home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Lexus LF-Xh

10 Okt 2007 - 17:14 Concept cars Link

 


I Toyotin luksuzni brend Lexus imaće zanimljivu postavku na predstojećem 40. salonu automobila u Tokiju (27.10. – 11.11.2007.). Pre svega, tu je novi koncept hibridnog SUV vozila nazvanog LF-Xh, koji bi mogao da se shvati i kao najava buduće generacije sadašnjeg Lexusa RX. Po navodima Lexusa, Studija LF-Xh se odlikuje kombinacijom snažnog i dinamičnog izgleda eksterijera i elegantnog interijera, a sve u skladu sa Lexusovom "težnja ka perfekciji" filozofijom. LF-Xh pokreće hibridni sistem, koji se sastoji od benzinskog V6 motora (Lexus ne navodi ni njegovu zapreminu ni snagu) i elektromotora, dok je pogon naravno na svim točkovima. Inaće, novi koncept je dugačak 4800 mm, širok 1895 mm, visok 1650 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2850 mm. Lexus će na salonu automobila u Tokiju izložiti i već poznatu studiju sportskog automobila LF-A sa 5,0 litarskim V10 motorom i karoserijom od karbon fibera, kao i serijske modele LS600hL, LS460, GS450h, GS460 i novog "M3 killera", model IS-F sa 423KS.


Sem serijske verzije nestrpljivo očekivene nove generacije sportskog modela GT-R i koncepta Pivo 2, Nissan će na salonu automobila u Tokiju (27.10. – 11.11.2007.) promovisati i nekoliko studijskih automobila, među kojima se posebno izdvajaju Intima Concept, Round Box i NV200.

Intima Concept je prototip nove limuzine više srednje klase (dužina/širina/visina : 4980/1840/1450 mm), koja, sudeći po njenom izgledu, od sva tri Nissanova koncepta izgleda nekako najrealnije i najbliže serijskoj proizvodnji. Komforna, elegantna i prostorna unutrašnjost ovog automobila po Nissanovim rečima objedinjuje atraktivan dizajn, visok nivo funkcionalnosti i naprednu tehnologiju, a sve u skladu sa Nissanovom filozofijom "Modern Living Concept". Ulazak je putnicima olakšan tzv. samoubilačkim vratima (ona pozadi se otvaraju u suprotnom smeru od prednjih) i odsustvom B stuba. Od opreme treba izdvojiti napredni Around View Monitor (AVM) sistem za pomoć pri parkiranju (kome pomažu četiri male kamere), zatim DCAS (Distance Control Assist System) sistem za održavanje razdaljine od ostalih vozila, pa "inteligentni" automatski klima uređaj u četiri zone (svaki putnik individulano kontroliše i podešava temperaturu na svom sedištu uz pomoć infracrvenih senzora), veliki panoramski stakleni krov i indirektno osvetljenje kabine inkorporirano u instrument tablu, centralnu konzolu, oplate vrata i plafon. Intima Concept je opremljena dizelskim V6 motorom, koji se odlikuje tihim radom, efikasnošću i ekološkom podobnošću.


Nissan Round Box ili kraće R.D/B.X je studija kompaktnog (dužina/širina/visina : 3650/1750/1530 mm) otvorenog automobila za četiri osobe i predstavlja novi pravac u dizajniranju vozila za zabavu i uživanje u vožnji. Uprkos toj svojoj nameni, Nissan navodi da ovaj koncept pokreće i ekološki podoban benzinski motor sa turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva, uparen sa Nissanovom Xtronic CVT kontinualnom transmisijom. Ovu studiju karakteriše, hmm, zanimljiv dizajn spoljašnjosti gde se najviše ističu visoki bokovi, naglašeni lukovi blatobrana, prednja hauba u skoro istoj ravni sa vetrobranom, veliki točkovi od 18 inča (sa gumama 225/40R18) i mali stakleni paneli na donjim delovima vrata (nazvani "road surface windows"). I R.D./B.X. ima već pomenuti napredni Around View Monitor (AVM) sistem za pomoć pri parkiranju i DCAS (Distance Control Assist System) sistem za održavanje razdaljine od ostalih vozila.

