home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

BMW skup u Zrenjaninu

1 Maj 2007 - 13:51 Vesti Link

BMW klub iz Zrenjanina će u nedelju 20. maja sa početkom u 11 časova organizovati šesti skup ljubitelja i vlasnika BMW-a. Cilj skupa je da se u Zrenjaninu okupi što više ljubitelja, poštovalaca i vlasnika vozila marke BMW. Očekuje se više od 200 vozila iz cele Srbije kao i gosti iz BMW Kluba Hrvatske i oko 60 BMW motoraša iz Srbije i Slovenije. Prateći program će obuhvatiti ocenjivanje izgleda izloženih automobila, test spretnosti, paljenje guma, defile kroz grad i zabavu do duboko u noć.

Izvor : www.polovniautomobili.com

402 Street Race u Batajnici

29 Apr 2007 - 13:57 Vesti Link

Izvor : www.kgauto.com

12. i 13. maja na vojnom aerodromu Batajnica će se po prvi put u Srbiji organizovati amaterska trka ubrzanja na 402 metra, popularni ”402 street race” koji će biti bodovan za Balkanski šampionat. 12. i 13. maja na vojnom aerodromu Batajnica snage će odmeriti takmičari iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Austrije i Slovenije. Organizator trke, Klub za automoto sport ”1na1 StreetRace” očekuje učešće više od 400 takmičara a za gledaoce će biti organizovan i raznovrstan zabavni program. Parking je obezbeđen kako za posetioce sa automobilima, tako i za one sa motorima i to u okviru samog aerodroma. Osnovna ideja Kluba ”1na1”, koji je od ove godine korisnik licence za organizaciju trke dobijene od AMK GT iz Zagreba koji je ujedno vlasnik licence i organizator trke u Hrvatskoj, bila je da sve takmičare željne brzine i trkanja, dovede na jedno mesto i dozvoli im da u kontrolisanim uslovima pokažu umeće u vožnji i ubrzanju na 402 metra, zatim tjuningu i stajlingu automobila, glasnoći i kvalitetu ugrađenih muzičkih uređaja u vozilu. Druga ideja kojom se klub vodio je bila da propagira sport i sportski život bez droge i alkohola pa će u skladu sa tim svi prijavljeni takmičari biti testirani pre starta na alkohol i opojne droge. Za ovu manifestaciju dobijena je i podrška Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za saobraćaj koja je svoj interes videla u uklanjanju trkača sa ulica, kao i Skupštine Grada Beograda i gradske Vlade koja je prepoznala u ovoj manifestaciji dobru priliku da se Beograd promoviše u zemljama regiona kao grad otvorenog srca spremnog da primi sve goste željne dobre zabave i nezaboravnih trenutaka. Fond nagrada će ove godine biti veći od dva miliona dinara a pobednicima po klasama će biti uručeni i pehari tokom ceremonije proglašenja pobednika. Obzirom da će manifestacija trajati dva dana, prijavljivanje takmičara će početi u subotu 12 maja već od 6 časova ujutru, zatim će uslediti treninzi i potom trka. Program za gledaoce će trajati od 10 časova izjutra pa sve do 20 časova a pored piste će biti organizovani štandovi na kojima će učesnici moći da se okrepe i obeduju.Bliže informacije o ovom eventu mogu se dobiti na sajtu www.402srbija.com. Na sajtu je moguće izvršiti registraciju takmičara kao i dobiti bliže informacije o redosledu dešavanja i pratećim sadržajima.

Pozivamo trkače, gledaoce, novinare i ostale ljude željne brzine i mirisa benzina da nam se pridruže 12. i 13. maja i svojim prisustvom uveličaju ovu sportsku manifestaciju.

