home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

General Motors je saopštio da su limitirane edicije Corvette Z06 427 i Corvette Indy 500 od sada dostupne i evropskim kupcima. Ovde odmah i napomena da će Corvette Z06 427 Evropljanima biti ponuđena u seriji od samo 52 primerka, a Corvette Indy 500 u 25 komada (20 kupea i 5 kabrioleta). Corvette 427 Limited Edition Z06 (prva slika) napravljena je u znak sećanja na modele iz šezdestih godina prošlog veka, koji su imali motore zapremine 427 kubna inča. Toliko, odnosno 7,0 litara zapremine ima i V8 LS7 motor u ovoj Corvetti, a raspolaže sa snagom od 377kW/505KS (snaga se na zadnje točkove prenosi preko manuelnog šestostepenog menjača). Dovoljno da auto težak 1437 kg od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) ubrza za samo 3,7 sekunde, da pređe četvrt milje (402 metra) za 11,7 sekundi, a stazu Nirburgring za 7 minuta i 43 sekunde (najveća brzina iznosi 198 milja na sat ili nepunih 319 km/h). Corvettu 427 Limited Edition Z06 karakteriše posebna Crystal Red crvena boja, zadnji spojler i kvake na vratima u boji karoserije, jedinstveni hromirani točkovi (gume napred and 275/35ZR18, a pozadi 325/30ZR19), "427" oznake na haubi, sedištima i patosnicama i kožna unutrašnjost. Corvette 427 Limited Edition Z06 će kupcima u SAD-u i Kanadi biti ponuđena u 427 primeraka (po ceni od 84.195 američkih dolara), a izvan Severne Amerike još u 78 komada, pa će ukupan broj dostići 505 komada (koliko motor ima KS). Što se tiče Corvette Indy 500 (druga slika), nju karakteriše crna boja karoserije sa vidljivim Indy 500 oznakama, interijer u Titanium Grey boji, novi petokraki aluminijumski točkovi, zadnji spojler sa Corvette Z06, DVD navigacioni sistem, Bose audio sistem, grejanje sedišta, HUD sistem (Head-Up Display) i detalj u vidu pločice sa serijskim brojem. Isporuke Corvette Z06 427 i Corvette Indy 500 u Evropi inače počinju ovog leta.

Izvor : www.novosti.co.yu

Za privatizaciju "Zastavine" fabrike automobila zainteresovano je više svetskih kompanija, ali se "Zastava automobili" neće privatizovati na tenderu već će se sa strateškim partnerom potpisati ugovor o formiranju mešovite firme prema kojem bi novi strateški partner na osnovu investicije od 300 miliona evra postao vlasnik oko 70 odsto fabrike.
Ovakav način privatizacije dobio je u ponedeljak zeleno svetlo na sastanku poslovodstva i predstavnika sindikata grupe "Zastava vozila" i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, ali tek pošto su čelnici sindikata dobili čvrste garancije da će se u pregovorima sa budućim partnerom insistirati na socijalnom programu iz tenderske dokumentacije. Na taj način stvoreni su uslovi da se već u utorak u Beogradu sa predstavnicima "Fijata" potpiše ugovor o namerama, koji bi ukoliko dođe do dogovora, mogao da bude potpisan na Đurđevdan, 6. maja, za Dan grada Kragujevca.
Prema rečima Zorana Stošića direktora fabrike "Zastava AGM" u pitanju je bio operativni sastanak, a dogovoreno je da se detalji ne iznose u javnost.
- U Ministarstvu vlada veliki optimizam kada je u pitanju privatizacija naše fabrike - kaže Zoran Mihajlović, predsednik sindikata i član UO Fabrike automobila. - Za našu fabriku i dalje je zainteresovano više svetskih kompanija, a "najzagrejaniji" su "Fijat", "Folksvagen", i FAU iz Kine. Predstavnici Ministarstva nisu želeli da nam kažu ko nudi najbolji razvojni program, jer će to biti presudno za donošenje odluke o partneru.