  

Nissan NV200 je još jedan inovativni koncept malog komercijalnog vozila i predstavlja rezultat zajedničkog rada Nissanovog Design Centra iz Japana i Nissan Design Centra iz Londona. Fabrika novi NV200 opisuje kao radikalan, futuristički ali istovremeno i potpuno praktičan koncept. U osnovi, NV200 pokušava da kombinuje funkcionalnost (i to funkcionalnost sa velikim F) nekog kombi vozila sa komforom mobilne kancelarije. Glavnu odliku ove studije  predstavlja prostor za prtljažnik, i to u obliku jedinstvene čaure, koja se izvlači iz automobila, čime se oslobađa prostor za mobilnu kancelariju iza prednjih sedišta. Naravno ovo je samo dok automobil stoji. I kome je ovo namenjeno ? Po rečima ljudi iz Nissana : "novoj generaciji aktivnih profesionalaca". 


Sem nove Impreze WRX STi, Subaru će na predstojećem 40. salonu automobila u Tokiju (pod motom "Fantastic Moments") publici predstaviti i dva koncept automobila – Subaru Exiga Concept i Subaru G4e Concept. Exiga Concept (na prve dve slike) je studija karavana koji u tri reda sedišta pruža komforan smeštaj za sedam putnika, pri čemu su sedišta (u koži) postavljena kao u bioskopu – u trećem redu se sedi nešto više u odnosu na putnike u drugom redu. Utisku velike prostranosti (i preglednosti naravno) doprinose i velike staklene površine, kao i ogromni panoramski krov. Exiga Concept nam u osnovi pokazuje budući dizajnerski pravac ovog japanskog proizvođača, odnosno ovo bi sa većim ili manjim izmenama mogao da bude naredni Subaru Legacy. Pogon je naravno integralni (Subaruov Symmetrical All-Wheel Drive), a pod haubom se nalazi 2,0 litarski turbo motor, uparen sa 5-stepenim automatskim menjačem. Drugi studijski automobil ove marke za salon u Tokiju je Subaru G4e Concept (treća i četvrta slika), maleni gradski automobil za pet osoba, izrađen od aluminijuma i sa elektropogonom (ima litijum-jonske baterije smeštene ispod poda automobila). Cilj dizajnera je bio da u ovom konceptu (sa međuosovinskim rastojanjem od 2,65 metra) dobiju automobil sa prostranim interijerom i sportskim eksterijerom, a sve to upakovano u kompaktne dimenzije. Subaru G4e Concept sa jednim punjenjem baterija ima autonomiju od oko 200 kilometara, pri čemu je zanimljivo da je za samo 15 minuta moguće napuniti 80% kapaciteta baterija (u stanicama za punjenje na lokacijama u gradu, kao što su supermarketi, bolnice ili javne zgrade). Da bi se ove baterije u potpunosti napunile preko kućne utičnice potrebno je osam sati. Inače, prostrana i komforna unutrašnjost je u kombinaciji crvene i bele boje, dok je osvetljenje instrumenata u plavoj boji (sve sa ciljem da se dobije živopisna atmosfera). 


Za domaći salon automobila u Tokiju koji počinje za dve nedelje (27.10. – 11.11.2007.), Honda je pripremila dva zaista zanimljiva koncept automobila, nazvana Honda CR-Z (na prve dve slike) i Honda Puyo (treća slika). CR-Z (skraćeno od Compact Renaissance Zero) predstavlja, kao što vidi već iz njegovog imena, kompaktni sportski automobil na hibridni pogon, koji može da se posmatra i kao najava nekog budućeg naslednika i kod nas nekad vrlo popularnog modela Honda CR-X (Civic Rennaissance Model X), a koji je prestao da se proizvodi pre nekih deset godina. Dizajniran da bude "futuristički i dinamičan", odnosno da kombinuje snažne performanse u kompaktnoj formi sa futurističkim imidžom, CR-Z karakteriše i prostrana unutrašnjost puna svetlosti. Ovo potonje je postignuto zahvaljujući, pre svega, panoramskom vetrobranskom staklu, kao i sunčanom krovu, koji se proteže preko cele dužine krova. Sem toga, CR-Z se ističe i detaljima kao što su veliki gril hladnjaka, prednja i zadnja LED svetla, veoma mali retrovizori, dvostruke izduvne cevi, Brembo kočnice, bočna linija koja se uzdiže od napred prema nazad stvarajući moćne bokove automobila, veliki 19-inčni točkovi i hi-tech interfejsi u sportskoj ali i funkcionalnoj i prostranoj unutrašnjosti. Drugi prototip, koji će Honda izložiti na salonu u Tokiju, jeste model Puyo sa tehnologijom gorivnih ćelija. Ukratko, Puyo predstavlja funkcionalan, prostran, bezbedan i ekološki podoban automobil sa minimalističkim dizajnom (bez ikakvih oštrih ivica), na kome se posebno ističu vrata koja se otvaraju u vis, velike staklene površine i kupolasti krov.

