home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Pre nekoliko dana objavili smo prvu nezvaničnu vest o početku sklapanja a kasnije i proizvodnji Opelovih automobila u Zastavi. U međuvremenu su Zastava i GM potvrdili te navode. Evo i dva nova teksta sa više detalja. Prvi je sa B92 a drugi agencije Fonet. 

 

 


Predstavnici Zastava vozila i Dženeral motorsa potvrđuju da su u toku pregovori o montaži Opelovog automobila u Kragujevcu.

Izvor : B92

U Zastavi kažu da se još čeka da Vlada odobri aranžman, koji podrazumeva i bescarinski uvoz jednog kontigenta Opelovih automobila pre početka montaže u Kragujevcu, dok u nadležnom Ministarstvu kažu da će saradnja sa Opelom na dugoročnom nivou smanjiti izdvajanja iz budžeta za kragujevačkog proizvođača. Generalni direktor Grupe Zastava vozila Zoran Radojević nije hteo da precizira o kom modelu je reč, kao ni koji broj automobila bi se uvozio, odnosno, kasnije proizvodio. O detaljima nisu želeli da govore ni u kompaniji Dženeral motors, ali su potvrdili  da su pregovori u toku. Aranžman bi bio sličan onom koji Zastava ima sa Fijatom. Prvo bi se omogućio slobodan uvoz određenog modela, a potom bi bila montirana linija za sklapanje automobila u Zastavi. Za ovaj posao čeka se još samo podrška vlade, kaže za B92 Zoran Radojević i objašnjava da je "neophodno da pre početka proizvodnje program bude pozicioniran na našem tržištu i to u periodu dok traje prilagođavanje naše tehnologije za proizvodnju. Mi smo po našoj projekciji predvideli da prvo vozilo može da počne sa proizvodnjom 2008, a drugo u 2009. godini. S tim što ova proizvodnja nije licencna, znači mi ne kupujemo licencu nego ćemo proizvoditi pod firmom Opel". Inače, montaža Fijatovih automobila, Zastava 10 kako se zove u Srbiji, u Kragujevcu nije počela ni više od pola godine posle potpisivanja ugovora i prema najavama rukovodstva Zastave trebalo bi da počne u junu, koliko je potrebno da se završi montaža opreme. Direktor Zastave Zoran Radojević kaže da na tržištu Srbije postoji veliko interesovanje za Fijatove automobile, koji se prodaju bez carinskih dažbina od 20 odsto, odnosno jefitniji su za oko 1.500 evra.
"Ja mogu da kažem da je prošle godine prodato oko četiri hiljade vozila, podatke od sajma ne mogu da kažem jer se još uvak sređuju. Bilo je veliko interesovanje i stvarno je dosta prodato na sajmu. Ja očekujem da sajamska prodaja bude oko 600  vozila u ovom mesecu", kaže on. U Ministarstvu privrede za B92 su potvrdili da je dostavljen nacrt ugovora Zastave i General motorsa, i on će nakon analize u tom ministarstvu biti upućen u druga relevantna ministarstva a zatim i na odluku Vladi, ali nisu mogli da iznose detalje tog ugovora jer je strani partner insistira na poverljivosti. U tom Ministarstvu takođe kažu da će ugovor sa Opelom, kao i saradnja sa Fijatom omogućiti da se smanje godišnje subvencije koje država izdvaja za Zastavu. Ukoliko Vlada odobri novi aranžman, u Zastavi će se, prema saznanjima B92 proizvoditi nešto veći model od Zastave 10, najverovatnije Astra classic II.

 

Vlada će podržati Zastavu i GM

Izvor : Fonet

Beograd- Vlada Srbije će verovatno podržati aranžman Zastave i Dženeral Motorsa, ali će smanjiti subvencije kragujevačkoj fabrici.

Razlog za to je činjenica da će proizvodnja Fiatovih i Opelovih modela obezbediti njeno znatno rentabilnije poslovanje. Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvu privrede dostavljen je (pred)ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, koji bi Vlada Srbije trebala da razmatra. Zastava i Dženeral Motors nisu želeli da u ovoj fazi pregovora preciziraju detalje ugovora, dostavljenog Vladi Srbije, ali je iz kragujevačke fabrike potvrđeno da će automobili proizvedeni u Kragujevcu nositi Opelovu oznaku, što znači da Zastava neće kupovati licencu. Prema nezvaničnim informacijama, ugovor predviđa početnu proizvodnju od tri hiljade Opelovih modela Astra classic godišnje, a taj broj bi narednih godina bio povećan na pet hiljada. Tako ambiciozan plan biće podržan odgovarajućim investicijama u opremu proizvodnih linija. U Zastavi će se, najverovatnije, proizvoditi modeli sa benzinskim motorima zapremine 1.364 ili 1.598 kubna centimetra, oba sa 16 ventila i 90, odnosno sto konjskih snaga. Bazna verzija Astre classic sa petoro vrata i motorom od 90 konjskih snaga koštala bi ispod deset hiljada evra, dok bi najskuplja verzija imala cenu od oko 12 hiljada evra.