S poštovanjem.
Klub za automoto sport ”1na1 StreetRace”, Beograd Nemački Volkswagen je predstavio još jednu verziju svog 1,4 TSI benzinskog motora. Posle varijanti sa 103kW/140KS i 125kW/170KS, na red je došla i nova sa 90kW/122KS. Ova najnovija verzija ima samo turbo punjač, za razliku od prve dve, koje imaju i kompresor i turbo punjač. Ono što privlači pažnju jeste izuzetna elastičnost motora jer je obrtni moment od 200Nm dostupan već pri samo 1500 obrt./min. Novi motor naravno ima direktno ubrizgavanje a zamenjuje postojeći agregat 1,6 FSI sa 116 konja. Istovremeno sa novim motorom, VW je promovisao i novi DSG menjač sa dvostrukim kvačilom i 7 stepeni prenosa. Sa novim menjačem Golf 1,4 TSI trošiće samo 5,9 litara goriva na 100 km.25. aprila ove godine, postavljanjem kamena temeljca u češkom gradu Nosovice, počela je izgradnja prve evropske fabrike južnokorejskog Hyundai-ja. Novi proizvodni kapaciteti koštaće 1,1 milijarde evra a nalaze se samo 80 kilometara udaljeni od slovačkog grada Žilina gde je Hyundai-jeva ćerka firma Kia već izgradila fabriku za proizvodnju novog modela Ceed, brata blizanca Hyundai-ja i30. I upravo će i30 (na slici) biti prvi model, koji će nova fabrika proizvoditi a kasnije će mu se priljučiti i novi kompaktni MPV automobil sa fabričkom oznakom YN. U početku će kapacitet fabrike biti 200.000 vozila godišnje dok će u narednoj fazi to biti 300.000 automobila. To će se desiti do 2011. godine, istovremeno sa uvođenjem trećeg modela u proizvodni program fabrike. Novi Hyundai-jev pogon će u početku zaposliti 2845 radnika a u drugoj fazi posao će dobiti još 675 ljudi. Izvor : agencija Beta i www.delo.si

Novo Mesto - U Revozu (REnault VOZila) su juče javnosti prvi put predstavili proizvodnju novog modela Renault Twingo. Fabrika u Novom Mestu je jedina, koja ovaj model proizvodi za svetsko tržište a njegova prodaja počinje 15. juna i to prvo u Francuskoj, Italiji i naravno Sloveniji. U ostatku Evrope prodaja startuje od septembra. Predsednik uprave Revoza Marcel Brouiller je na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Novom Mestu istaknuo da će tokom maja zbog proizvodnje novog Twinga biti uvedena i treća odnosno noćna smena a da će cena novog modela biti poznata u junu. Inače, u projekat proizvodnje novog Twinga u Novom Mestu, Renault je uložio 400 milion evra. Osim uvođenja treće smene, Revoz je zaposlio 700 novih radnika pa sada fabrika ima ukupno 3000 zaposlenih. Automobili iz Revoza su u velikoj meri namenjeni pre svega evropskom tržištu. Najveći deo se izvozi u Francusku, Veliku Britaniju, Španiju, Italiju i Nemačku. Revoz proizvodi 750 automobila dnevno, od čega 225 Twinga i 525 komada modela Clio II. Oba modela se proizvode istovremeno na istim linijama. 2005. godine je postavljen rekord fabrike kada je sa proizvodnih traka sišlo 178.000 automobila a sada je kapacitet narastao na 210.000. Inače, u proteklih 35 godina Revoz je proizveo 2,3 miliona automobila. Prosečna plata sa dodatkom za rad u dve smene iznosi 613 evra, a sa dodatkom za noćni rad i stimulacijama 913 evra. Proizvodnja je automatizovana i svako vozilo izađe sa trake za 12 sati, što fabriku u Novom Mestu svrstava na drugo mesto među Renault-ovim fabrikama u Evropi, odmah iza španske Palencija-e.  