 Iako će na predstojećem 40. salonu automobilu u Tokiju (27.10. – 11.11.2007.) glavne Nissanove premijere biti potpuno novi modeli GT-R i Skyline Coupe, još jedan novitet iz ove fabrike zaslužuje našu pažnju (i to ne samo zbog čudnog dizajna i nama zanimljivog imena). To je koncept gradskog automobila Pivo 2, koji u osnovi predstavlja nastavak originalne studije Nissan Pivo, predstavljene pre dve godine. I novi Pivo 2 ima elektropogon (litijum-jonske baterije) ali ono što je najveći "fazon" jeste putnička kabina, koja može da se okreće za svih 360 stepeni, čime se eliminiše potreba za vožnjom u "rikverc" i automobil čini daleko pokretljivijim. Tu nije kraj jer se i točkovi ove studije okreću za 90 stepeni, a time je omogućeno bočno kretanje i olakšano parkiranje. Nissan je u Pivo 2 ugradio još i "by-wire" tehnologiju za kočnice i upravljanje, kao i sistem nazvan "Robotic Agent", koji može da razgovara sa putnicima na japanskom ili engleskom jeziku (sem za zabavu i "druženje", služi i za pružanje informacija o stanju osnovnih funkcija automobila pa do informacija o najbližem slobodnom parking mestu). Drugim rečima, "Robotic Agent" treba da omogući putnicima putovanje bez stresa i da stvori "jedinstven odnos između automobila i vozača".
Novi koncept sportskog automobila, koji će Mazda izložiti na predstojećem salonu automobila u Tokiju, nazvan je Taiki (jap. atmosfera) i predstavlja nastavak, odnosno evoluciju tzv. Flow dizajnerskog pravca, već viđenog na Mazdinim studijama Nagare, Ryuga i Hakaze. U osnovi radi se o najavi mogućeg izgleda nekog budućeg Mazdinog sportskog dvoseda sa motorom napred i pogonom pozadi. Bez obzira na zanimljiv futuristički izgled aerodinamičke karoserije sa kratkim prepustima, pokrivenim zadnjim točkovima (od 22 inča) i vratima koja se otvaraju vertikalno u vis, ono što privlači naročitu pažnju jeste šta se krije ispod te karoserije. To je nova generacija Mazdinog RENESIS rotacionog motora sa dva rotora, nazvanog 16X, koji u odnosu na dosadašnji 1,3 litarski RENESIS agregat u Mazdi RX-8, ima povećanu zapreminu na 1,6 litara (800 ccm x 2) i sistem direktnog ubrizgavanja. Taiki je dugačak 4620 mm, širok 1950 mm, visok 1240 mm, dok mu međuosovinsko rastojanje iznosi tačno 3000 mm. Sem koncepta Taiki, Mazda će na salonu u Tokiju promovisati i novi hibridni model – Mazda Premacy Hydrogen RE Hybrid, koga takođe pokreće rotacioni motor, ali koji kao gorivo koristi vodonik. Hibridni sistem efikasno pretvara energiju dobijenu sagorevanjem vodonika u elektriku, kojom se snadbeva elektromotor. Autonomija ove Mazde sa jednim punjenjem vodonika iznosi 200 kilometara.

