home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Bezolovni benzin BMB 95 je pojeftinio na većini pumpi u Srbiji između dinar i dva i po dinara po litru, tako da je u utorak mogao da se pazari i za 147,20 dinara. Dizel se i dalje "dobro drži", pa je na većini benzinskih stanica litar koštao oko 154 dinara, što je zaista veoma retka pojava u Evropi, gde samo vozači u Velikoj Britaniji i Švajcarskoj plaćaju benzin manje od dizela.

- I mi smo, doduše pomalo preskromno, počeli da usklađujemo cenu derivata sa berzanskim cenama nafte na svetskim tržištima - kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih pumpi Srbije. - Na to je uticalo i značajnije jačanje dolara u odnosu na dinar, ali ipak, cene su krenule naniže.

Tatić smatra da je veoma zanimljivo poređenje cena u Srbiji i u zemljama Evropske unije.

- Benzin u Nemačkoj je 1,44 evra, nešto više nego prosečna cena kod nas, a dizel je čak i jeftiniji, i košta 1,33 evra. To je nešto nad čime bismo svi morali da se zamislimo, i naftaši i država, i to zahteva jednu dublju analizu - ocenjuje Tatić. - TNG je u Nemačkoj u proseku jeftiniji za jedan cent nego kod nas.

Kada je u pitanju TNG, popularni auto-plin cena čak ima tendenciju rasta! Na pojedinim punionicama litar ovog goriva je već dostigao i 90 dinara. "Naftaši" to objašnjavaju redovnim "zimskim usklađivanjem", jer je drugačiji odnos propana i butana u smeši nego leti.

Nedavno je na trodnevnoj konferenciji CEFTA asocijacije za tečni naftni gas u Beogradu izražena zabrinutost zbog ove pojave.

Predsednik Asocijacije Josip Kelemen naveo da je na dan 12. novembra cena litra TNG uSrbiji iznosila 0,74 evra, a u Hrvatskoj 0,56 evra. Na konferenciji je ocenjeno da je to zbog toga što se Srbija našla među pet evropskih zemalja sa najvećom akcizom i dažbinama.

Nova cena TNG

Predsednik CEFTA asocijacije Josip Kelemen napominje da su akcize za TNG povećane sa 30 dinara po kilogramu u 2012. godini, na 40 dinara u 2014. Od Nove godine biće povećane za još pet dinara, zbog administrativne naknade Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Izvor: Novosti.rsčitanja : 1198Komentari

Pojeftinilo gorivo 30% a kod nas dva i po dinara...
U trendu stimulacije ekoloske voznje, tng poskupljuje.
Trebalo bi da tng bude skuplji od benzina, sta q ekoloska voznja...

Autor Pit 26 Nov 2014, 21:37

Benzin je na NIS-u 146,40 jutros sam video, a euro dizel 154,90...
TNG 89,40...

Autor Orlo 26 Nov 2014, 22:37

Administrativna naknada Agenciji za bezbednost saobracaja! Preselo vam da Bog da, stoko nezasita! Pa, da! Posto su plate u javnom sektoru smanjene za 10%, neki moraju da to nadoknade!

Autor Optimus Prime 27 Nov 2014, 09:37