home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Ukrajinac Leonid Stadnyk, najviši čovek na svetu (visok 2,58 metra), u ponedeljak 24. marta je u Kijevu primio ključeve posebno modifikovane Chevrolet Tacume, i to iz ruku predsednika Ukrajine Viktora Juščenka. Naime, Stadnyk (star 36 godina) se obratio za pomoć ukrajinskom predsedniku, budući da nijedan automobil na tržištu nije bio dovoljno veliki za njegove potrebe. Rešenje je na inicijativu Juščenka pronašao stručni tim automobilske fabrike ZAZ iz Zaporožja, koja proizvodi neke od Chevroletovih modela za potrebe Ukrajine i regiona. Standyk je inače prošle godine i zvanično ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najviši čovek na svetu.

Izvor : www.tanjug.co.yu

Britanski magazin "Autokar", u tekstu pod naslovom "Dajte nam ključeve Floride", izražava iznenađenje dobrim performansama Zastavinog modela "florida TDC" i ocenjuje da je taj auto uglađeniji i tiši od "fieste", saopšteno je danas iz kragujevačke Fabrike automobila.
"Poseta 'Zastavi' nam je pružila i priliku da postanemo prvi novinari sa zapada za volanom nove 'floride TDC' (dizel varijanta) i iznenadilo nas je koliko je taj automobil dobar. Istina, plastika u kabini bi mogla da bude bolja, ali je zato motor više nego dorastao vozilu lakšem od tone. Pored toga, ovaj agregat je primetno uglađeniji i tiši u 'floridi' nego u 'fiesti", piše magazin "Autokar" u najnovijem broju a prenosi "Zastavin" internet sajt.
Navodeći da kragujevačka fabrika "još uvek ima Institut za istraživanje i razvoj koji je uspeo da u karoseriju starije generacije ubaci 1.4 litarski motor (pežo-ford)", britanski magazin navodi da je "tako stvoreno najjeftinije euro 4 vozilo u Evropi".
"Udobnost je takođe prilično dobra, dok nismo zadovoljni kočnicama", piše magazin i navodi da "florda TDC" košta oko 8.000 evra (6.000 funti), i da u standardnu opremu spadaju klima uređaj i servo upravljač, kao i da nedostaju vazdušni jastuci.
"Autokar" navodi i da se, na žalost vozača koji žele ekonomičan automobil, "flordia TDC" neće pojaviti u prodaji na evropskom tržištu, pošto ne može da dobije prolaznu ocenu za bezbednost prilikom bočnog udarca na testiranju od nadležnih evropskih institucija.U cilju promocije novog Renaulta Kangoo, francuski proizvođač je postigao dogovor sa kompanijom 20th Century Fox L&M, kako bi iskoristio likove iz popularne animirane serije u svojoj novoj reklamnoj kampanji koja je nedavno startovala u Francuskoj. Osim u Francuskoj, ove reklamna kampanja sa Simpsonovima će biti pokrenuta u još 28 zemalja, a cilj je pokazati upotrebljivost ovog svestranog automobila, odnosno njegovu sposobnost ispunjavanja svih, pa i najzahtevnijih želja neke porodice (u ovom slučaju želje Homera, Marge, Barta, Lise, Maggie i dede Abrahama Simpsona). Naravno, cela kampanja je začinjena dobro poznatih humorom iz ove serije.    

Na aukciji održanoj u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabiju, registarska tablica sa brojem 1 prodata je za rekordnih 14,5 milona američkih dolara ! To je više nego duplo u odnosu na nedavno prodatu tablicu sa brojem 5, koja je "otišla" za 6,75 miliona dolara (o tome više OVDE). Kako kaže Abdullah Al Mannaei, koji vodi aukciju registraskim tablicama, "što je cifra na tablici manja, to je njena cena veća". Novi vlasnik tablice sa brojem 1, Saeed Abdul Ghaffar Khouri, procenjuje da će vrednost ove registarske tablice najverovatnije biti duplirana u naredne dve godine. Khouri je još dodao da je bio spreman da za ovu tablicu plati svih 30 miliona dolara i da još nije odlučio na koji automobil će je okačiti.    
Video prikazuje Saabovu "Move Your Mind" sobu u ICEHOTEL-u na severu Švedske, u koju je smeštena replika Saaba Aero-X Concept, ali koja je, kao uostalom i sve u tom hotelu, izrađena u potpunosti od leda. ICEHOTEL inače ima više od 80 soba i apartmana, postoji samo od decembra do aprila i svake godine mora ponovo da se gradi od nule. 

Michael Arndt iz Nemačke (preciznije iz Hanovera) je utrošio 6 godina svog života i oko 6000 evra, kako bi napravio vernu kopiju Mercedes-McLarenenovog bolida Formule 1 u prirodnoj veličini, ali napravljenu u potpunosti od - šibica! Za ovo remek delo dotični gospodin je upotrebio 956.000 šibica i 1686 tuba lepka, a njegova Formula može da se rastavi na 45 pojedinačnih delova, radi lakšeg pomeranja i transporta. Da li neko zna bolji način da se utroši 6 godina i 6000 evra? 

Na internetu su se proteklih dana pojavile slike posebne, vojne verzije Volkswagenovog SUV modela Touareg, koji je učestvovao na opsežnim testiranjima nemačke vojske, obavljenim na tenkovskom poligonu u blizini Triera. Nemačka armija naime planira da zameni 23.000 primeraka Mercedesa G klase, a za ceo posao se zainteresovao i Volkswagen, koji je inače za potrebe vojske u periodu od 1978. do 1982. godine izradio 9547 komada modela VW Iltis. Ovaj Touareg GFF pokreće 3,0 litarski TDI motor sa 225KS, ali zbog veće težine (krivac su dodatna ojačanja karoserije, naoružanje i novo ogibljenje firme Farmington Automotive) postiže najveću brzinu od samo 160 km/h.Novi BMW-ov video, nazvan Unleashed, u glavnoj ulozi ima agresivnog dobermana koji pokušava da napadne BMW-ov M model. Kada i BMW "zareži", veliki crni pas postaje slatka kuca...