Jedan od modela, koji je privukao veliku pažnju tek zatvorenog salona u Beogradu jeste i Mazdin crossover model CX-7. Radi se o automobilu, koji kombinuje udobnost neke limuzine, praktičnost i funkcionalnost karavana i prohodnost SUV vozila. Veoma položena linija vetrobranskog stakla i kosa linija krova već nagovešatavaju sportski potencijal, koji se krije ispod poklopca motora. Ovu Mazdu naime pokreće 2,3 litarski 4-cilindrični benzinski turbo motor iz Mazde3 MPS i Mazde6 MPS. Razvija 190kW/258KS i 350Nm obrtnog momenta. Sve to je dovoljno za 210 km/h najveće brzine i ubrzanje do 100 km/h za 8 sekundi. Menjač je ručni sa 6 stepeni a snagu prenosi na 18 inčne točkove. Pogon može biti integralni 4x4 ili samo na prednju osovinu. Standardna oprema sadrži ABS, EBA (pomoć pri kočenju), TCS (kontrola proklizavanja), DSC (elektronska kontrola stabilnosti), automatsku klimu, frontalne i bočne vazdušne jastuke, elektro paket a Revolution verzija i kožna sedišta. CX-7 ima mesta za 5 putnika a dimenzije su mu : D x Š x V 4675 mm/1872 mm/1645 mm uz međuosovinsko rastojanje od 2750 mm. Težina praznog vozila je 1782 kg a potrošnja je 10,8 litara. Cena u Srbiji se kreće od 33.599 evra (bazna verzija Challenge) do 36.899 evra za verziju Revolution SD. Sve cene su sa PDV-om. Mazde u našoj zemlji prodaje Profil International iz Beograda (Karađorđeva 13, tel.011/3283 722, internet : www.mazda-profil.co.yu), u Zemunu AC Auto (Cara Dušana 236, tel. 011/3162 928) i Grand M iz Novog Sada (bulevar Vojvode Stepe 50, tel.021/542 800). 
Iako je salon automobila u Beogradu završen to ne znači da su prodavci ukinuli popuste i poklone za kupovinu automobila, koje su davali za vreme sajma. Krenimo od DaimlerChrysler-a, koji je snizio cenu Jeepu Commander za 2000 evra a za novi Dodge Avenger (iako u Srbiji još nije zvanično ni počela prodaja tog modela) već daje promotivni popust pa SE verziju (sa 2,0 litarskim benzincem) treba platiti 19.990 evra sa PDV-om. Međutim ono što izaziva pažnju jeste Toyota. Naime japanska fabrika kod nas retko ali veoma retko daje ikakve popuste na kupovinu njihovih modela pa ovu ponudi treba iskoristiti. Tako je za Yaris 1,3 odobreno sniženje od 650, za Avensis i Corollu Verso 1000 evra a uz mali Aygo se na poklon dobija klima uređaj. Opel odobrava popuste (kroz pakete opreme) od 500 do 1890 evra a za Merivu sa paketom opreme Essentia (sa 1,4 litarskim benzinskim i 1,3 litarskim dizel motorom) u slučaju da se auto kupuje za gotovinu, Opel daje sniženje od 2000 evra. Korejski Chevrolet takođe ima popuste. Na Spark se odobrava sniženje od 1000 evra, za Aveo 700 a za Lacetti 1500 evra. Hyundai i dalje nudi snižene cene za svoje automobile i to od 500 do 1802 evra, zavisno od modela. Uvoznik Forda, Grand Motors do 1. maja nastavlja sa akcijom "RasFordaja" u kojoj se Fiesta može kupiti već za 9890, Fusion za 12.390, Focus 14.590, C-MAX za 17.500 evra itd. I Suzuki i dalje daje popuste za Swift (900 do 1000 evra), Ignis GLX (500 evra) i Grand Vitaru (600 do 1000 evra). Popusti za Suzuki važe do 15. aprila. Do 15. aprila na snazi su i snižene cene za Škodu u iznosu od 5 do 7 odsto a 5% popusta daje i SsangYong. Ušteda za Nissan Micru iznosi 500, za Note 1000 a za Patrol 3000 evra. Još nekoliko japanskih marki odobrava popuste. Za Hondu Accord sniženje je 5 odsto pa najjeftinija verzija košta 19.617 evra sa PDV-om a za Mazde popusti su sledeći : za Mazdu2-1100 evra, za Mazdu5 1500 evra, za Mazdu3 takođe 1500 evra, za Mazdu6 (na slici) ušteda iznosi 2300 evra a za novi BT-50 na snazi je promotivno sniženje od 2000 evra (osnovna verzija košta 23.199 evra). Ovi popusti za Mazdu traju do 21. aprila. I kod kupovine Audi-ja se kroz pakete opreme može uštedeti od 700 evra (Audi A3 i A3 Sportback) pa do 5.000 evra (za Audi A4 S-line sportski paket plus). Treba pomenuti da i domaća Zastava do 16. aprila odobrava sniženje od 10 odsto na Zastavu 10. Na kraju još i ponuda iz Citroena. Vitro Group, uvoznik Citroena za našu zemlju, u saradnji sa Hypo Alpe Adria Leasing-om, sve do kraja godine prilikom kupovine Citroena C3, daje besplatno kasko osiguranje u trajanju od 6 godina. Na taj način se štedi od 2300 do 3700 evra zavisno od verzije ovog modela.

