home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Elon Musk, prvi čovek Tesla Motorsa, smatra da je 'više nego očigledno' da se Apple sprema na značajniji ulazak u svet automobila. Kada se zapošljava više od hiljadu inženjera, teško da se može sakriti opšti plan, veruje Musk.

Uprkos tome, Tesla Motors se ne brine oko konkurencije. Musk smatra da će ulazak Applea na tržište električnih automobila u stvari pomoći u širenju zanimanja potrošača i jačanju tog tržišnog segmenta.

Musk je u oktobru prošle godine izjavio da je Apple nešto poput 'Tesla groblja', da su zapošljavali inženjere koji su dobili otkaz u Tesla Motorsu. U svežem intervjuu za BBC bacio je nešto manje otrovnih strelica nego u ranijim medijskim eksponiranjima.

Tesla, Nissan i BMW se posebno intenzivno takmiče oko tržišta električnih automobila, a izgleda da će konkurencija u ovoj godini eksplodirati. Za sada tek Tesla Motors posluje s gubicima, za šta analitičari krive fokus kompanije na luksuzna vozila. Stvari bi se mogle promeniti predstavljanjem kompaktnog i jeftinijeg Modela 3, ali za to moramo da čekamo na kraj 2017. godine.

'Tesla Motors i dalje želi da pravi najbolja moguća električna vozila, to je naš cilj, ali istovremeno želimo da pomažemo i drugim kompanijama u razvoju svojih električnih automobila', izjavio je Musk za BBC. Njegova vizija je da vožnja ne postane 'nužnost' već hobi, zahvaljujući razvoju električnih i autonomnih vozila. Upravo ta dva segmenta Musk smatra ključnim inovacijama u industriji, praktično otkako je industrijske revolucije i razvoja proizvodnih linija.

'U budućnosti niko neće kupiti vozilo ako nema mogućnost autonomne vožnje (...) upravljanje vozilom koje nema tu mogućnost dugoročno gledano slično je posedovanju konja. Sentimentalne prirode i ne za svakodnevno korišćenje', rekao je Musk.

Što se Applea i bivših Teslinih inženjera tiče, prema izvorima poznatim Wall Street Journalu, stvari bi 'u pogon' mogle da krenu 2019. godine.

Izvor: Tportal.hr / BBC Newsčitanja : 589Komentari

"... želimo da pomažemo i drugim kompanijama u razvoju svojih električnih automobila ..."
Suza mi suzu stiže ...

Autor moron 14 Jan 2016, 12:39

'U budućnosti niko neće kupiti vozilo ako nema mogućnost autonomne vožnje"......:-)

Autor bmw series 8 14 Jan 2016, 13:05

Zna Mask da ce potonuti sa svojim magicnim auticem kada u pricu udju divovi koji su u mogucnosti da plasiraju milijarde dolara za razvoj.

Autor nsx 14 Jan 2016, 15:57