Sindikat će već u sredu u Ministarstvu ekonomije potpisati ugovor koji podrazumeva da će se novi većinski vlasnik obavezati da u narednih pet godina ne menja delatnost fabrike, da ne otpušta radnike i da će za svakog ko bude želeo dobrovoljno da napusti fabriku biti obezbeđena stimulativna otpremnina od 300 evra po godini staža. Većinski vlasnik će biti u obavezi da proizvodi najmanje 100.000 automobila godišnje.
Članovi poslovodstva ni u ponedeljak nisu želeli da komentarišu rezultate sastanka u ministarstvu, ali kako saznajemo, tri navedene kompanije do poslednjeg trenutka neće odustati od proizvodnje svojih modela u Šumadiji. Startna pozicija "Fijata" je, kako saznajemo, trenutno najbolja, jer zbog kompatibilne proizvodnje najbrže može da se krene sa montiranjem novih modela, pre svega redizajniranog "fiće". Na platformi "punta" koji već silazi sa montažnih traka u Kragujevcu, može da se proizvodi još nekoliko vozila. Predstavnici kineske kompanije prilikom nedavne posete "Zastavi" nisu krili da proizvodnjom svog modela u Kragujevcu žele da se pozicioniraju u Evropi i da su ozbiljno zainteresovani za taj posao u Kragujevcu. Ni "Folksvagen" ne odustaje od postavljanja sopstvene montažne linije u "Zastavi", ali kako saznajemo, oni će u ovom regionu svakako proizvoditi vozila. Prilikom nedavne posete Kragujevcu pored razgledanja pogona "Zastave", stručnjaci iz "Folksvagena" su se interesovali i za kragujevački univerzitet, pre svega Mašinski fakultet, ali i za natalitet u gradu, što je u prvom trenutku sve iznenadilo. Raspitivali su se i za zemljište - po kojoj ceni se prodaje i da li ima većih celina, na primer, 400 hektara.

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA
U saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja navodi se da su italijanska i nemačka kompanija "izrazile interesovanje za ulaganje u automobilsku industriju u Srbiji i da se sa njima intenzivno pregovaralo u poslednjih nekoliko nedelja".
Grupa "Fijat" je zainteresovana za strateško partnerstvo sa "Zastavom", a "Folksvagen" za takozvana grinfild ulaganja, to jest izgradnju potpuno nove fabrike automobila. Obe fabrike su zainteresovane za proizvodnju kompletnih automobila kao i potpuno novih modela. 

Francuska grupacija PSA (Peugeot i Citroen) je objavila da planira razvoj novih 1,0 litarskih trocilindričnih benzinskih motora, čiji raspon snage će se kretati od 52kW/70KS do 74kW/100KS (mada nisu saopšteni konkretniji detalji, najjača verzija bi trebalo da ima turbo punjač). Iz PSA grupacije još najavljuju da će se ovi motori odlikovati izuzetno niskom potrošnjom goriva i emisijom CO2 (ova potonja treba da iznosi ispod 100 g/km). Proizvodnja novih motora u Francuskoj treba da počne 2011. godine i to u 600.000 primeraka godišnje. Izvor : www.novosti.co.yu

Italijanska kompanija “Fijat” najozbiljniji je kandidat da postane većinski vlasnik “Zastavine fabrike automobila” - saznaju “Novosti”.
Prva runda razgovora delegacije “Fijata”, koju predvodi Stefan Kepter, potpredsednik kompanije, i poslovodstva “Zastave” o mogućnosti proizvodnje još nekog italijanskog modela, završena je juče obilaskom svih pogona, a pregovori o kupovini fabrike automobila biće nastavljeni posle uskršnjih praznika u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.
Razgovori su vođeni iza zatvorenih vrata, a, kako saznajemo, italijanski stručnjaci za proizvodnju, snabdevanje kooperanata i razvoj, zadovoljni su postignutom modernizacijom fabrike, mada su naveli da je neophodno još dosta ulaganja. Proširenje poslovno-tehničke saradnje ove dve kompanije ima za cilj da “Fijat” pred privatizaciju i potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu zauzme najbolju poziciju, jer tender predviđa i takozvani “menadžerski ugovor”, odnosno direktnu pogodbu sa kupcem. Pored toga, ugovori koje poslovodstvo “Zastave” ima sa “Fijatom” i “Dženeral motorsom” ušli su u tendersku dokumentaciju. Sklapanje modela “zastava 10” i “opel klasik” su već vrednovani. U tom slučaju, ugovor o sklapanju bar još jednog modela, najverovatnije redizajniranog “fiće”, doveo bi “Fijat” u povlašćenu poziciju u odnosu na druge zainteresovane kompanije na tenderu.
Direktor preduzeća “Zastava-auto” Zoran Bogdanović kaže da se sa visokom delegacijom italijanskog “Fijata” razgovaralo o mogućnostima proširenja saradnje i proizvodnje još jednog modela u Kragujevcu. Ali, odbio je da odgovori da li se razgovaralo i o strateškom partnerstvu.
Predstavnici Sindikata “Zastavine fabrike automobila” juče nisu bili na sastanku. Zoran Mihajlović, predsednik Sindikata, kaže da mu je poznato da se, u ovoj fazi razgovora, pregovara o mogućnostima da se jedan model “fijata” u potpunosti proizvodi u Kragujevcu. To bi značajno uposlilo kapacitete i “Zastavinih” kooperanata, a fabriku automobila učinilo atraktivnijom.   

