home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ukoliko želite da posedujete prevozna sredstva i za more i za kopno, a imate novca samo za jedno, Fiat vam nudi rešenje u vidu njihovog broda-automobila.

 (Dalje)Zastava 101 Klub (www.zastava101.serbianforum.info), koji broji broji preko 350 članova, je skup entuzijasta, ljubitelja Zastave 101 koji su 2008. dali obećanje radnicima Zastave da se Stojadin nikada neće zaboraviti. Jedan od ciljeva kluba je da se analiziraju sve prednosti i mane ovog automobila u svakodnevnom saobraćaju,  kako na polju mehanike, tako i na polju bezbednosti, a inovativna rešenja su predstavljena svim članovima kluba.

 (Dalje)

Četvrta generacija legendarne SL linije roadstera Mercedesa je lansirana pre četvrt veka kada je R129 predstavljen početkom marta 1989. godine u Ženevi. Od tada, svima nama koji smo tih godina tek počeli da se upoznajemo sa automobilima je ostao nedosanjani san i predmet mašte.

 (Dalje)

Kada je marta 1994. na Sajmu automobila u Ženevi otkrivena prva generacija RAV-a 4, počela je nova era vozila sa pogonom na 4 točka. Prodaja u Japanu je počela u maju, a širom Evrope, Afrike, Australije i Latinske Amerike u junu te godine. Početni plan prodaje je bio 4.500 vozila mesečno. Ali, kada je prvi mesec poručeno 8.000 vozila, proizvodnja je udvostručena. Prvo rekreaciono aktivno vozilo (RAV) sa pogonom na 4 točka je utrlo put SUV segmentu, koji do danas nije prestao da raste.

 (Dalje)

Sovjetska automobilska industrija se baš i nije mogla da se pohvali nekom preteranom atraktivnošću svojih automobila, ali zato sposobnost SUV modela malo ko može dovesti u pitanje.

 (Dalje)

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com

Ako bi morali da biramo zlatni period auto industrije, predratne godine bi se sigurno našle u samom vrhu.

Mnoštvo novih modela, inovacija i prototipova su predstavljani sa obe strane okeana, a jedan od možda najčudnijih predstavnika Amerike je bio 1938 Phantom Corsair.

 (Dalje)

Pre 25 godina, 9. februara 1989. godine, Mazda je na sajmu automobila u Čikagu održala promociju prve generacije svog modela MX-5, poznatog i kao Miata.

 (Dalje)

Porscheov muzej u Štutgartu dobio je veoma zanimljiv eksponat – prvo vozilo koje je ikada dizajnirao Ferdinand Porsche, Egger-Lohner C.2 Phaeton (nazvan još i P1).

 (Dalje)

Na sajmu automobila u Detroitu 1989. godine, prvi put se pojavio do tada nepoznati japanski brend Leksus. Na njegovom štandu tada se našla velika luksuzna limuzina LS 400. Taj prvi model je ostao poznat po čuvenoj TV reklami, u kojoj je na njegovoj haubi složena kula od staklenih čaša, a zatim je motor upaljen i na valjcima simulirana brza vožnja, a da čaše nisu ni mrdnule.

 (Dalje)

Istorija: Ford Pinto

24 Jan 2014 - 10:00 Istorija Link

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com

Ford Pinto danas izaziva podsmehe kao veliki promašaj Forda i generalno američke auto industrije, ali malo ljudi zna koliko je Pinto bio bitan model.

 (Dalje)

Ford je objavio fotografije unikatnog Mustanga iz 1965. godine koji je napravljen kao poklon za 16. rođendan praunuka Henry Forda, Edsela B. Forda II.

 (Dalje)

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com

U prošlim vremenima automobilski sport je u svim svojim oblicima značio mnogo više nego danas

Danas je to veliki i ozbiljan biznis sa sve manje prave trkačke strasti i borbe na stazi, dok su u zlatnim vremenima razvoja automobilizma trke bile sve. Bez ogromnih budžeta, kompjutera i svemirske tehnologije, trkači su se oslanjali samo na automobil, svoje umeće, svog mehaničara (ako su ga imali) i u naklonost boginje Fortune, čiji je osmeh značio pobedu ili poraz, život ili smrt.

 (Dalje)

Kada je reč o Ferrarijevim klasicima, malo koji modeli su traženi kao oni serije 250, o čemu govori podatak da je najskuplji automobil ikada prodat, upravo GTO trkač ove ’’porodice’’.

 (Dalje)

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com    

U deceniji nakon Drugog svetskog rata, dogodila se svojevrsna renesansa sportskih automobila 

Drumovima zapadnih zemalja obe strane Atlantika počeli su da krstare raskošni modeli visokih performansi, raznovrsnih konstruktorskih filozofija, ali sa brzinom kao zajedničkim imeniocem. Ipak, na drugom kraju sveta, u dalekom Japanu, stvari su se odvijale znatno sporije.

 (Dalje)

Mercedes se priprema za 16.12. kada će zvanično biti predstavljena nova generacija C klase, a pre tog događaja Mercedes je odlučio da nas malo vrati u prošlost kako bi pogledali neke od prethodnika ovog modela.

 (Dalje)