 Izvor : FoNet

Beograd-Fabrika Zastava automobili i kompanija Dženeral motors potpisali su ugovor o proizvodnji jednog od modela Opela u Kragujevcu. Ugovorom, koji bi trebalo da verifikuje Vlada Srbije, predviđena je proizvodnja Opelovog automobila i sličan je onom koji je kragujevačka fabrika potpisala sa italijanskim Fiatom o proizvodnji automobila Zastava 10, rekao je izvor agencije FoNet koji je želeo da ostane anoniman. Dokument o zajedničkom aranžmanu Zastave i Dženeral motorsa dostavljen je na verifikaciju Vladi Srbije, a u Zastavinom menadžmentu nisu potvrdili, ali ni demantovali navode izvora FoNeta. Kompanija Dženeral motors je potvrdila da su u toku pregovori sa Grupom Zastava -vozila o "potencijalnom uvozu i lokalnoj proizvodnji Opelovih vozila u Srbiji". Pošto su pregovori u toku bilo bi neprikladno da dajemo bilo kakve dalje komentare u ovom trenutku, navodi se u saopštenju beogradske kancelarije Dženeral motorsa. Generalni direktor Grupe Zastava vozila Zoran Radojević je ranije izjavio da kragujevačka fabrika planira da do 2010. godine u svojim proizvodnim pogonima počne proizvodnju još dva modela evropskih automobilskih kompanija, ali nije precizirao o kojim je kompanijama reč.Korejski Ssangyong, koji je poznat po originalnom dizajnu svojih automobila (da ne upotrebimo neku jaču reč) premijerno je na salonu u Beogradu prikazao i sportsku pick up verziju SUV modela Actyon, koji se već nekoliko meseci prodaje i kod nas. Actyon pick up se zvanično zove Actyon Sports a u Srbiji se nudi sa jednim dizel motorom, 2 menjača i 2 paketa opreme (Prestige i Hyper). Motor je 2,0 litarski turbodizel XDI sa 141KS i 310Nm obrtnog momenta (u rasponu od 1800 do 2700 obrt./min). Iako je težak 1800 kg Actyon Sports po fabričkim tvrdnjama troši samo 8 litara goriva na 100 km. Pogon je 4x4 mada se na nekim tržištima nudi i 4x2 verzija. Unutrašnjost je nepromenjena, koja je po ocenama mnogih moderno dizajnirana i ergonomski dobro rešena. Već osnovni paket Prestige u opremi sadrži automatski klima uređaj, multifunkcionalni kožni volan, alu felne od 16 inča, parking senzore, elektro paket, grejače prednjih sedišta, servo volan, ABS itd a Hyper paket opreme ima i kožna sedišta i alu felne od 18 inča. Cena za Prestige verziju sa manuelnim menjačem iznosi 28.500 evra a Hyper varijanta sa automatskom transmisijom 31.280 evra sa PDV-om. Ssangyong u Srbiji prodaje novosadska Asta, Partizanska 27b, tel. 021/443 236 i zemunski Auto Trend, Cara Dušana 266, tel. 011/3073 300.
Kalina kao klasična limuzina sa 4 vrata i fabričkom oznakom 1118 se u Srbiji prodaje još od septembra prošle godine po ceni od 8790 evra sa PDV-om a na salonu automobila u Beogradu prikazana je i 190 mm kraća kombi-limuzinska verzija sa oznakom Kalina 1119. Dimenzije joj iznose : DxŠxV 3850 mm/1670 mm/1500 mm a težina 1050 kg. Cena (sa uračunatim sajamskim popustom) iznosi 8500 evra sa PDV-om . Bez obzira na manje dimenzije, u Ladi tvrde da i ovaj model pruža jednaki komfor i prostor kao i limuzina ali je naravno ceh kraćih dimenzija platio prtljažnik, koji umesto 400 litara, koliko ima limuzina, sada raspolaže sa samo 260 litara. Motor je isti kao u limuzini odnosno radi se o benzincu od 1,6 litra zapremine i 59kW/80KS. Sa njim postiže maksimalnih 180 km/h i ubrzanje do 100 km/h za 13,5 sekundi uz fabrički deklarisanu potrošnju od 7,5 litara. Serijska oprema sadrži vazdušne jastuke za vozača i suvozača, servo volan podesiv po visini, metalik boju, putni komjuter, alarm, kodirani ključ, elektro paket i drugo. Uvoznik (Jugo Lada, Patrijarha Joanikija 17 d, tel. 011/234 0117) daje garanciju od 2 godine ili 35.000 km pa šta pre isteke. 
Od 1. aprila DaimlerChrysler SCG i u našoj zemlji nudi uslugu nazvanu Privilege Service, koja podrazumeva 24-časovnu pomoć kupcima Chrysler, Dodge i Jeep automobila za vreme trajanja garancije vozila. Evo šta se kaže u saopštenju DaimlerChrysler-a SCG: 