"ZASTAVA" MOŽE I BEZ TENDERA   

U narednih desetak dana, Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, odlučiće po kom modelu će se privatizovati “Zastava”.
Prvobitno je bilo predviđeno da se za prodaju nekadašnjeg kragujevačkog automobilskog giganta raspiše tender. Međutim, u vreme kada je prijava za pristup tenderskoj dokumentaciji bila u finišu, raspisani su izbori, a potencijalni investitori su zatražili odlaganje čitavog postupka.
Zato je Ministarstvo nekoliko puta u poslednja dva meseca i odlagalo javni poziv za prodaju “Zastava automobila”. Poslednji utvrđeni rok bio je, kao što je poznato, 15. april ove godine.
Poslednjih dana, međutim, nadležni u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja razmišljaju o promeni načina privatizacije kragujevačke fabrike automobila.
- Bitno nam je kako da obezbedimo da u fabrici ostanu svi zaposleni, da krene proizvodnja 150.000 do 200.000 automobila i da ovaj kolektiv ostvaruje mogući prihod od 200 do 300 miliona evra godišnje - kaže izvor “Novosti” u nadležnom Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. - Ukoliko se proceni da će neki od zainteresovanih inostranih partnera to da omogući, skloni smo da promenimo plan, odnosno da ne raspišemo tender, već na neki drugi, fleksibilniji način privatizujemo “Zastava automobile”.
Kao mogući način prodaje kragujevačke fabrike automobila pominje se potpisivanje ugovora o saradnji, koji bi potvrdila, osim menadžmenta firme, i Vlada Srbije.General Motors je posle raznih špekulacija, glasina i špijunskih slika na ovogodišnjem salonu automobila u Detroitu konačno i zvanično promovisao nestrpljivo očekivanu Chevrolet Corvettu ZR1, ali nije saopštio i konkretne podatke vezane za snagu 6,2 litarskog V8 kompresorskog motora. Tada je procenjeno da ovaj agregat razvija 100KS po litri zapremine, odnosno 462kW/620KS i oko 807Nm obrtnog momenta. Konačno, dostupni su i zvanični podaci. Ovaj LS9 6,2 litarski V8 motor razvija 476kW/638KS i 819Nm ili 103KS po litri zapremine. Međutim, i dalje nema zvaničnog podatka o ubrzanju od 0 do 60 milja na sat (96 km/h), dok se za maksimalnu brzinu navodi da prelazi 200 milja na sat (322 km/h). Prodaja Corvette ZR1 počinje ovog leta po ceni od nešto malo manje od 100.000 dolara. 

U Škodi ponovo slave. Naime, posle nedavne proslave proizvodnje jubilarne dvomilionite Octavije, juče je sa proizvodnih traka Škodine fabrike Mlada Boleslav sišla i dvomilionita Fabia. Ta čast je pripala modelu Fabia Combi Sport 1.4 16V. Prva generacija Fabije je inače proizvedena u skoro 1,8 miliona primeraka, dok je druga generacija startovala početkom 2007. godine.

