home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
PSA i FCA

Evropska komisija je uslovno u ponedeljak odobrila 38 milijardi dolara vredno spajanje italijansko-američkog automobilskog diva Fiat-Chryslera i francuskog PSA, matične kompanije Peugeota, Citroena i Opela.

"Možemo da odobrimo spajanje Fiat-Chryslera i Peugeota SA jer će njihove preuzete obaveze olakšati pristup tržištu malih komercijalnih kombija i njihovo širenje", rekla je potpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager u saopštenju za medije.

Taj pristup je važan samozaposlenima i malim i srednjim preduzećima u celoj Evropi, naglasila je Vestager.

Stellantis

Uslovi su uglavnom usmereni na laka komercijalna vozila. Francuska kompanija će tako produžiti sporazum s Toyotom u tom segmentu, povećati joj kapacitete i sniziti transferne cene vozila, rezervnih delova i opreme.

Fiat i PSA će takođe konkurenciji osigurati pristup mreži za popravke i održavanje kako bi pomogli novim kompanijama u širenju na tržištu.

Spajanje bi trebalo da se završi u prvim mesecima 2021. godine, čime će nastati četvrta najveća svetska automobilska grupacija, nakon Volkswagena, Renault-Nissan-Mitsubishija i Toyote.

Evropska komisija je u junu pokrenula detaljnu istragu planiranog planova zbog bojazni da će ograničiti slobodno tržišno takmičenje u sve važnijem sektoru kombija.

EK ima ovlašćenja da postavi uslove ili da u potpunosti spreči spajanja, podseća agencija Dpa.

Izvor: Seebiz.eu / dpa

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 392Komentari