home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes A klase

Pre 25 godina kolege iz švedskog časopisa Teknikens Värld prevrnule su tada novu Mercedesovu A-klasu na krov u rutinskom manevru izbegavanja, koji će kasnije ući u istoriju kao los test. Tokom testa mali Mercedes je prvo podigao jednu zadnju gumu, nakon iznenadne promene vozne traka, zatim se sasvim nekontrolisano zanjihao i na kraju se otkotrljao u stranu.

 (Dalje)Super-Golf

Malo je poznato da je i Volkswagen tokom 1990-ih bio spreman na izlete, pa čak i ulazak u WRC.

 (Dalje)

Dacia MD87

Krajem osamdesetih u Rumuniji je živela ideja o sportskom automobilu. Koliko god se u rigidnom komunističkom sistemu ideja brzog vozila činila kapitalistički dekadentnom, ipak se radilo na jednom projektu. Njegovo kodno ime bilo je MD87, a firma koja je gurala projekat bila je Dacia.

 (Dalje)

Zastava 101

Često me pitaju: ˝Zašto ZASTAVA 101, od svih automobila ovog sveta?˝

Najbolji odgovor je zapravo naslov iz jednog starog automobilskog časopisa: ˝Zastava 101 – Snovi i želje hiljada˝. Pa je tako i celokupna moja borba za plasiranje i očuvanje istorijskog nasleđa Zastave 101 upravo proistekla iz mog dečačkog sna da nekad u životu ispravim istorijsku nepravdu.

 (Dalje)

Škoda Octavia Combi

Pre četvrtine veka, u sredu 10. septembra 1997. godine, na sajmu automobila u Frankfurtu predstavljena je dizajn studija ŠKODA OCTAVIA COMBI. Jedina razlika između studije i budućeg serijskog automobila bilo je nekoliko detalja.

 (Dalje)

Mercedes od maske hladnjaka do maske radarskog senzora

Prednja maska je jedan od najlakših načina da se prepozna marka automobila. Ona je lice automobila, njegov identitet u moru automobilskih brendova na planeti.

 (Dalje)

Seat 127 & Ibiza

SEAT 127 koji je stigao na tržište 1972 prodat je u više od 1,3 miliona primeraka, te je postao najprodavaniji SEAT model svih vremena sve do dolaska Ibize koja nakon pet generacija još uvek drži tu titulu sa više od 6 miliona primeraka.

 (Dalje)

Opel 1,5-23 COE

Proizvođači automobila uglavnom su svesni svoje istorije i imaju osobe zadužene za arhivu. Ali ponekad se dogode iznenađenja – poput ovoga. Na aukciji su se pojavile fotografije do sada nepoznatog prototipa Opelovog kombija iz 1930-ih.

 (Dalje)

Škoda 120 GLS

22 Avg 2022 - 11:30 Istorija Link
Škoda 120 GLS

Zelena ŠKODA 120 GLS privlači pažnju na vintidž auto mitinzima u Češkoj i inostranstvu, gde predstavlja brend ŠKODA. Saznajte više!

 (Dalje)

Zastava mini automobili

Polovinom 1980-ih mali automobili više nisu bili toliko popularni u Evropi pa se i Zastava dvoumila oko toga da li treba ići u razvoj naslednika Fiće. U saradnji s Yugopapirom vraćamo se u 1984. godinu, kad se još razmišljalo o malom automobilu s dizelskim motorom.

 (Dalje)

Lamborghini Jarama

Lamborghini Miura je najverovatnije jedan od najlepših superautomobila ikada kreiranih, dok Countach model poseduje jedan od najupečatljivijih oblika u automobilskoj industriji.

 (Dalje)

Honda Civic

Tokom svojih pola veka postojanja Honda Civic je evoluirala u jedan od najpopularnijih hečbekova na svetu, posebno imajući u vidu da je samo tokom prve polovine 2022. godine ovaj model prodat u više od 27 miliona primeraka.

 (Dalje)

TAS Golf

Volkswagen Golf je sve donedavno bio svetinja i najpoželjniji automobil na ovim prostorima

Vraćamo se u početak 1980-ih, kad je prva generacija Golfa još uvek bila aktuelna. Legendarni "kec“ je bio itekako obožavan automobil na prostorima bivše Jugoslavije, a mnogi su pokušavali da ga upoređuju s osetno jeftinijim Stojadinom. Evo, šta su o Golfu govorili oni koji su ih pregledavali na tehničkim pregledima i u servisima.

 (Dalje)

FSO 125p

Polski Fiat 125p, najuspešniji automobil u istoriji poljske autoindustrije, proizveden je čak u 1.445.669 primeraka, ne računajući licencne primerke sklopljene u drugim državama…

 (Dalje)

Porsche Cayenne

Sada u svojoj trećoj generaciji, Porsche Cayenne je bez dileme jedan od najvažnijih modela kultne nemačke marke u novijoj istoriji.

 (Dalje)


«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 ... 39 40 41  Sledeći»