home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Peugeot 207 SW

19 Mar 2007 - 15:31 Top secret Link

Evo i prvih slika konačne, serijske varijante Peugeot-a 207 SW odnosno karavan verzije, čiju najavu smo mogli da vidimo kroz studiju 207 Outdoor, koji je francuski proizvođač izložio na salonu u Ženevi. Naravno slike nisu zvanične ali pokazuju definitivan oblik ove praktičnije varijante modela 207, koja će dopuniti Peugeotu paletu karavana. Peugeot 207 SW je dugačak 4,15 metra odnosno 12 cm više od postojeće hatchback verzije sa 3 i 5 vrata. Ipak međuosovinsko rastojanje je identično i iznosi 2,54 metra dok je zapremina prtljažnika oko 400 litara (kod 206 SW iznosi 313 litara). 207 SW će se opremati benzinskim motorima od 1,4 litra (95KS), 1,6 (120KS) i 1,6 THP (150KS) kao i dizelašima 1,6 HDi sa 90KS i 1,6 HDiF od 110 konja. Peugeot 207 SW će se naći u prodaji već u junu ove godine, naravno na zapadu Evrope dok se početak prodaje kod nas još ne zna. Neki sajtovi su objavili i nezvaničnu cenu za osnovni model 207 SW 1,4 XR 16v, koja bi u zemljama Beneluksa trebala da iznosi oko 16.500 evra.    

Audi A7

16 Mar 2007 - 22:14 Top secret Link

Audi neumorno izbacuje na tržište nove modele, koji, pre svega, treba da otkinu deo tržišnog kolača Mercedesu i BMW-u. Posle predstavljanja novih A5 i S5 modela na salonu u Ženevi, Audi za bližu budućnost sprema manji SUV pod imenom Q5 i potpuno novi A4, o kojima smo već pisali, ali i veći A7, koji treba da konkuriše Mercedesu CLS. Samim tim i A7 će imati karoseriju u obliku coupea sa 4 vrata. Ipak osim coupea (stiže početkom 2009.), Audi će A7 ponuditi i kao kabrio i to već krajem te iste 2009. godine. Na slikama vidite kao bi taj novi A7 trebao da izgleda i u coupe i u kabrio verziji. Što se kabrioleta tiče, zadržaće tradicionalni mekani platneni krov da bi i u otvorenoj varijanti očuvao elegantan izgled coupe verzije i veći prtljažnik. Od zanimljivih detalja da pomenemo da bi A7 mogao da ima skrivene brave na zadnjim vratima, LED svetla a posebno je zanimljivo odsustvo B i C stuba u kabrio verziji budući da taj kabriolet ipak ima 4 vrata. A7 će u gami Audi-ja zauzeti mesto iznad modela A6 a koristiće novu platformu, na kojoj će biti napravljen i A8. Veliki međuosovinski razmak brinuće se da putnici na zadnjoj klupi imaju dovoljno mesta a obezbediće i nivo komfora i vozne osobine slične Audi-ju A8. U ponudi A7 biće nekoliko benzinskih i TDI dizel motora a baza će biti 3,2 litarski V6 motor. Najjači agregat biće V10, poreklom iz Lamborghini-ja, koji će se ugrađivati u sportski S7, koji će naravno imati Quattro pogon kao standrad.
BMW X6 iz Spartanburga

16 Mar 2007 - 19:12 Top secret Link

Svoj novi crossover model X6, BMW će proizvoditi u svojoj fabrici u gradu Spartanburg, u američkoj saveznoj državi Južna Karolina. To je i zvanično potvrdio šef BMW-a Norbert Reithofer u nedavnom razgovoru sa novinarima. U Spartanburgu se trenutno proizvode modeli X5 i Z4 a sa dolaskom novog X6, kapaciteti fabrike će narasti na 200.000 komada godišnje. Sam X6 inače na tržište stiže početkom 2008. godine a imaće agresivniji dizajn i sportskije vozne osobine u odnosu na aktuelni X5. Prema rečima ljudi z BMW-a, novi X6 imaće "izgled karoserije i oblik krova jednog coupea što automatski ne mora da znači da će imati samo 2 vrata". Očekuje se da će X6 koristiti istu platformu kao i X5 a da će imati nešto jače motore. Na slici vidite mogući izgled budućeg X6.Porsche 911 GT2