"Usluga se može iskoristiti ako se desi : ili kvar na vozilu (mehanički i električni kvarovi), nestanak goriva ili kvar pneumatika ili vlasnik izgubi ključ i/ili ostane zaključan u svom automobilu. Tada je potrebno da nazove  broj  011/3019 055 (ako je u Srbiji i Crnoj Gori) ili + 43-1525-03-6518 (ako je u inostranstvu) i naš odgovor će biti umirujuće brz i efikasan.

-Ukoliko je moguće, vozilo će biti popravljeno direktno na licu mesta, kako bismo omogućili završetak putovanja sa minimalnim gubicima vremena. U suprotnom, vozilo će biti odšlepano do najbližeg autorizovanog dilera radi popravke. U slučaju da vozilo ne može da se popravi istog dana, prevoz do kuće je obezbeđen ili po želji, stranka može putovanje da nastavi uz neku od sledećih besplatnih usluga:

-taksi prevoz do 50 km

-prevoz vozom prvom klasom ili avio prevoz ekonomskom klasom ako prevoz vozom traje duže od 6 sati

-kada je i gde je moguće, zamensko vozilo slične kategorije za vreme popravke- maksimalno 5 dana.

-hotelski smeštaj. Ukoliko vozilo ne može biti popravljeno istog dana, a stranka boravi na lokaciji koja je udaljena više od 50 km, pokrivamo boravak u hotelu za jednu ili više noći. Usluga „Privilege Service“ plaća boravak u lokalnom hotelu (ekvivalentno kvalitetu smeštaja sa 3 zvezdice) i doručak za maksimalnih 5 noći.

-Ukoliko popravka vozila ne može biti gotova do završetka započetog putovanja, a stranka stanuje na lokaciji koja je udaljena više od 50 km od mesta popravke, obezbeđujemo prevoz vozom prvom klasom ili avio prevoz ekonomskom klasom ako prevoz vozom traje duže od 6 sati. Alternativno, možemo isporučiti vozilo ili na tačnu adresu ili do najbližeg autorizovanog dilera uz pokrivanje troškova goriva i putarine koje vi pokrivate."

