home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Zastava 101

Često me pitaju: ˝Zašto ZASTAVA 101, od svih automobila ovog sveta?˝

Najbolji odgovor je zapravo naslov iz jednog starog automobilskog časopisa: ˝Zastava 101 – Snovi i želje hiljada˝. Pa je tako i celokupna moja borba za plasiranje i očuvanje istorijskog nasleđa Zastave 101 upravo proistekla iz mog dečačkog sna da nekad u životu ispravim istorijsku nepravdu.

Zastava 101

Uostalom, naš Stojadin je direktan rezultat snova dvojice vizionara: Dantea Điakose, koji je 1967. napravio prototip hečbek Fiata 128, i Prvoslava Rakovića – direktora Zavoda Crvena Zastava, koji je sa svojim timom mladih inženjera, vođen čistim entuzijazmom, sanjao da Kragujevac proizvodi moderan, ali svoj automobil. Onog trenutka kada je rukovodstvo FIATa odbacilo Điakosin koncept, Crvena Zastava ga je prihvatila, iako fabrika nije bila ni blizu moderne linije u Rivalti. Snovi obojice inženjera postaju stvarnost 16. novembra 1971, a Kec/Stojadin tada postaje san jugoslovenskih vozača.

Zastava 101

Ista Zastava 101 je u mojoj porodici već 43 godine. Kupio ju je moj deda, vozio otac, a zatim sam je ja preuzeo. Moj deda sa majčine strane je bio auto mehaničar iz generacije koja je zanat učila u Drugom svetskom ratu, a ja sam svoje školske raspuste, od svoje desete godine, provodio uz njega u radionici, popravljajući Zastave. Iako sam od početka voleo našeg Keca, 2004, prebirajući stvari po dedinoj fioci, nalazim značku i list iz bloka: ˝Zastava 101 – Ekspedicija Kragujevac – Kilimandžaro˝. Kako niko od mojih sagovornika nije mogao da se seti o čemu se radi, kreće moje istraživanje i borba za istorijsko nasleđe automobila koji je za širu javnost bio ˝svakodnevna kanta, jer boljeg nema˝. U tom trenutku nisam ni bio svestan šta se sve krije iza svakodnevnog, narodnog automobila…

Istraživanje je za mene bilo ostvarenje i drugih mojih snova: našao sam se u arhivama, podrumima biblioteka. Razgovarao sam sa divnim ljudima iz Zastave koji su zapravo radili na projektu Zastave 101 od samog početka. Istakao bih nekadašnjeg direktora komercijale Tomu Savića, kao i administratora nekadašnjeg Zastavinog Sajta Dragoljuba Radojevića.

Kako sam napredovao sa istraživanjem o KK, našao sam se u misiji spašavanja filma koji je snimljen na ekspediciji. Tako sam upoznao i VIP ljude: Zorana Simjanovića – muzičkog kompozitora, Branka Baletića – režisera, Milana Rakočevića – organizatora ekspedicije – inače čuvenog beogradskog arhitektu. Neočekivano, za spašavanje KK filma dobijam priznanje Jugoslovenske Kinoteke.

Usput sam koristio svoj talenat za pisanje, pa objavio veliki broj tekstova o Zastavi 101, čak i jedan priručnik za održavanje: ˝Stojadinov kuvar˝. Ponovo, ostvarujem svoj dečački san da budem novinar i pisac: u pripremi materijala za moju knjigu, ispisao sam i uredio više od 400 A4 strana fonta 12. Kompletan moj rad čitaoci mogu naći u nastavku ovog teksta.

