home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kada je marta 1994. na Sajmu automobila u Ženevi otkrivena prva generacija RAV-a 4, počela je nova era vozila sa pogonom na 4 točka. Prodaja u Japanu je počela u maju, a širom Evrope, Afrike, Australije i Latinske Amerike u junu te godine. Početni plan prodaje je bio 4.500 vozila mesečno. Ali, kada je prvi mesec poručeno 8.000 vozila, proizvodnja je udvostručena. Prvo rekreaciono aktivno vozilo (RAV) sa pogonom na 4 točka je utrlo put SUV segmentu, koji do danas nije prestao da raste.

 (Dalje)Sovjetska automobilska industrija se baš i nije mogla da se pohvali nekom preteranom atraktivnošću svojih automobila, ali zato sposobnost SUV modela malo ko može dovesti u pitanje.

 (Dalje)

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com

Ako bi morali da biramo zlatni period auto industrije, predratne godine bi se sigurno našle u samom vrhu.

Mnoštvo novih modela, inovacija i prototipova su predstavljani sa obe strane okeana, a jedan od možda najčudnijih predstavnika Amerike je bio 1938 Phantom Corsair.

 (Dalje)

Pre 25 godina, 9. februara 1989. godine, Mazda je na sajmu automobila u Čikagu održala promociju prve generacije svog modela MX-5, poznatog i kao Miata.

 (Dalje)

Porscheov muzej u Štutgartu dobio je veoma zanimljiv eksponat – prvo vozilo koje je ikada dizajnirao Ferdinand Porsche, Egger-Lohner C.2 Phaeton (nazvan još i P1).

 (Dalje)

Na sajmu automobila u Detroitu 1989. godine, prvi put se pojavio do tada nepoznati japanski brend Leksus. Na njegovom štandu tada se našla velika luksuzna limuzina LS 400. Taj prvi model je ostao poznat po čuvenoj TV reklami, u kojoj je na njegovoj haubi složena kula od staklenih čaša, a zatim je motor upaljen i na valjcima simulirana brza vožnja, a da čaše nisu ni mrdnule.

 (Dalje)

Istorija: Ford Pinto

24 Jan 2014 - 10:00 Istorija Link

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com

Ford Pinto danas izaziva podsmehe kao veliki promašaj Forda i generalno američke auto industrije, ali malo ljudi zna koliko je Pinto bio bitan model.

 (Dalje)

Ford je objavio fotografije unikatnog Mustanga iz 1965. godine koji je napravljen kao poklon za 16. rođendan praunuka Henry Forda, Edsela B. Forda II.

 (Dalje)

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com

U prošlim vremenima automobilski sport je u svim svojim oblicima značio mnogo više nego danas

Danas je to veliki i ozbiljan biznis sa sve manje prave trkačke strasti i borbe na stazi, dok su u zlatnim vremenima razvoja automobilizma trke bile sve. Bez ogromnih budžeta, kompjutera i svemirske tehnologije, trkači su se oslanjali samo na automobil, svoje umeće, svog mehaničara (ako su ga imali) i u naklonost boginje Fortune, čiji je osmeh značio pobedu ili poraz, život ili smrt.

 (Dalje)

Kada je reč o Ferrarijevim klasicima, malo koji modeli su traženi kao oni serije 250, o čemu govori podatak da je najskuplji automobil ikada prodat, upravo GTO trkač ove ’’porodice’’.

 (Dalje)

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com    

U deceniji nakon Drugog svetskog rata, dogodila se svojevrsna renesansa sportskih automobila 

Drumovima zapadnih zemalja obe strane Atlantika počeli su da krstare raskošni modeli visokih performansi, raznovrsnih konstruktorskih filozofija, ali sa brzinom kao zajedničkim imeniocem. Ipak, na drugom kraju sveta, u dalekom Japanu, stvari su se odvijale znatno sporije.

 (Dalje)

Mercedes se priprema za 16.12. kada će zvanično biti predstavljena nova generacija C klase, a pre tog događaja Mercedes je odlučio da nas malo vrati u prošlost kako bi pogledali neke od prethodnika ovog modela.

 (Dalje)

Čini se da je u ovom trenutku ceo svet opijen pričom o većoj efikasnosti i smanjenju štetnih gasova zarad očuvanja životne sredine. Neki bi rekli da je to logičan napredak industrije a drugi da se rukovodi lažnim podacima nametanja straha od nestanka resursa i ljudskog uticaja na klimu.

 (Dalje)

Alfa Romeo poslednjih godina pokušava da povrati svoj status proizvođača luksuznih sportskih automobila, modelima kakvi su 8C Competizione/Spider i 4C.

 (Dalje)

Nemački proizvođač Opel ove godine proslavlja 25 godina od trenutka kada je na pozornicu prvi put nastupila prva generacija Vectra sedana srednje klase. Kreirana kao moderni naslednik Ascone, Vectra je lansirana 1988. godine i ujedno je postala prvi Opelov model koji se mogao poručiti i sa integralnim pogonom.

 (Dalje)


«Prethodni   1 2 3 ... 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38  Sledeći»