home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault Megane

Francuski istražni organi optužili su Renault za prevaru u vezi sa emisijama dizel motora. Istraga je povezana sa skandalom koji je izbio kada je Volkswagen prizano da je varao na testovima pre skoro šest godina.

Renualt mora da plati kauciju od 20 miliona EUR i pruži bankarsku garanciju od 60 miliona EUR za pokrivanje potencijalne nedoknade, kazni i kompenzacija, saopštila je francuska kompanija. Istovremeno, Renault je demantovao da je prekršio propise.

Kompanija naglašava da njena vozila nisu opremljena nikakvim softverom koji namešta rezultate za aparate koji kontrolišu zagađenje i da je uvek poštovala franacuske i evropske propise.

Optužbe su zasnovane na istrazi koja je pokrenuta početkom 2017. godine, nekoliko dana nakon što je Volkswagen postigao dogovor povodom tužbi u Sjedinjenim Američkim Državama i priznao odgovornost. Renault navodi da, za razliku od Volkswagena, nije koristio nelegalne uređaje za aktiviranje kontrolnog programa u laboratorijskim uslovima. Ovakvi aparati su u relanoj vožnji omogućavali emitovanje većih količina štetnih materija.

“Renault nije nikog prevario. Prema onome što znamo iz Volkswagenovog slučaja, situacija za Renault nije ista. Mi nemamo uređaje za varanje u svojim automobilima i nikada ih nismo imali”, izjavio je Žil de Born, šef inženjerskog odeljenja u francuskoj kompaniji, a prenosi Auto njuz (Auto News).

Motori kojima se bavila istraga ugrađivali su se u vozila od 2009. do 2011. i od 2013. do 2017. godine. Pun obim istrage još nije definisan.

De Born tvrdi da je tehnologija protiv zagađenja azotnim oksidom u to vreme imala poznate nedostatke i da je bila funkcionalna samo u optimalnim uslovima pri nižim brzinama.

Izvor: Nacionalnaklasa.com

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 295Komentari