Najlepše je raditi iz srca, neprofitno, onda sve ide nekako spontano i bez opterećenja. Kako sam dolazio do novih saznanja, koristio sam sve raspoložive medijume kako bih što široj javnosti preneo zaboravljenu istoriju: počeo sam od velikog broja web foruma koji su bili aktuelni pre ekspanzije društvenih mreža. Sa nekoliko kolega stojadinaša, 2011, formirao sam Zastava 101 Klub (www.zastava101.serbianforum.info). Zatim sam aktivirao sve popularne društvene mreže. Neprestano sam kontaktirao i tradicionalne medije, pa sam tako ostvario svoje snove o gostovanju na televiziji, radiju, davanja izjave za štampu, do pisanja sopstvenih kolumni za online magazine i blogove. Koristim priliku da se zahvalim administratorima Autoblog.rs kao i tim Autoslavia.com na dugogodišnjoj saradnji i neizmernoj pomoći u borbi za očuvanje istorijskog nasleđa Zastave 101.

Preko društvenih mreža sam se iznenadio koliko je Kec bio zapravo popularan van brdovitog Balkana. Sprijateljio sam se sa ljudima širom bivše Jugoslavije, a onda je počela ˝Stojadinova internacionala˝, upoznao sam entuzijaste i predsednike klubova posvećenih Zastavi 101 iz Čilea, Poljske, Mađarske, Velike Britanije, Češke.

Iznenadio sam se i vlasnicima Stojadina iz zemalja gde se on uopšte nije ni izvozio, kao što su Australija, Rusija. Vlasnici Zastave 101 iz Egipta, Slovačke, Nemačke i sa Malte su me takođe kontaktirali.

Stojadinovo nasleđe su na čuvanje prihvatili: Muzej automobila u Beogradu, Muzej nauke i tehnike Beograd, Muzej istorije Jugoslavije, kao i Jugoslovenska kinoteka i Kinoteka Crne Gore.

Na moje veliko iznenađenje, upoznao sam i zvaničnog dilera Zastave za Grčku iz sedamdesetih. Tomas Dijamantis mi je ispričao kako je izgledala prodaja Stojadina u Grčkoj, ali i kako je nizao pobede na relijima, za volanom svog trkačkog Stojadina.

Na skupovima ljubitelja Zastavinih automobila (bez obzira na klub) je uvek bilo dobro raspoloženje i trud mnogih kolega u restauraciji i održavanju svojih Stojadina je uvek više nego očigledan.

Lična promocija mi nikada nije bila cilj, ali jeste uvek bila sredstvo da prikažem istoriju Zastave 101. Kada sam u saobraćaju, vrlo često neko prepozna mog Keca, ili mene, te se onda nađem sa smeškom na licu posle niza komplimenata, ali i priznanjem da je baš neki od mojih radova bio glavni motiv da krenu u sopstveni projekat restauracije Stojadina. Kao najiskreniji kompliment izdvajam: ˝Ja sam čitao vaše tekstove i ˝Stojadinov kuvar˝i mnogo su mi pomogli u sređivanju auta. Ali mnogo su mi pomogli i da prekratim vreme provedeno u bolnici…˝

Moje dugogodišnje zalaganje, ali i prepoznavanje pravih vrednosti od strane novinara različitih redakcija i kuća dalo je najbolji mogući rezultat: Na pedesetu godišnjicu proizvodnje, mogu slobodno reći da je ona prava, nostalgična istorija Zastave 101 dostupna automobilistima i da je njeno očuvanje konačno zagarantovano. Sa druge strane, Kec je postao popularan kao oldtajmer i rado je prihvaćen gost na međunarodnim skupovima.

U nastavku možete pročitati sve moje istraživačke radove, ali i radove drugih o meni i mom Kecu, a tu su i moja gostovanja u TV i radio emisijama. Takođe, tu su i linkovi prema raznim arhivama gde možete dodatno čitati o Zastavi 101.

