home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Istorija: Nash Healey

2 Jun 2014 - 06:30 Istorija Link

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com

Mnogi danas smatraju Chevrolet Corvette za prvi američki sportski automobil i to sa opravdanim razlozima

Velikan General Motorsa je napisao istoriju kada se pojavio u prodaji 1953. godine kao prvi domaći automobil napravljen od karbona i sa moćnim I6 motorom. U svojoj ranoj istoriji Corvette nije opravdao očekivanja, ali od kasnih 1950tih godina i dominacija na stazama ipak predstavlja ultimatni američki sportski automobil. Međutim, dve godine pre Corvette je postojao automobil urađen od stane male kompanije iz grada Kenosha u američkoj saveznoj državi Wisconsin koji je postavio standarde i postao prvi američki sportski automobil iako uopšte nije kompletno urađen u ovoj državi.

 (Dalje)1989. godine je Ferry Porsche (sin osnivača kompanije Ferdinanda Porschea) proslavio svoj 80-ti rođendan, a tim povodom je kompanija napravila unikatni automobil nazvan Panamericana.

 (Dalje)

2. juna 1954. godine svet je upoznao Volvo Sport – poseban roadster dvosed i prvi sportski automobil švedske kompanije. Ipak, mala masa i pouzdana Volvo tehnologija nisu bile dovoljne za veći tržišni uspeh, pa je proizvodnja prekinuta nakon samo 67 proizvedenih primeraka. Ili ih je ipak bilo 68?

 (Dalje)

U maju 1954. publici je predstavljen automobil koji će biti proizveden u više primeraka nego sve ranije Alfe zajedno

Do sredine prošlog veka Alfa Romeo je u svetu automobila uživao otprilike onakav status kakav danas ima Ferrari. Pobeđivali su na trkama, proizvodili izuzetno skupe i ekskluzivne sportske automobile, a preživljavali mahom od drugih grana, poput privrednih vozila ili avionskih motora. Ali fabrika je od 1932. bila u državnom vlasništvu i takva praksa, koja nije smetala velikom ljubitelju marke Benitu Mussoliniju, u demokratiji nije više bila održiva.

 (Dalje)

Svoj nekadašnji top model Citroen je predstavio 23. maja 1989. godine. Model XM se pridružio plejadi uspešnih i popularnih automobila ovog proizvođača, a na tržište je doneo čitav niz noviteta. Najupadljiviji je svakako bio futuristički dizajn, potpuno drugačiji od svega što su u to vreme nudili konkurenti u višim tržišnim segmentima.

 (Dalje)

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com

Iako često u senci svog legendarnog oca, Edsel Ford je možda najbitnija osoba u stvaranju imperije američkog giganta pre početka Drugog svetskog rata.

 (Dalje)

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com

Današnja realnost je takva da ukoliko želite sportsku novu Hondu zabavnu za vožnju, najbolje je da kupite jednu sa dva točka

Soichiro Honda svakako ne bi želeo da čuje tako nešto i osnivač japanskog proizvođača vozila je osnovao kompaniju sa idejom da proizvodi vozila sa inovacijama i zabavnom vožnjom. Možda najbolji pokazatelj navedene rečenice je bio model 1300 Coupe, poslednji automobil čiji razvoj je Soichiro Honda lično nadgledao i sa kojim je stavio kraj na veoma impresivnu karijeru.

 (Dalje)

Ova plava Dacia 2000 je bila lično vozilo bivšeg rumunskog komunističkog diktatora Čaušeskua, a nedavnio se pojavila na National Classic Dacia okupljanju u Rumuniji.

 (Dalje)

Pre tačno jednog veka Opel modeli su predstavljali vrhunac automobilske industrije. Pogotovo je to bio slučaj kada su trkački modeli u pitanju.

 (Dalje)

Nedavno je i zvanično potvrđeno da će Lancia svoje automobile ubuduće prodavati isključivo na domaćem, italijanskom tržištu odnosno da će postati brend samo za Italiju. Lancia će takođe u narednom periodu iz svoje ponude izbaciti modele Delta, Thema i Voyager, što u praksi znači da će kupcima na raspolaganju ostati samo najmanji model – Ypsilon.

 (Dalje)

Britanski proizvođač luksuznih automobila, Rolls-Royce Motor Cars će proslaviti značajan momenat u automobilskoj istoriji, u nedelju 4. maja.

 (Dalje)

Nešto više od pola godine nakon ujedinjenja Nemačke jedan od simbola podeljenosti zauvek je otišao u istoriju. Poslednji Trabant sišao je sa proizvodne trake u mestu Zwickau.

 (Dalje)

Sitroen je u aprilu 1934. godine predstavio model 7A, vozilo koje će skrenuti tok automobilske istorije brojnim inovacijama od kojih je najvažnija pogon na prednje točkove ili na francuskom “Traction Avant”, a pod tim imenom je ostao poznat širom sveta.

 (Dalje)

Istorija: Jaguar E-Type

28 Apr 2014 - 10:00 Istorija Link

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com

Priča o najboljim britanskim sportskim automobilima, često ima samo jedno poglavlje, Jaguar E–Type...

 (Dalje)

Mercedes je prošle godine lansiranjem svog modela G63 AMG sa šest točkova napravio pravi bum. Ali nemački proizvođač nije prvi koji došao na ideju da napravi vozilo sa tim brojem točkova.

 (Dalje)