 Renault će na Michelinovom događaju Challenge Bibendum, koji se uskoro održava u Šangaju (14. – 17. novembar), prikazati ekološki i ekonomičan model Logan eco2 Concept, koga pokreće već poznati 1,5 litarski dCi dizel motor sa 63kW/85KS, ali koji emituje samo 97 grama CO2 po kilometru i prosečno troši 3,8 litara dizela na 100 km (standardni Logan 1,5 dCi sa ovim motorom troši u proseku 4,6 litara goriva, a CO2 emisija mu iznosi 120 g/km). Logan eco2 Concept je dakle još jedan u nizu Renaultovih ekoloških i ekonomičnih modela, koji su istovremeno i pristupačni najvećem broju kupaca. Da bi neki model zaslužio Renaultov status eco2 mora da ispuni tri ključna uslova :

1. da je proizveden u fabrici, koja ima sertifikat ISO 14001

2. mora da emituje manje od 140 grama CO2 po kilometru 

3. 95 % delova mora da bude ponovo upotrebljivo

Inače, trenutno 40 % modela u Renaultovoj paleti već ima eco2 status, a ovaj Logan eco2 Concept je proizveden u fabrici Dacia u rumunskom gradu Pitešti, koja je standard ISO 14001 dobila 2005. godine. Da bi se dobila potrošnja od 3,8 litara na 100 km, kao i emisija od 97 grama CO2 po kilometru, Logan eco2 Concept je naravno morao da pretrpi određene izmene. Modifikovan je sistem za ubrizgavanje (kako bi se dobilo poboljšano sagorevanje), promenjeni su prenosni odnosi u manuelnom 5-stepenom menjaču, poboljšana je aerodinamika vozila (cW vrednost umesto 0,36 sada iznosi 0,29), dodate su Michelin Pure gume sa manjim otporom kotrljanja (dimenzija 185/65 R15), a dorađen je i kočioni sistem. Sem toga, vozaču je na instrument tabli na raspolaganju i tzv. Ecoshift indikator, koji ga upozorava kada da promeni stepen prenosa kako bi se postigla što optimalnija potrošnja goriva i redukovala emisija CO2. Inače, od svog lansiranja 2004. godine, Logan je prodat u skoro 640.000 komada (bilo kao Dacia ili kao Renault), a trenutno se prodaje u 55 zemalja.

