home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Autonomna vožnja

Korišćenje vozila sposobnih za autonomnu vožnju utiče negativno na vozačke sposobnosti lica iza upravljača, pokazuju rezultati novog istraživanja, a prenosi SRNA.

Studiju je obavio Univerzitet u Notingemu, a obuhvaćeni su automobili koji su u stanju da se samostalno kreću autoputevima i kroz saobraćajne gužve, koji će biti dostupni na britanskom tržištu za nekoliko godina.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 49 osoba različite starosti i pola, koji su koristili simulator vožnje na po sat vremena tokom pet dana. Učesnici bi počeli vožnju manuelno, ali bi tokom simulirane deonice autoputa dobili priliku da predaju kontrolu vozilu, prenela je agencija PA. Posle dvadesetak minuta, rečeno im je da ponovo treba da voze automobil manuelno i dobili bi upozorenje od 60 sekundi da se pripreme.

Profesor Geri Burnet i doktor Dejvid Lardž, autori studije, utvrdili su da su vozačke sposobnosti posle ponovnog preuzimanja kontrole nad vozilom bile veoma loše i da su automobili krivudali po putu, dok im je brzina varirala u periodu od deset sekundi posle vraćanja kontrole. Tokom prvog dana istraživanja, vozači su u proseku krivudali po dva metra.

Istraživači su rekli da su se vozačke sposobnosti poboljšavale tokom sedmice i da su vozači postajali zadovoljniji. Međutim, na kraju sedmice, skoro polovina vozača morala je da pogleda u pod da bi bili sigurni da su im stopala na pravim papučicama kada bi dobili obaveštenje o preuzimanju kontrole nad automobilom.

Izvor: SRNA

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 251Komentari