Ford je juče saopštio da je proizveo jubilarni, 9-milioniti primerak sportskog modela Mustang, koji će inače sledeće godine proslaviti svoju 45-godišnjicu (prvi Mustang je naime promovisan 17. aprila 1964. godine u Njujorku, a danas je svaki drugi sportski auto prodat u Americi upravo Mustang). Jubilarni primerak je Mustang GT Cabriolet i biće isporučen dileru iz američke države Ajova.Ono što su mnogi priželjkivali još od septembra prošle godine, kada je prelepi kupe Peugeot 308 RC Z prvi put kao koncept predstavljen javnosti na salonu automobila u Frankfurtu, postaće realnost već sledeće godine. Naime, generalni direktor Peogeota Jean-Philippe Collin je na salonu automobila u Lisabonu i zvanično potvrdio da će konačna serijska verzija ovog automobila biti izložena na jesen 2009. godine na salonu u Frankfurtu, a da će njegova prodaja startovati početkom 2010. godine. Kao što mu i samo ime kaže, 308 RC Z je napravljen na bazi standardnog Peugeota 308 ali se odlikuje daleko privlačnijim dizajnom, koja podseća i na Audijev TT. Koliko god da je obični 308 hatchback bio kritikovan zbog prevelike sličnosti sa prethodnikom 307 i manjim modelom 207, toliko je 308 RC Z Concept oduševio svojim dizajnom, koji nalikuje na zver, spremnu da skoči svakog trenutka. Dizajn bi ukratko mogao da se opiše kao moćan, dinamičan i beskompromisan. Osim već poznate prednje "njuške" francuskog lava, pažnju privlače veliki lukovi blatobrana, 19-inčni alu točkovi (gume Michelin Pilot Sport PS2 245/40 R19), zanimljivo oblikovan i nizak krov (zato ovo i jeste 2+2 coupe sa pomoćnim zadnjim sedištima), originalna zadnja (LED) svetla i dvostruki (centralni) završetak izduvnog sistema. Unutrašnjost nije toliko originalna kao spoljašnjost, mada je upotrebom aluminijuma, hroma i kože dobijen čist i elegantan dizajn interijera. Naime, 308 RC Z zadržava isti prednji panel kao i serijski 308, sem nekoliko sitnica u vidu sata postavljenog umesto centralnog otvora za ventilaciju ili doterane centralne konzole. Najviše pažnje u stvari zaslužuju nova sportska sedišta, koja su naravno obložena kožom. 308 RC Z ima isto međuosovinsko rastojanje i dužinu kao i klasični 308, dok širina iznosi 1840 mm (+25 mm), a visina samo 1320 mm. Zahvaljujući obilatoj upotrebi aluminijuma i karbona (zadnje staklo je od polikarbonata), 308 RC Z je težak samo 1200 kg, što mu omogućava maksimalnu brzinu od 235 km/h, a ubrzanje do 100 km/h traje tačno 7 sekundi. Pri tom, prosečna potrošnja iznosi 6,7 litara na 100 km, a emisija CO2 160 g/km. Motor je zajednički proizvod BMW-a i grupacije PSA, odnosno to je 1,6 litarski turbo benzinac, koji umesto serijskih 129kW/175KS, ovde razvija 160kW/218KS i 280Nm obrtnog momenta (sa overboostom ta vrednost se penje na 300Nm). Serijska verzija će verovatno imati daleko širu paleta pogonskih agregata, a nemački AutoBild je nedavno najavio da bi cena ovog Peugeota trebalo da iznosi oko 23.000 evra.Toyota je juče saopštila da je u prvom kvartalu ove godine prodala ukupno 2,41 miliona vozila, što predstavlja rast od 2,7 % u odnosu na isti period prošle godine, kada je plasirano 2,35 miliona jedinica (u ove brojke su uključeni i Daihatsu i Hino Motors, koji se nalaze u Toyotinom vlasništvu). S druge strane, američki General Motors je objavio da je u prva tri meseca prodao 2,25 miliona svojih vozila ili za 0,6% manje nego u istom periodu 2007. godine. GM je u prvom kvartalu u Severnoj Americi zabeležio pad prodaje od 10%, dok na tržištu Latinske Amerike, Afrike i Bliskog Istoka ima rast od skoro 20 odsto, u Azijsko-Pacifičkom regionu rast iznosi 6%, a u Evropi 3% (na Starom kontinentu je naime prodato rekordnih 572.000 vozila).  U pripremi Fiat 500 Hybrid

24 Apr 2008 - 00:26 Vesti Link

Italijanski Fiat priprema model 500 na hibridni pogon (kombinacija novog dvocilindričnog benzinca od 900 kubika i elektro-motora), koji će karakterisati izuzetno niska potrošnja goriva i emisija CO2. Hibridni Fiat 500 će raspolagati i Stop&Start sistemom i menjačem sa duplim kvačilom, a verovatno i gumama sa manjim otporom kotrljanja, što će na kraju doprineti da emisija CO2 bude manja od 90 g/km, a potrošnja samo 2,94 litra na 100 km. Ovde i podsećanje da je Fiat još u septembru prošle godine na salonu automobila u Frankfurtu izložio studiju sa imenom Panda Aria, koju je pokretao upravo dvocilidrični motor zapremine 900 kubika i snagom od 60kW/80KS. Taj motor je inače za 20 procenata lakši i zauzima 25% manje mesta u motorskom prostoru u poređenju sa 4-cilidričnim agregatom iste snage.Izvor : www.novosti.co.yu