15 Mar 2007 - 17:48 Top secret Link

Ovo su najnoviji špijunski snimci Porsche-a 911 GT2, nove varijante legendarne 911-ice. Kako je test auto na slici skoro bez maske, pretpostavlja se da je i datum promocije veoma blizu, možda već u septembru na domaćem terenu salona u Frankfurtu. Ono što karakteriše ovu verziju Porsche-a 911, jesu, pre svega, brojni otvori za vazduh (i na prednjem i na zadnjem braniku) kao i ogroman zadnji spojler. U ovom trenutku može samo da se pretpostavlja koliku snagu ima budući GT2 ali se ceni da je to najmanje 500KS. Kako će ova 911-ica imati pogon samo na zadnje točkove, biće i 100 do 150 kg lakša od Porsche-a 911 Turbo, koji sa pogonom na sva 4 točka razvija 480KS.
Novi Audi A4 Avant

14 Mar 2007 - 16:38 Top secret Link

Novi Audi A4 Avant (na drugoj slici) se očekuje tačno godinu dana posle prezentacije limuzinske verzije tog modela (prva slika), koja će se pojaviti početkom 2009. godine. Kao što se vidi sa ovog rendering crteža, dizajneri su se odlučili da novom Avantu podare sportski i dinamičan izgled čemu doprinose niži krov i agresivno oblikovane zadnje LED svetlosne grupe. Iako dizajnerski prilično prati aktuelan Audi-jev stil, novi A4 će doživeti velike promene pod kožom. Između ostalog, biće napravljen na potpuno novoj platformi, koju deli sa novim modelom A5, upravo predstavljenim na salonu u Ženevi. Očekuje se takođe da će na toj platformi nastati i budući manji SUV model sa imenom Q5 pa čak i A7, koji bi trebao da bude konkurent Mercedesu CLS. Nova platforma omogućuje i novo pozicioniranje motora čime se dobija bolja distribucija težine što će poboljšati upravljivost i vozne osobine. Očekuju se isti motori kao i za novi A5, tačnije više benzinskih i dizel motora sa 4 i 6 cilindra. Bazni motor će, najverovatnije, biti 1,8 litarski TFSI sa 170KS a najsnažniji 4,2L V8 FSI. Od menjača na raspolaganju će biti 6-stepeni manuelni, Multitronic CVT i S-tronic sa duplim kvačilom.
Neko vreme se već govori o manjem modelu Rolls Royce-a, koji bi proširio ponudu ove britanske marke. Sada je to i zvanično potvrđeno. Naime, prvi čovek ove kompanije u sastavu BMW-a, Ian Robertson je izjavio kako će uvođenje tzv. (entry) ulaznog modela u ponudu 2010. godine, povećati godišnju prodaju marke na "svih" 1600 komada (sada je to 800 automobila). Za to će biti zaslužan upravo novi baby Rolls, čija će se cena kretati između 200 i 300.000 evra. Naravno, Robertson nije želeo ništa da precizira po pitanju izgleda novog modela mada je napomenuo da će i taj auto zadržati prepoznatljiv dizajn i ekskluzivnost, po kome je inače Rolls Royce i poznat. Ipak mogući izgled možete videti na našem crtežu. Baby Rolls će se proizvoditi u fabrici u engleskom gradu Goodwood-u a da bi se smanjili troškovi i vreme potrebno za razvoj, u Rollsu će iskoristiti platformu BMW-a serije 7 (njegove produžene verzije). Ipak motor ostaje Rolls Royce-ov. To će biti ili V8 a možda i V12 iz Phantoma.VW Golf R36

14 Mar 2007 - 01:28 Top secret Link

Poslednjih meseci se pričalo da VW sprema još jaču varijantu aktuelnog Golfa, jaču i od Golfa R32 sa 250KS. Ova nova slika Golfa R36 potvrđuje te priče. To je verzija sa 300 konja za sve one, kojima 250KS u Golfu R32 jednostavno nije dovoljno. Motor je isti kao i u nedavno predstavljenom Passat-u R36 dakle 3,6 litarski V6. Na ovom prototipu jasno se vide veliki otvori za vazduh na prednjem braniku, koji čak i u poređenju sa Golfom R32 izgledaju ogromno. Osim toga prototip ima i blago izmenjenu prednju masku u donjem delu gde se spaja sa branikom. Kao i R32, i R36 će imati pogon na sva 4 točka i DSG menjač.Kao što je poznato, nova Vectra zvaće se Insignia a promocija se očekuje na salonu u Ženevi 2008. godine. Ipak već sada možemo sa velikom sigurnošću da predvidimo kako će Insignia odnosno nova Vectra da izgleda. Naime fotografi su uspeli da snime kamuflirani prototip Insignia-e negde na severu Švedske (druga slika) na osnovu koje je nastao crtež mogućeg konačnog izgleda (prva slika). Kao što se vidi, Insignia veoma liči na koncept model Opel GTC, koji je Opel upravo predstavio na salonu u Ženevi (traje do 18. marta). Insignia koristi novu Epsilon2 platformu, koja obezbeđuje veće dimenzije (samim tim i veću prostranost kabine) i bolje vozne osobine nove Vectre odnosno Insignia-e. Uz prilično atraktivan dizajn, pomenute bolje vozne osobine (najavljuje se i verzija sa 4x4 pogonom) i prostranost kao i bogatu opremu, aduti nove Insignia-e biće i ekonomični a snažni motori. Jedan od njih je potpuno nov 2,7 litarski V6 dizelaš sa 200KS.

