home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kanadsko-austrijski snabdevač auto-industrije Magna spreman je da uloži pet milijardi evra i preuzme 20 odsto vlasništva nad teško ugroženim automobilskim koncernom Opel.

Opel želi da se odvoji od matičnog američkog koncerna Dženeral Motors i traži investitora, jer je to kao uslov za dobijanje državne finansijske garancije navela nemačka vlada. Međutim, kako prenose mediji, daljih 31 odsto Opela nameravaju da preuzmu ruski partneri Magne - proizvođač automobila GAS i najveća ruska poslovna banka Zberbanka. Još do pre nekoliko dana je GAS poricao da je zainteresovan za kupovinu učešća u Opelu.
Kritičari tog koncepta pomoći Opelu nezadovoljni su što bi Magna i njeni ruski partneri postali većinski vlasnici nemačkog automobilskog koncerna.
Za Opel je zainteresovan i italijanski Fijat. Njegovom učešću protive se zaposleni koji smatraju da će doći do masovnih otpuštanja, iako je kompanija iz Torina najavila da želi da sačuva sve četiri Opelove fabrike u Nemačkoj i da iz fuzije isključci dosadašnje dugove.
Za ponudu Fijata preterano zanimanje nije pokazala ni nemačka vlada, a njeni predstavnici su ocenili da italijanska firma nije podnela odgovarajući plan budućeg poslovanja.

Autor : Beta.rs

Foto : Opelčitanja : 1174Komentari