home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Japanska "Tojota" je potvrdila da povlači skoro četiri miliona automobila u SAD, zbog problema sa papučicom za gas.

Među opozvanim modelima su i najprodavaniji putnički automobil u SAD "kamri", najprodavaniji hibrid "prijus" i luksuzni "lexus ES350", prenele su agencije.

Uprava "Tojote" je objavila da je problem koji je navodno prouzrokovao nekontrolisano ubrzavanje i nekoliko saobraćajnih nesreća sa tragičnim posledicama, mehanički, a ne elektronski.

Za početak, papučica za gas će biti skraćena, a japanski proizvođač se nada da će do aprila iduće godine biti osmišljena nova papučica koja će zameniti postojeće. "Tojota" će početkom iduće godine početi besplatno da rešava problem, koji će kompaniju koštati stotine miliona dolara i naneti nenadoknadivu štetu njenom ugledu među kupcima.

Popravka će, pored pedale za ubrzanje, obuhvaiti i rešavanje problema sa podnom prostirkom koja u toku vožnje može da pritisne papučicu i izazove nekontrolisano ubrzanje vozila.

"Tojota" je kupce svojih modela još krajem septembra upozorila na mogućnost pomeranja podne prostirke i kasnije opozvala oko 3,8 miliona vozila, na insistiranje američke Uprave za bezbednost saobraćaja na putevima, koja je dobila više izveštaja da su "Tojotina" vozila izazvala sudar zbog velike brzine.

Analitičari upozorvaju da će velika medijska pažnja i zabrinutost kupaca zbog najvećeg opoziva u istoriji kompanije biti uzdrman "Tojota mit" o visokom kvalitetu i bezbednosti, koju je kompanija dugo održavala. U najnovijem izveštaju o bezebednosi vozila objavljenom ovog meseca, nijedno od "Tojotinih" vozila nije se našlo na listi od 10 najbezbednjih, uporkos njihovoj dobroj prodaji na američkom tržistu.

Najnovili opoziv drugi je za samo dva dana - "Tojota" je u utorak najavila da će pozvati na tehnčki pregled 110.000 starih modela dostavnih vozila "tundra" zbog problema sa korozijom.

Svake godine proizvođači automobila u SAD opozovu na milione vozila zbog različitih problema. "Ford" je 2000. i 2001. godine opozvao milione pneumatika "Fajerston", prodatih kao deo originalne opreme za sportsko-terensko vozilo "eksplorer". Ima opoziva i zbog trivijalnih problema, pa je tako 2006. godine "Honda" pozvala više od milion vlasnika svojih vozila da zamene uputstva za upotrebu, jer je u njima bio odštampan pogrešan broj telefona.

Autor : Tanjug.rs

"Tojota Srbija": Opozvana samo vozila u SAD

Predstavništvo japanskog proizvođača automobila "Tojota" u Beogradu, saopštilo je da se problem sa zaglavljivanjem papučice za gas, zbog kojeg je ta kompanija opozvala na proveru blizu četiri miliona vozila u SAD, ne odnosi na vozila koja su prodavana na evropskom tržištu.

"Tojota" je pre dva dana objavila detalje plana za prevazilaženje problema nastalog sa potencijalnim zaglavljenjem papučice za gas, koji se pojavio na modelima "tojota" i "leksus" na tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

Vest, koju su preneli mnogobrojni svetski i lokalni elektronski mediji, izazvala je različite reakcije, pa je "Tojota Srbija" povodom toga saopštila da je slučaj o kojem je reč isključivo u vezi sa tržištem SAD i da se ne odnosi na vozila proizvedena za evropsko tržište.

U saopštenju se podseća da je "Tojota" objavila da ima nameru da na nekoliko načina reši potencijalni uzrok nezgoda i predupredi eventualno pojavljivanje sličnih problema i da smatra da je problem mehaničke prirode, odnosno da nastaje pomeranjem patosnice ispod nogu vozača.

"Sve dodatne mere, uz proveru kvaliteta i položaja patosnice, koje će 'Tojota' primeniti u ovom slučaju, namenjene su prvenstveno obezbeđivanju što veće sigurnosti naših korisnika koji su pogođeni ovom, najmasovnijom do sada, proverom vozila", navedeno je u saopštenju.

Autor : Tanjug.rs 

Foto : Toyotačitanja : 1166Komentari

Ajmo Japanezeri,gde ste sad?

Autor miki 27 Nov 2009, 17:19

Opozvati na proveru, ponovi u sebi, opozvati na proveru, nije isto sto i zameniti 4mil. vozila.
Koje je GM trebao da zameni pre 10 god kada se ustanovilo da usled ceonog sudara vatra pici vozacu po licu!!!!!

Autor lok 27 Nov 2009, 22:40

Koliko vozila isporučuju godišnje pa moguće je da dođe i do ovakvih stvari, sve je to
OK.

Autor Ðenka 28 Nov 2009, 00:52

Dobra im je ta papucica za gas,sama radi i ubrzava auto.

Autor milan 28 Nov 2009, 13:14