foto : www.delo.siFiatov šef Sergio Marchionne najavio je da će se novi Fiat 500 prodavati i u SAD-u. Prema njegovim rečima pre ili kasnije novi 500 će stići i na tržište SAD-a ali ne pre 2010. godine. Ovo je Marchionne obelodanio na sastanku investitora prilikom objavljivanja finansijskih rezultata Fiata za prvi kvartal ove godine. Kao što smo ranije pisali, Fiat za ovu godinu planira proizvodnju od 58.000 komada nove 500-tke a za 2008. oko 120.000 primeraka po početnoj ceni od 9990 evra. U auto će se ugrađivati benzinci sa 69 i 100KS kao i dizel od 75KS. Tokom 2008. stiže i sportska Abarth verzija a 2009. i mali kabriolet.Iz zajedničke fabrike Toyote i PSA grupacije u češkom gradu Kolin sišao je jubilarni, 500.000-ti primerak automobila. Ta čast je pripala Toyoti Aygo, koja je samo jedan od braće blizanaca, koji se proizvode u ovom postrojenju. Drugi je Peugeot 107 a treći Citroen C1. Fabrika TPCA (Toyota-Peugeot-Citroen Automobili) je počela sa radom pre 26 meseci a predstavlja zajedničku investiciju japanske kompanije i francuske PSA grupacije za proizvodnju zajedničkog malog automobila, koji svaka marka prodaje pod svojim znakom iako im je čak 91 odsto svih delova zajedničko. Kapacitet fabrike je inače 300.000 automobila godišnje pa je za svaku marku rezervisano po 100.000 komada. Jubilarni primerak je napravljen 23.aprila a bila je to Toyota Aygo crvene boje sa 1,0 litarskim benzincem i ručnim menjačem. Da bi sve bilo na ravne časti, primerak sa rednim brojem 499.998 bio je plavi Citroen C1 a žuti Peugeot 107 je nosio broj 499.999.Toyota je najveća !

24 Apr 2007 - 22:09 Vesti Link

...bar što se tiče prodaje u prva tri meseca ove godine. Prema najnovijim podacima, japanski gigant (zajedno sa svojim ćerka-kompanijama Lexus, Scion, Daihatsu i Hino Motors) je u prvom kvartalu ove godine prodao tačno 2.348.000 vozila dok je s druge strane dosadašnji broj jedan, američki GM u istom periodu pronašao 2.260.000 kupaca za svoja vozila. Iako ove brojke pokazuju stanje samo za period januar-mart 2007. veoma je verovatno da će se ovaj trend nastaviti jer, za razliku od GM-a, koji je prošle godine morao da otpušta veliki broj radnika i zatvara neke pogone, Toyota kao da ne može da proizvede dovoljno automobila da udovolji potražnji ! Prošle godine je GM prodao 9.180.000 a Toyota 9.018.000 vozila, dakle razlika je bila samo 162.000 automobila a za samo 3 meseca ove godine Toyota već beži GM-u za 88.000 komada a budući da se očekuje da će se trend rasta prodaje Toyote nastaviti, vrlo je verovatno da će na i kraju godine Toyota biti prva na svetu po proizvodnji automobila.Pola miliona Škoda Octavia

24 Apr 2007 - 13:54 Vesti Link

U prošli petak je sa proizvodne trake Škodine fabrike u mestu Mlada Boleslava u Češkoj, sišao jubilarni 500.000-ti primerak modela Octavia. Slavljenički automobil je srebrna Octavia RS sa snažnim 2,0 litarskim TFSI motorom od 147kW/200KS. Inače, ova druga generacija Octavia-je predstavljena je u proleće 2004. godine dok je RS sportska verzija promovisana 2005. godine. Kao što je poznato, organizacija EuroNCAP ispituje bezbednost automobila udarom u čvrstu prepreku a danas su objavljeni rezultati najnovijih crash testova. Nove "žrtve" njihovih testova bili su Mini Cooper i kabriolet Peugeot 207 CC. Kao što smo ranije pisali, testovi se izvode frontalnim udarom u čvrstu prepreku pri brzini od 64 km/h, zatim bočnim udarom od 50 km/h i naletom na lutke, koje simuliraju pešake pri brzini od 40 km/h. Ocene za bezbednost se izražavaju u zvezdicama a maksimum je 5 zvezdica. Bez ozbira na svoje male dimenzije, Mini Cooper je za zaštitu putnika dobio maksimalnih 5 zvezdica, za sigurnost dece 3, a za bezbednost pešaka dve zvezdice. Rezultati testa za 207 CC potvrđuju da i manji kabrioleti mogu pružiti maksimalnu bezbednost jer je ovaj model zaradio svih 5 zvezdica pri ocenjivanju sigurnosti putnika a za zaštitu pešaka je ocenjen sa dve zvezdice.   
Šest miliona Peugeota 206

