home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Iskopavanje Corolle

Muhammad Umar je bio talibanski vođa tokom preuzimanja vlasti u Avganistanu 1996. godine. Bilo je to u vreme kada su talibani kontrolisali gotovo celu teritoriju Avganistana. S vremenom je Umar postao najtraženiji terorista na svetu zbog svojih veza s militantnom terorističkom organizacijom Al-Qaeda.

Kakve to veze ima s autima? Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, vojska Sjedinjenih Američkih Država je upala u Avganistan, a Omar je pobegao u Toyoti Corolli karavan. Po dolasku u provinciju Zabul, odlučio je da prikrije tragove i zakopa automobil. Sada, 21 godinu kasnije, talibani su iskopali automobil, navodi Revija HAK.

Iskopavanje je naredio sadašnji ministar odbrane Mullah Muhammad Yaqoub, Umarov najstariji sin. Prema rečima meštana, bela Toyota je bila sasvim očuvana, osim razbijenog retrovizora. Očuvanju automobila je pomoglo i to što je Omar zamotao vozilo u foliju. Sada bi automobil trebalo da bude smešten u Nacionalni muzej Avganistana, gde se već nalazi nekoliko automobila bivših kraljeva Avganistana.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 693Komentari