Da li se sećate američkih supersportskih automobila Vector iz osamdesetih pa i devedesetih godina prošlog veka ? Ne ? Ništa strašno. Ionako su ti automobili prodati u veoma malom broju primerka i to uprkos izuzetno atraktivnom dizajnu i činjenici da su pored Chevrolet Corvette tada bili jedini američki predstavnici u kategoriji superautomobila. Poslednjih godina se međutim šire glasine da Gerald Wiegert, osnivač Vectora, radi na novom automobilu ove marke. Kao potvrda toga, juče su se pojavili ovi renderinzi Vectora V8 Biturbo Concept, koji u modernijoj formi oživljava originalnu koncepciju Vectora od pre 20 i više godina. Nažalost, drugih podataka, sem da se radi o automobilu sa twin-turbo V8 motorom, zasad nema.    Posle VW-ovog modela CrossPolo, i drugi proizvođači najavljuju slične proterenske automobile na osnovu već postojećih modela. Takvi crossover modeli samo liče na terence odnosno to su i dalje prosečni i obični automobili samo sa dodatnom šminkom, koja daje određenu robusnost i off-road look takvim modelima. Prvi, koji će odgovoriti VW-u jesu Japanci tačnije Honda i Toyota. Na slikama vidite crteže (by Schulte design) mogućeg izgleda tih crossover modela, koji će nastati na osnovu aktuelnih generacija Toyote Yaris i Honde Jazz. Za razvoj novog modela Jazz Adventure (kako će se možda zvati Hondin crossover) biće zadužena Hondina britanska filijala. Jazz Adventure imaće naravno povišen klirens (najmanje rastojanje automobila od tla) ali je nepoznato da li će imati i SH-AWD sistem pogona na sva 4 točka. Prvi gotov prototip ovog Jazz-a se očekuje na salonu u Tokiju krajem godine a serijska verzija tokom 2008. godine. O drugom japanskom malom crossoveru, Toyoti Yaris Country zasad se ne zna mnogo. Kao i kod Jazz-a Adventure, i Yaris country će imati povišen klirens i proterensku šminku (masivniji branici, pragovi, dodatna zaštita donjeg dela automobila), koja će mu davati robusniji izgled. Ipak ovaj Toyotin novi crossover bi trebao da ima 4x4 pogon jer Toyota u Japanu već nudi Yaris sa integralnim pogonom pa će budući Yaris Country verovatno biti napravljen na njegovoj osnovi.  Pre nekoliko dana pisali smo o novoj super Corvetti SS sa tada dostupnim informacijama. U međuvremenu pojavilo se nekoliko novih vesti i nova impresija kako bi ta Corvette SS mogla da izgleda a taj crtež vidite na našoj slici. Što se tiče motora, ranije glasine su nagoveštavale 7,0 litarski LS7 V8 motor ali novije špijunske slike sada pokazuju nešto drugo. Sada se veruje da će SS Corvette koristiti V8 supercharged motor zapremine 6,2 litra a kako se očekuje, u Corvette-i SS, taj motor će razvijati oko 650KS. Za razliku od postojeće Corvette Z06, SS će imati više karoserijskih delova od karbon fibera a pojaviće se tokom 2008. godine po ceni od oko 100.000 dolara što za ovakav auto uopšte nije mnogo.Novi Volvo S40

3 Mar 2007 - 13:05 Top secret Link

Do nedavno je aktuelni model S40 zauzimao poziciju najmanjeg modela u gami švedskog proizvođača a od skoro tu titulu ima novi C30. Međutim naslednik sadašnjeg S40 će značajno porasti i naslediti ne samo aktuelni S40 već najverovatnije i veći model S60. Nemački Autozeitung je objavio ove crteže mogućeg izgleda tog novog modela, koji su očigledno nastali inspirisani koncept modelom XC60 od pre neki mesec. Taj novi S40 će biti veličine jednog Audija A4 ili BMW-a "trojke". Naravno u ovom trenutku sve ove informacije su samo nezvanične dok na oficijelne moramo sačekati još neko vreme.Stiže Peugeot 308