20 Apr 2007 - 00:49 Vesti Link

Peugeot je obeležio još jedan vredan rekord. S proizvodne trake Peugeotove fabrike u kineskom gradu Wuhan, sišao je jubilarni, 6-milioniti primerak modela 206. Slavljenik je verzija 206 S sa benzinskim 1,6 litarskim motorom. Inače, Peugeot 206 se danas proizvodi u 6 fabrika i to u količini od 1500 primeraka dnevno a jedna od fabrika je i pomenuta u Wuhanu, kojoj je pripala čast da napravi jubilarni primerak. Danas se, prema poslednjim podacima, na putevima EU kreće oko 4,5 miliona primeraka 206-ice. Najviše naravno u Francuskoj (oko 1.461.000) sledi Velika Britanija (645.000), Italija (533.000), Španija 465.000) i Nemačka 395.000. Najviše se 206-ica prodavala 2002. godine kada je nove vlasnike našlo čak 800.000 primeraka i to u 150 zemalja.  Švedski Volvo danas slavi tačno 80 godina proizvodnje automobila. Naime 14. aprila 1927. godine iz fabrike u Geteborgu izašao je prvi serijski primerak Volvoa. Bio je to model OV4 Jakob (na prvoj slici). Oznaka OV4 (Oppen vagn) govorila je da se radi o kabrioletskoj karoseriji a godinu dana kasnije pojavila se i zatvorena varijanta odnosno PV4 (Person vagn). Četvorka u nazivu odnosi se na broj cilindara motora. Ipak početak nije bio lak. Iako je planirana proizvodnja od 1000 komada ovog modela (po 500 kabrioleta i 500 primeraka zatvorene verzije) ukupno je prodato samo 297 komada čime su stvoreni veliki gubici. Ipak osnivači kompanije (Assar Gabrielsson i Gustaf Larson) nisu se predavali pa je Volvo tokom godina postao sinonim za sigurne, pouzdane i kvalitetne automobile. Inače ime Volvo smislilo je nekoliko članova uprave ove firme. U prevodu sa latinskog glagol "volvere" znači kotrljati a u prvom licu jednine "volvere" postaje "volvo", što znači "kotrljam". Istovremeno, kao logo kompanije je uzet starinski hemijski znak za gvožđe-krug sa strelicom, koja dijagonalno ide prema gore. Tokom 1927. logotip je upotpunjen i dijagonalnom trakom, koja se proteže preko rešetke hladnjaka. Traka je u to vreme imala tehničku funkciju, tako što je pridržavala hromiranu značku logotipa na rešetki ali se s vremenom pretvorila u dekorativni simbol, koji krasi rešetku svih Volvo modela. Volvo je 1999. godine kupio američki Ford pa danas Volvo, zajedno sa markama Aston Martin, Jaguar i Land Rover, čini Fordovu Premier Automotive Group (PAG). Volvo svoje automobile prodaje u više od 100 zemalja a 2005. napravljeno je 443.947 automobila i SUV modela a 2006. 427.747. Najprodavaniji tokom prošle godine bio je XC90, koji je prodat u 85.064 komada. Automobili Volvo danas se proizvode u Belgiji, Švedskoj i Finskoj a u tim fabrikama ukupno radi 25.553 radnika. Paletu automobila Volvoa danas čine modeli : C30, S40, V50, S60, V70, XC70, C70, S80 (na drugoj slici) i XC90. Uskoro stižu novi S40/V50 i S60 kao i manji SUV model XC60 čiji je prototip prikazan pre nekoliko meseci.