  
Ovo su novi koncept automobili, koje je japanski Suzuki pripremio za predstojeći salon automobila u Tokiju (27.10.-11.11.2007.), a sve pod motom : "small car, big future". Na prvoj slici je Suzuki X-Head, koga fabrika kratko opisuje kao lifestyle utility vehicle, koji može poslužiti i kao kampersko vozilo za dve osobe. Prema navodima Suzukija, X-Head sadrži DNK već poznatih modela Jimny i Grand Vitara, a karakterišu ga visoki klirens, veliki točkovi i napadan izgled u stilu Mercedesovog Unimoga. Njegove dimenzije izgledaju ovako : dužina/širina/visina/međuosovinsko rastojanje : 3750 mm/1695 mm/1860 mm/2250 mm, a pokreće ga 4-cilindrični 1,4 litarski motor sa 16 ventila. Pogon je naravno na sva četiri točka. Na drugoj slici se nalazi Suzuki Kizashi 2, a već prema imenu i izgledu je jasno da se ovde radi o novoj verziji Suzukija Kizashi, koga je japanska fabrika izložila na proteklom salonu u Frankfurtu. Kizashi 2 je više proterenska varijanta, pa tako ima viši klirens, veće točkove i nešto robusniji izgled u odnosu na Kizashi iz Frankfurta (između ostalog, promene su doživeli gril hladnjaka, prednja svetla, blatobrani i pragovi). Za pogon je odabran 3,6 litarski V6 motor sa 24 ventila (Kizashi iz Frankfurta je imao 2,0 litarski dizel), a uparen je sa 6-stepenim automatskim menjačem. Dugačak je 4650 mm, širok 1950 mm, visok 1500 mm, dok mu međuosovinsko rastojanje iznosi 2850 mm. I ovde je pogon na sva četiri točka. Treća slika prikazuje možda i najzanimljivije eksponate Suzukija za salon u Tokiju. Naime, Suzuki PIXY je malo gradsko vozilo na tri točka za samo jednu osobu i sa malom emisijom štetnih gasova, dok Suzuki SSC (Suzuki Shared Coach) praktično predstavlja transportnu jedinicu, koja može da primi dva PIXY-ija i koje ih zatim zajedno transportuje na drugu lokaciju. PIXY je dugačak samo 1300 mm, širok 875 mm, visok 1500 mm, dok dužina SSC-a iznosi 3395 mm, širina 1475 mm, a visina 1880 mm. I konačno, tu je i Suzuki Palette, koji će tokom 2008. godine prerasti u serijski model. Dizajn je tipično japanski (liči na Daihatsu Tanto), a radi se malom MPV automobilu sa četiri sedišta i praktičnim zadnjim bočnim kliznim vratima. Pokreće ga maleni 3-cilindrični agregat sa samo 658 kubika zapremine, a snaga se na prednje točkove prenosi preko automatske 4-stepene transmisije. I još dimenzije za kraj : dužina/širina/visina/međuosovinsko rastojanje : 3395 mm/1475 mm/1735 mm/2400 mm.Sem serijske verzije novog Audija A4, nemačka fabrika je na salonu automobila u Frankfurtu predstavila i koncept A4 2,0 TDI e (sa snagom od 105kW/143KS i 320Nm), koji se odlikuje smanjenom potrošnjom goriva i redukovanom emisijom CO2. Tako sada prosečna potrošnja iznosi 4,9 litara dizela na 100 km, dok je emisija CO2 spuštena na 129 grama po kilometru. To je postignuto već oprobanim receptom, odnosno poboljšanjem aerodinamike vozila (cW vrednost je 0,26), produženim prenosnim odnosima u menjaču (od trećeg do šestog stepena) i ugradnjom guma manjeg otpora kotrljanja. Inače, A4 2,0 TDI e Concept postiže maksimalnih 215 km/h, dok ubrzanje do 100 km/h traje 9,3 sekunde.   Pod motom "Fascinacija i Odgovornost" Mercedes na salonu automobila u Frankfurtu (13. – 23. septembar) prikazuje jedinstvenu paletu novih, ekstremno ekonomičnih i ekološki podobnih automobila. Pored F700 Concepta, ML 450 Hybrida i S 300 BLUETEC Hybrida (o kojima smo već pisali), izdvajaju se još C 300 BLUETEC Hybrid, C 250 BLUETEC, S 400 BLUETEC Hybrid i S 400 Hybrid. Sa BLUETEC tehnologijom je inače nemačka kompanija kod dizel motora postigla drastično smanjenje emisije štetnih gasova (posebno ugljen monoksida i azot-oksida), a između ostalog, ta tehnologija podrazumeva oksidacioni katalizator, SCR katalizator, AdBlue rastvor i DPF filter čestica čađi. Mercedes C 300 BLUETEC Hybrid (prva slika) se odlikuje kombinacijom 4-cilindričnog 2,2 litarskog dizel motora od 150kW/204KS i 480Nm sa kompaktnim hibridnim modulom snage 15kW/20KS. Kombinavana snaga iznosi 165kW/224KS i 560Nm obrtnog momenta, što ovom modelu omogućava ubrzanje do 100 km/h za 7,2 sekunde i maksimalnu brzinu od 236 km/h. Uprkos ovim performansama, C 300 BLUETEC Hybrid po fabričkim tvrdnjama troši prosečno svega 4,6 litara dizela, dok emisija CO2 iznosi 122 grama po kilometru (što je najmanja vrednost emisije CO2 u ovoj klasi).

Mercedes C 250 BLUETEC nije hibrid ali sa pomenutom BLUETEC tehnologijom, njegov 4-cilindrični 2,2 litarski dizel motor sa 150kW/204KS i 480Nm u proseku troši samo 4,9 litara dizela na 100 km, uz emisiju CO2 od 130 g/km. Maksimalna brzina ovog modela je 245 km/h, a ubrzanje do stotke traje 7,9 sekundi.

Mercedes S 400 BLUETEC Hybrid karkteriše kombinacija hibridnog modula (15kW/20KS) i V6 dizel motora sa 180kW/245KS, što znači da kombinovana maksimalna snaga iznosi 195kW/265KS i 630Nm obrtnog momenta (u kombinaciji sa standardnom 7-stepenom 7G-TRONIC automatskom transmisijom). Kod ovog modela je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h, ubrzanje do 100 km/h iznosi 7,3 sekunde, dok je prosečna potrošnja samo 5,8 litara dizela na 100 km (emisija CO2 je 154 g/km).