Novica Marković – Zastava 101 Klub

 

Priručnik za održavanje Z 101- autorski rad: STOJADINOV KUVAR

Autorski radovi:

1. ZASTAVA 101 - Internacionala!

2. Svet pod farovima Zastave 101 – priča o izvozu

3.  45 godina Zastave 101

4. Ekspedicija Kragujevac – Kilimandžaro, 40 godina od avanture

5. Kako frizirati Zastavu 101

6. Zastava 101 Klub istražuje 100 jada legendarnog Stojadina

7. Zastava 101 osvojila vrh Ararata

8. Ekspedicija Kragujevac – Kilimadžaro (+video)

9.  Zastavom 101 na more...? Naravno!

10. Zorbin ples Zastave 101

11. Zastavom 101 Reli u 21. vek

12.  Tekst o Zastavi 1300, strana 26

13. Davno zaboravljena reklama za Yugo

14. 45 godina ekspedicije Kragujevac-Kilimandžaro

15. ZASTAVA 101 na Monte Carlo historique 2020.

16. Pola veka Zastave 101

17. Ko je tvorac Zastave 101? Otkrivamo tajnu staru 50 godina.

18. SPECIAL - jednorog među Stojadinima

19.  U srcu Afrike - o najnovijoj knjizi o KK ekspediciji

20. Stojadin iz Ostrvske zemlje

21. Stojadin gastarbajter

22. Zastava 101 na Monte Carlo Historique 2022

23. Preminuo Miodrag Barlov,  mehaničar KK ekspedicije

24. Dani Conforta - od otpisanog do restauriranog

 

Najave i izveštaji sa automobilističkih skupova:

1. V Zastava summer car show – izveštaj

2. V Zastava summer car show – najava

3. IV Zastava summer car show – izveštaj

4. IV Zastava summer car show – najava

5. Delegacija Zastava 101 Kluba na ’’Fićo’’ skupu

6. Zastava 101 klub u poseti Lepenskom Viru

7. Zastava 101 Klub na Zastava gathering 2013

8. Zastava nostalgičari u drugoj poseti Lepenskom Viru

9. Treće okupljanje ljubitelja Zastava ispred muzeja Lepenski Vir

 

Tekstovi o autoru:

1. Besmrtni Stojadin

2. Stojadin, simbol starih vremena i novih prijateljstava

3. Stojadinom do Minhena i nazad, strana 8

4. Telegraf o Novicinoj Zastavi 101B

5. RTS Novica ima najočuvanijeg Keca u Srbiji

6. Vrele gume - 50 godina Zastave 101

 

Stručni saradnik na tekstovima i publikacijama:

1. Tehnički razvoj Zastave 101

2. 40 godina Zastave 101

3. Monografija ’’Zastava prica o jednom brendu’’

 

Video prilozi:

1. Zastava 101, auto sa dušom - Mondo TV

2. Skup Zastava Fan Cluba u znak podrske radnicima Zastava automobila, 2008-RTV Kragujevac

3. SAT Plus - testiranje kočnica

4. Specijalno izdanje emisije SAT

5. Emisija SAT povodom 45 godina KK ekspedicije

6. Film Jovana Ilića o Zastavi 101

7. Jutarnji program TV Nova S povodom 50 godina Zastave 101

8. RTS 1 Šarenica - 50 godina Zastave 101

9. 50 godina Z 101 u emisiji Kojekude sa Marom

 

Radio intervju

1. Prilog o Zastava Fan Clubu - Radio BETA RFI

 

ZASTAVA 101 KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

https://zastava101.serbianforum.info/ ZASTAVA 101 FORUM

https://www.facebook.com/Zastava101forum/ FACEBOOK - OFICIJALNA STRANICA

https://www.instagram.com/zastava101klub/ INSTAGRAM

https://it-it.facebook.com/groups/129775734033796/ FACEBOOK GRUPA

https://www.youtube.com/channel/UC1E8rGe8M6zM0bfJLh7-fdA YOU TUBE Kanal

https://www.facebook.com/zastavastojedan.klub/

TikTok - @zastava101klub

https://www.pinterest.com/zastava101/

https://twitter.com/zastava101klub

https://www.dailymotion.com/playlist/x44g2h

https://www.scribd.com/user/296267370/Zastava-101-Klub

https://ec.linkedin.com/company/zastava-101-club

https://www.linkedin.com/showcase/zastava-101-club-archivečitanja : 1129Komentari