiče, on nastavlja da kuka i kuka, umesto da se fokusira na vožnju i pokuša da poveća razliku na pet sekundi kada je već imao više od tri. Treba samo da se fokusira i vozi brze krugove, imao je šansu da pobedi. I tu smo ponovo videli Fetelovu slabost. Ima toliku veru u sebe, uvek misli da je u pravu i stalno krivi druge. I onda izgubi koncentraciju u ključnim trenucima i ne izvuče najviše iz njih. To nije lepo videti kod njega. I posle trke, svi ti gestovi i nepristojni komentari, nije bilo potrebno, niti dobro“, rekao je Rozberg.

Izvor: Sportklub.rsčitanja : 410Komentari