I na kraju još i Mercedes S 400 Hybrid. Kombinacija hibridnog modula (15kW/20KS) i benzinskog V6 motora (205kW/279KS) je zaslužna za prosečnu potrošnju od 7,9 litara dizela na 100 km i emisiju CO2 u iznosu od 190 g/km (imajuću u vidu veličinu i snagu automobila, ovo su zaista respektabilne brojke). Kombinovana snaga ovog Mercedesa iznosi 220kW/299KS i 375Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,3 sekunde, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. Kia Eco_ceed

13 Sep 2007 - 02:15 Concept cars Link

Korejska Kia je na salon automobila u Frankfurt dovezla i koncept Eco_ceed, ekološki podobnu verziju novog trovratnog modela Pro_ceed, koji predstavlja odgovor ove fabrike na slične automobile iz VW-a, Škode, Renaulta, Forda, Opela, Audija, Seata i ostalih. U Eco_ceed je ugrađen 1,6 litarski CRDi dizel motor sa 85kW/115KS, a zahvaljujući pre svega poboljšanoj aerodinamici (umesto 0,33 cW vrednost iznosi 0,29) i novom ISG sistemu (Kijin Start & Go sistem), potrošnja je spala na samo 3,9 litra dizela na 100 km, a emisija CO2 na 104 g/km. U poređenju sa standardnim modelom, Eco_ceed troši 0,8 litra manje goriva (-17 %) i ima za 20 g/km manju emisiju CO2.   Japanski Daihatsu na salonu automobila u Frankfurtu promoviše dva nova koncept automobila. Prvi je OFC-1, koji najavljuje budući oblik novog "otvorenog sportskog automobila". Drugim rečima, ovako bi mogao da izgleda naslednik aktuelnog modela Copen. Za razliku od Copena, koji ima metalni sklopivi krov, OFC-1 je opremljen atraktivnim trodelnim staklenim krovom, koji se otvara/zatvara za manje od deset sekundi. Kao i Copen, i OFC-1 je automobil skromnih dimenzija (dužina 3395 mm, širina 1475 mm, visina 1290 mm, međuosovinsko rastojanje 2230 mm) i male težine (820 kg). Unutrašnjost ovog dvoseda Daihatsu kratko opisuje kao progresivnu, visoko-kvalitetnu i sportsku. Detalji poput 17-inčnih alu točkova (gume 165/50R17) i spojlera na poklopcu prtljažnika, treba da nagoveste sportski potencijal ovog automobila (naravno među automobilima ove klase). Ispod haube se krije trocilindrični benzinski turbo motor sa 12 ventila i interkulerom, zapremine 658 kubika i snage 47kW/64KS pri 6000 o/min. i 103Nm obrtnog momenta pri 3000 o/min. Prosečna potrošnja po fabričkim podacima iznosi 4,6 litra na 100 km, a emisija CO2 101 gram po kilometru. Motor je uparen sa 7-stepenom CVT transmisijom, sva četiri točka imaju ventilirajuće disk kočnice, a tu je i elektronski kontrolisano ogibljenje. Druga studija ove japanske marke u Frankfurtu je HSC, koji je napravljen na bazi aktuelne generacije modela Cuore, pa sa njim deli isto međuosovinsko rastojanje (2,49 metra) ali je od njega kraći, širi i niži (dužina mu iznosi 3,39, širina 1,48, a visina 1,53 metra). Ovaj koncept sa 4 vrata (tzv. samoubilačka i bez B stuba) i 4 sedišta takođe pokreće maleni trocilindrični benzinac, zapremine 658 kubika, ali u HSC-u razvija par konja manje, tačnije 60KS i 65Nm obrtnog momenta pri 4000 o/min.(snaga se na prednje točkove prenosi preko CVT transmisije). Prosečna potrošnja je očekivano skromna (4,1 litara benzina na 100 km), dok emisija CO2 iznosi 95 g/km.