Delegacija „Fijata“ danas će posetiti „Zastavu“ i sa poslovodstvom razgovarati o predstojećoj privatizaciji Fabrike automobila. Italijani, kako nezvanično saznaju Večernje Novosti, već imaju razrađene planove o budućoj saradnji, prema kojima bi se u krugu fabrike gradio novi pogon i, između ostalog, proizvodio redizajnirani „fića“.
Saradnja „Zastave“ i „Fijata“ i posle privatizacije skoro da je izvesna, jer se na novoj traci italijanskog proizvođača „komau“ proizvodi „punto“ namenjen balkanskom i ruskom tržištu, a da li će poslovno-tehnička saradnja prerasti u nešto veće znaće se tek posle raspisivanja tendera.
Da su Italijani zainteresovani za „Zastavu“ nedavno je obelodanio ministar finansija Mirko Cvetković, ali je dodao da saradnju uslovljavaju potpisivanjem Ugovora o stabilizaciji, jer proizvedene automobile u Kragujevcu žele da izvoze i na evropsko tržište.
Zvaničnici „Zastave“ kažu da nisu ovlašćeni da saopštavaju detalje o toku privatizacije, ali su nam potvrdili da se više preduzeća interesuje za taj proces. Kažu da su pogoni „Zastave“ sada u potpunosti kompatibilni sa „Fijatovim“ i da bi se bez većih problema u Kragujevcu moglo proizvoditi više modela ovog proizvođača.
Prema rečima Zorana Radojevića, generalnog direktora grupe „Zastava vozila“ završene su sve pripreme za privatizaciju fabrike, a delegacije se najviše interesuju za tehničke mogućnosti, koje su sada na svetskom nivou.

- Kapaciteti su osposobljeni za proizvodnju do 300.000 vozila godišnje, što je osnovni preduslov svih potencijalnih kupaca. Pored toga, broj radnika je sveden na svetske standarde, tako da smo atraktivni za sve proizvođače automobila na svetu koji su zainteresovani za balkansko i evropsko tržište.

PET I PO DECENIJA SARADNJE
SARADNJA „Zastave“ i italijanskog „Fijata“ traje već pet i po decenija. Za to vreme kragujevačka fabrika automobila je tržištu isporučila oko četiri miliona vozila, uglavnom modela ovog italijanskog proizvođača. Od tog broja „Zastava“ je izvezla oko 700.000 automobila na sve kontinente sveta. Samo u 1989. godini „Zastava“ je proizvela 223.000 vozila.

SPISAK
SVE je duži spisak zainteresovanih kupaca za „Zastavu“. Prema dosadašnjim najavama tendersku dokumentaciju za kupovinu srpske fabrike mogli bi da otkupe nemački „Volksvagen“, „Fau“ iz Kine, italijanski „Fijat“, indijski „Tata motors“, „Pežo sitroen“ i ruski „Vaz auto“.Honda je saopštila da će upravo promovisana druga generacija modela Pilot biti dostupna i evropskim kupcima. Doduše, za sada je najavljena prodaja samo u Rusiji i Ukrajini, gde ja potražnja za SUV modelima veća iz godine u godinu. Japanska marka novi Pilot opisuje kao crossover utility vehicle model, koji nudi kombinaciju najboljih osobina automobila i SUV-a. Tako novi Pilot karakteriše prostran i praktičan interijer, visok nivo bezbednosti (VSA elektronska kontrola stabilnosti, ABS, EBD, Traction Control, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese), manja potrošnja goriva, Hondin VTM-4 pogon na sva četiri točka, bolje vozne osobine i veća udobnost (za osam putnika u tri reda sedišta, pri čemu drugi i treći red imaju mogućnost sklapanja u odnosu 60/40%). Honda Pilot pokreće 3,5 litarski benzinski V6 i-VTEC motor sa 250KS pri 5700 o/min. i 343Nm pri 4800 o/min. (u paru sa automatskim petostepenim menjačem), koji raspolaže sa Hondinom VCM (Variable Cylinder Management) tehnologijom za smanjenje potrošnje goriva (drugim rečima, sistem isključuje dva ili tri cilindra kada se želi postići manja potrošnja). Novi Pilot je inače dugačak 4849 mm, širok 1994 mm, visok 1847 mm, međuosovinsko rastojanje iznosi 2774 mm, a postavljen je na točkove od 17 inča (sa gumama dimenzija 245/65/R17). U ovom trenutku još nema potvrde da li će novi Pilot biti dostupan i u ostalim evropskim zemljama. Posle indijske Tate Motors, čiji je model Nano sa cenom od samo 1700 evra za osnovnu verziju postao najjeftiniji novi automobil na svetu, i brojni drugi proizvođači  planiraju razvoj sopstvenog niskobudžetnog automobila za "široke narodne mase". To su već najavili Fiat, Renault, Toyota, Volkswagen i GM, a najnoviji u tom društvu je japanski Mitsubishi, koji svoj low cost model planira za 2010. godinu. Taj automobil će pre svega biti namenjen rastućim tržištima Istočne Evrope, Rusije, Kine i Indije, mada se pominje i mogućnost da bolje opremljene verzije stignu i do kupaca na razvijenim tržištima. U ovom trenutku se zna da će novi jeftini Mitsubishi biti manji od aktuelnog Colta i da bi trebao da bude sličan Mitsubishiju i (na slici). Što se motora tiče, pominje se 1,0 litarski agregat, dok bi pogon bio na zadnjim točkovima.Izvor : www.tanjug.co.yu