3 Mar 2007 - 00:58 Top secret Link

Peugeot će novi model 308, naslednika već stare 307-ice, predstaviti u septembru ove godine na salonu automobila u Frankfurtu. Evo i najnovije špijunske fotke (na prvoj slici) tog važnog modela za Peugeot, a na drugoj slici je crtež mogućeg konačnog izgleda 308-ice. Prvo što se primećuje jeste izgled veoma sličan manjem modelu 207, dakle nema ništa od neke dizajnerske revolucije već bi se pre moglo reći da se radi o "naduvenoj" 207-ici. Do kraja ove godine prvo će se u prodaji naći hatchback verzija sa 3 i 5 vrata a tokom 2008. i Break/SW i CC varijante. Očekuje se da će verzija sa 3 vrata biti daleko atraktivnije dizajnirana od varijante sa 5 vrata, više u stilu nekog (polu)coupea, kako je to uradio Opel sa Astrom GTC ili Citroen sa modelom C4 Coupe, koji se prilično razlikuju od porodičnih varijanti sa 5 vrata. Paleta motora će obuhvatati (bar prema sadašnjim nezvaničnim informacijama) sledeće agregate : 1,4 i 1,6 litarske benzince sa 95 odnosno 120KS kao i 1,6 litarski turbo sa 150 konja. Kasnije dolaze na red i snažnije mašine sa 175 i 200KS. Od dizelaša na raspolaganju će biti 1,6 HDi u dve varijante; sa 90 i sa 109KS, sledi 2,2HDi sa 170 konja a tokom 2008. stiže i 2,0 HDi sa 138KS. Na samom kraju 2008. u ponudi će i hibridna verzija ali u kombinaciji dizel motor/elektromotor, koji bi trošio 3,4 litra goriva.Weber Sportscar

1 Mar 2007 - 00:43 Top secret Link

Švajcarska kompanija Weber Sportscars, poznata kao dobavljač auto delova, izložiće novi supersportski auto ( na certežima ), napravljen sopstvenim snagama, na aprilskom događaju Top Marques Auto Show, koji se održava u Monacu. Šasija je napravljena od aluminijuma i teška je samo 65 kg. Ono što privlači pažnju jeste garancija Webera da će novi super auto postići najveću brzinu od 400 km/h dok se ubrzanje do 100 km/h procenjuje na 2,7 sekundi. Karoserija je naravno od karbon fibera, da bi se redukovala težina a motor, koji će pokretati ovaj Weber-ov superautomobil jeste centralno smešten 7,2 litarski V8 supercharged. Pogon je na sva 4 točka a menjač poluautomatski sekvencijalni sa 6 stepeni. Ceo pogonski sklop je razvijen u samom Weberu, koji će i proizvoditi neke delove. Zanimljivo je da će Weberov super auto imati 4 rezervoara za gorivo ukupne zapremine 110 litara ali će zbog bolje raspodele težine, rezervoari biti smešteni po jedan na svaki ugao automobila. Procenjuje se da će masa praznog vozila iznositi 1100 kg. Standardna oprema će sadržati unutrašnjost u koži i karbon fiberu, volan sa kontrolama u stilu formule 1, keramičke kočnice prečnika 380mm, traction control, kompletan audio i satelitski navigacioni sistem, kameru za pregled vožnje u nazad itd. Koliko god tvrdnje iz švajcarske kompanije izgledale realne, moraćemo ipak da sačekamo da se u praksi provere njihove smele najave.  Nova Mazda6

28 Feb 2007 - 13:09 Top secret Link

Ovo su špijunske slike nove Mazde6, snimljene negde na severu Skandinavije, koje pokazuju, bar delimično, kako će izgledati kada se pojavi tokom 2008. godine. Koristi inače modifikovanu CD3 platformu, koju će Mazda6 deliti sa novim Fordom Mondeo, koji je upravo predstavljen. Osim toga tu platformu će koristiti i drugi novi modeli Fordove grupacije, poput naslednika sadašnjeg Jaguara X-Type i novog Volvoa S60. Iako je auto na slikama još uvek prilično maskiran, jasno je da će nova Mazda6 biti duža ( za 30 mm ) i šira od aktuelnog modela. Od novih motora, najavljuje se ugradnja 3,5 litarskog motora iz Forda sa 250KS. Kako se očekuje, pojaviće se i hibridna verzija ( kombinacija benzinskog motora od 2,5 litra i elektromotora ), koji će koristiti i američki Ford Fusion. Kao i dosad, Mazda6 nudiće se u 3 karoserijske varijante : limuzina, hatchback sa 5 vrata i Wagon odnosno karavan verzija. Tokom 2009. očekuje se i nova MPS sportska jurilica. U Japanu bi proizvodnja trebalo da počne već krajem 2007. godine a u SAD-u u junu 2008. godine.