 Uskoro Logan iz Brazila

13 Apr 2007 - 13:48 Vesti Link

Pre nekoliko dana pisali smo o početku proizvodnje Dacia-e Logan u Indiji (pod imenom Mahindra-Ranault Logan) ali tu nije kraj ekspanzije ovog uspešnog i jeftinog porodičnog modela. Renault (vlasnik Dacia-e) je saopštio da posle Venecuele, Ekvadora i Kolumbije, Logan počinje pohod i na tržišta Argentine (u maju) i Brazila (od jula meseca). U ovim zemljama Logan će se prodavati pod imenom Renault (na slici). U Brazilu će se i proizvoditi i to u Renaultovoj fabrici u gradu Kuritiba. Fabrika ima kapacitet  200.000 automobila godišnje od čega se planira da će na Logan otpadati 110.000 komada. Inače Logan je od 2004. godine do danas prodat u preko 450.000 primeraka a proizvodi se u Rumuniji, Rusiji, Maroku i Indiji a uskoro i u Iranu. Međutim, osim početka proizvodnje i prodaje Logana u Argentini i Brazilu, pažnju privlači i najava meksičke filijale Nissana da će se od leta Logan u toj zemlji prodavati pod značkom Nissana. Iako Nissan ima fabriku u Meksiku, Logan će se za meksičko tržište ipak proizvoditi u pomenutoj Renaultovoj fabrici u brazilskom gradu Kuritiba. Ovo je samo još jedan primer kako se u praksi sprovodi uspešna saradnja Ranault-Nissan alijanse. Dobar primer za to je upravo Nissanova fabrika u Meksiku, koja pored Nissan Tiida-e proizvodi i Renault Thalia-ju ali ju u Meksiku prodaje pod imenom Nissan Platina. Detaljnije informacije o meksičkom Loganu (uključujući i njegovo ime), karakteristikama i pogonskim agregatima, biće saopštene naknadno. Mahindra-Renault Logan

11 Apr 2007 - 13:06 Vesti Link

Renault i indijska kompanija Mahindra (Mahindra uložila 51 % Renault 49 %) nedavno su u gradu Nasik, blizu Mumbaja (bivši Bombaj) u Indiji počeli sa proizvodnjom Dacia-e Logan, namenjene prodaji u toj zemlji sa preko milijardu stanovnika (preciznije 1,1 milijarde). Svečanosti je prisustvovao i prvi čovek Renault-Nissan alijanse, Carlos Ghosn. Ipak Dacia Logan se u Indiji neće prodavati pod tim imenom već kao Mahindra-Renault Logan (na slici). Prodaja kreće uskoro i to po ceni od 7400 evra (u Srbiji od 7150 evra) a kako se u Renaultu nadaju, godišnje bi Indijci trebalo da kupe 50.000 Logana. Na ovaj način Renault-u je otvoreno ogromno indijsko tržište a Mahindra je u svoj proizvodni program uvrstila i prvi putnički auto jer je dosad proizvodila samo terenska i pick up vozila kao i traktore.Chrysler na prodaju

5 Apr 2007 - 22:17 Vesti Link

Prvi čovek DaimlerChrysler-a Dieter Zetsche (na slici) je i zvanično potvrdio da će Chrysler biti prodat. On je to izjavio na sastanku deoničara kompanije rekavši još da sada može potvrditi i da se vode pregovori sa 3 potencijalna kupca. To su investitorske firme Blackstone Group i Cerberus Capital a treći kandidat je kanadska Magna International Inc. poznata po proizvodnji delova i automobila. Njen deo je i austrijska Magna Steyr koja za Chrysler proizvodi modele Voyager, 300C i Jeep Grand Cherokee namenjenih prodaji u Evropi. Chrysler je tokom prošle godine imao gubitak od 1,5 milijarde dolara a procena je da će se cena za Chrysler vrteti oko 8 milijardi dolara. Čak se pominje mogućnost da bi odluka o tome ko će biti novi vlasnik mogla biti doneta već krajem ovog meseca. Međutim tokom današnjeg dana pojavila se još jedna ponuda za kupovinu Chrysler-a. Naime milijarder Kirk Kerkorian je preko svoje Tracinda korporacije za Chrysler ponudio 4,5 milijardi dolara u kešu dok je recimo pomenuta kanadska Magna International Inc. ponudila 4,7 milijarde dolara. Da podsetimo da je Daimler-Benz 1998. godine za Chrysler grupaciju platio 38 milijardi dolara !