Evropski ogranak "Dženeral motorsa" (General motors), "Opel", je saopštio da je povukao iz prodaje 47.000 vozila tipa "astra" zbog greške na meraču pritiska ulja u motoru.
Opel je saopštio da je merač smešten u glavi motora sklon da vremenom postane porozan, zbog čega može doći do izlivanja ulja.
Kada se to dogodi, u automobilu se oseća jak miris ulja, a može doći i do pojave dima.
Problem je najizraženiji kod vozila "astra" modela G i H, izrađivanih od 2003. do 2005. godine, sa motorom zapremine 1,6 litara, navedeno je u saopštenju.
"Opel" je svim vlasnicima poslao pismo u kojem ih poziva da o trošku fabrike promene rizične merače.Izvor : FoNet

Vozila Fijata ispuštaju najmanje ugljendioksida među svim proizvođačima u Evropi, saopaštila je britanska kompanija JATO koja prikuplja podatke o autoindustriji.

Na rang listi bolja mesta zauzimaju prozvođači manjih automobila, s motorima manje snage i zapremine, što se najdirektnije odražava na emisije ovog gasa koji je „najodgovorniji“ za globalno otopljavanje.

Prosek emisija ugljendioksida u kolima Fijata iz prošle godine iznosio je 137,3 grama na kilometar, Pežoa 141,9 i Sitroena 142,2 grama. Ispod granice od 150 grama su još samo Reno, Tojota i Ford.Izvor : www.tanjug.co.yu

Češka fabrika automobila "Škoda auto" planira da u narednih deset godina poveća proizvodnju na 1,5 miliona vozila godišnje, što je duplo više u odnosu na 2007, izjavio je direktor odeljenja prodaje Lubomir Kopecki.
On je na konferenciji o izvozu, održanoj u Brnu, precizirao da će povećanje proizvodnje uglavnom pokriti proizvodni pogoni u inostranstvu.
"Škoda", koja posluje u okviru nemačkog koncerna "Folskvagen" (Volkswagen), prošle godine je proizvela više od 661.000 vozila a ove godine bi, prema direktoru proizvodnje Fredu Kepleru, produkcija trebalo da premaši 700.000 vozila.
Prošle godine je prodato 630.032 vozila, ove godine je u planu plasman 759.000, odnosno 872.000 automobila naredne godine, a 2010. bi trebalo da dostigne 1,01 milion vozila.
Fabrika je lane ostvarila promet od 222 milijarde kruna (8,8 milijardi evra), a čista dobit je iznosila rekordnih 15,98 milijardi kruna (63 miliona evra).
Pored domaćih fabrika u Mladoj Boleslavi, Kvasinama i Vrhlabi, "Škoda" ima proizvodne kapacitete u Kini, Rusiji, Indiji i Ukrajini u kojima je proizvedeno ukupno 78.527 vozila.
"Škoda auto" je najveći češki izvoznik s udelom od 7,5 odsto u ukupnom eksportu zemlje. Prošle godine je izvezla automobila, rezervnih delova i drugih komponenti u vrednosti 184,9 milijardi kruna (7,3 milijarde evra), preneli su češki mediji.