 Sem nove Fabije u karavan verziji, Škoda ima još dve zanimljive premijere na ovogodišnjem  salonu automobila u Frankfurtu. To su proterenska Fabia Scout na bazi pomenute Fabije karavan i ekološki podobna Fabia GreenLine. Kao i u slučaju već poznatih Octavie Scout i Roomstera Scout, i Fabia Scout nije pravi terenac, već više šminkersko i lifestyle vozilo bez preteranih off-road pretenzija, za koje ionako nije sposobna (pogon je i dalje samo na prednjoj osovini). Dakle, sve se svodi na atraktivniji spoljašnji izgled (robusniji branici da dodatnom zaštitom u donjem delu, široki plastični zaštitni elementi na donjem delu vrata i na blatobranima, veći i atraktivniji točkovi, svetla za maglu, krovni nosači) i bogatiju opremu. Fabia Scout je u ovom trenutku zvanično i dalje samo dizajnerska vežba, ali šanse za serijsku proizvodnju su vrlo velike. U slučaju serijske proizvodnje, kako se nezvanično pominje, paleta motora bi obuhvatala 1,4 i 1,9 litarske TDI dizelaše sa 59kW/80KS, odnosno 77kW/105KS, kao i benzinac sa 63kW/85KS. Što se Fabije GreenLine tiče (treća slika), radi se o modelu, koji se odlikuje smanjenom potrošnjom goriva i emisije CO2. U osnovi, Škoda je na Fabiji GreenLine samo primenila već poznati recept velikog tate Volkswagena sa njegovim BlueMotion modelima. Motor je 1,4 litarski TDI PD dizelaš sa 59kW/80KS i obaveznim filterom čestica čađi. Rezultat je prosečna potrošnja od 4,1 litara dizela na 100 km, dok emisija CO2 iznosi 110 grama po kilometru.

  Toyota iQ Concept

12 Sep 2007 - 01:48 Concept cars Link

Novi Toyotin iQ Concept, koji je juče predstavljen na salonu u Frankfurtu, može da se posmatra i kao odgovor japanskog giganta na Mercedesov Smart (dakle Toyotin "genijalac" protiv Mercedesovog "pametnjakovića"), a treba da raskrsti sa konvencionalnim shvatanjem dizajniranja i razvoja ultra-kompaktnih, gradskih automobila. Prema navodima Toyote, iQ Concept treba da reflektuje životni stil svog vlasnika, koji žele da se izraze i kroz dinamičan i provokativan dizajn svog automobila. Dizajn ove studije inače potpisuje ED2, Toyotin evropski dizajn studio, smešten u južnoj Francuskoj. iQ concept je dugačak samo 2980 mm (425 mm kraći od Toyote Aygo i 770 mm manje od Yarisa) ali uprkos tome ima mesta za četiri putnika (tri odrasla i jedno dete), i to u jedinstvenoj 3+1 kombinaciji rasporeda sedenja. iQ Concept je inače širok 1680 mm, a visok 1480 mm. Da bi se stvorilo dovoljno mesta za četiri osobe, veći deo komandi (uključujući i one za audio sistem i navigaciju) je integrisan u upravljač. Od zanimljivih detalja vredi izdvojiti i 17-inčne točkove i stakleni panoramski krov. Bez obzira na svoju veličinu, iQ Concept po navodima Toyote nudi visok stepen bezbednosti, za šta se, između ostalog, brine i ojačana sigurnosna putnička ćelija.
I Karmann (najveći nemački nezavisni proizvođač automobila i snadbevač auto delova) ima svetsku premijeru na salonu automobila u Frankfurtu. Iako se karijera aktuelnog Volkswagenovog Pola već polako bliži kraju, Karmann je odlučio da na njegovoj osnovi napravi studiju malog kabrioleta. Tačnije, za osnovu je uzet sportski Polo GTI, a konačan rezultat je privlačan mali kabriolet, koji je ipak zadržao četiri sedišta (mada je pitanje koliko je realno upotrebljiva zadnja klupa). Iako su u modi tvrdi sklopivi krovovi, Karmann se ipak odlučio da na ovom Polu zadrži klasičan platneni krov (mada sa integrisanim staklenim šiberdahom). Kada je taj krov sklopljen, u prtljažniku ostaje samo 148 litara korisne zapremine, a kada je krov podignut, prtljažni prostor raste na 304 litra (34 litra više od serijskog Pola GTI). Osim toga, zadnje  staklo se pomera gore-dole, čime je olakšano ubacivanje predmeta u prtljažnik. Inače, ovaj Polo Cabrio je i 130 mm duži i 40 mm širi od serijskog primerka. Karmann je na svoj Polo Cabrio "nabacio" i nove desetokrake 17-inčne točkove u crnoj boji (sa Yokohama gumama dimenzija 215/45), dodao modifikovane branike, zadnji difuzor, dok je dupli završetak izduvnog sistema sada smešten centralno.