DaimlerChrysler SCG (prodaja vozila : Palata Beograd, Masarikova 5, servis : Omladinskih brigada 33, Novi Beograd, telefoni : 011/3019 350, 3019 351) Domaći uvoznik Škodinih automobila, firma AutoČačak (AutoČačak d.o.o., Konjevići bb Čačak, tel. 032/303 525, 303 515 i 303 530, internet : www.autocacak.co.yu) objavila je cene nove Škode Fabia-je za našu zemlju. I odmah iznenađenje. Bez obzira na veliki napredak u odnosu na prethodnicu, nova Fabia zadržava cene na nivou starog modela. Tačnije cene se kreću od 9983 evra sa PDV-om (i aktuelnim sajamskim popustom) za osnovnu benzinsku verziju 1,2 HTP od 44kW pa sve do 17.405 evra koliko treba platiti najskuplji model 1,9 Tdi sa ful opremom. Redovna cena za najjeftiniju novu Fabia-ju će iznositi 10.651 a za najskuplju 18.325 evra. Naravno novu Fabia-ju AutoČačak izlaže i na sajmu automobila u Beogradu i to samo nekoliko dana posle završetka salona u Ženevi gde je najnovija Škoda prvi put zvanično izlagana. Kao što se vidi na slici dizajnerski uzor joj predstavlja novi Roomster, koji se takođe može videti na beogradskom sajmu. Usput osnovni Roomster kod nas košta 11906 evra sa PDV-om. Već sada je jasno da je stari model Fabia-je (prodat u preko 1,5 miliona primeraka), sa istoimenim naslednikom dobio dostojnu zamenu. Nova Fabia je naravno porasla kako je to već običaj u ovoj klasi u proteklih nekoliko godina. Dimenzije su sada DxŠxV 3992 mm/1642 mm/1498 mm tako da ne čudi da se u Škodi hvale najvećim prostorom za glavu i noge za putnike pozadi. Unutrašnjost je napredovala kako estetski (mogućnost novih kombinacija boja u kabini) tako i kvalitativno. Moguća je doplata sa pripremu GSM telefona sa Bluetooth konekcijom i eksterne konekcije za MP3 player i iPod i sl. Prtljažnik obuhvata 300 litara odnosno 1163 litra kada se obori zadnja klupa. Podrazumeva se da su u Škodi uradili mnogo na poboljšanju aktivne i pasivne bezbednosti, voznih osobina, komfora što će uz prihvatljivu cenu biti i najveći aduti nove Škode. Paleta motora obuhvata 4 benzinca i 3 dizelaša. Benzinci su 1,2 HTP sa 44Kw sledi 1,2 12v HTP sa 51Kw, pa 1,4 litarski 16v sa 63Kw i 1,6 litarski 16v i 77 Kw. Dizelaši su 1,4 litarski Tdi PD sa 51Kw i 59Kw i najjači 1,9 Tdi sa 77Kw. Takođe Škoda nudi i novu 6-stepenu automatsku Tiptronic transmisiju uz doplatu. Treba napomenuti da sa predstavljanjem ove nove hatchback verzije nove Fabia-je, neće automatski prestati i proizvodnja stare Fabia-je u sedan i karavan varijanti.     Na salonu u Beogradu južnokorejski Hyundai ne izlaže samo novi model Grandeur o kome smo pisali pre nekoliko dana, već se hvali i produženom garancijom na sve modele u trajanju od 5 (pet) godina, koju je upravo uveo naš zastupnik za ove automobile, beogradski Hyundai Auto d.o.o. sa sedištem u Uzun Mirkovoj 3a/IV (tel. 011/3283 274 i 3283 167, internet : www.hyundai-auto.co.yu). Iako je garancija produžena na 5 godina, ograničenje od 100.000 km je ostalo isto. To isto važi i za garanciju na koroziju, koja i dalje iznosi 6 godina. Da podsetimo da od nedavno i Kia, kao drugi član Hyundai grupacije, takođe na našem tržištu daje 5 godina garancije na model Ceed, koji se upravo pojavio u prodaji u Srbiji. Salon automobila u Beogradu (23. mart-1. april) je idealna prilika za kupce da, osim upoznavanja sa najnovijim modelima na našem auto tržištu, prođu i nešto jeftinije prilikom kupovine istih. Naime, uvoznici i prodavci tradicionalno za vreme trajanja salona automobila u Beogradu, nude razne popuste, poklone i povoljnije kreditne i lizing aranžmane pa tako ni ovaj sajam nije nikakav izuzetak. Neki od njih su već i ranije krenuli sa odobravanjem sajamskim popusta. Jedan od takvih je i Grand Motors, zastupnik Forda, Volvo-a i Land Rovera za našu zemlju (Novi Beograd, III bulevar br.21, telefon 011/20 90 600, internet adresa : www.ford.co.yu). Oni nude sajamske cene za Fordove modele pa tako Fiesta sada sa popustom košta 9890 evra, Fusion 12.390, Focus 14.390 a Mondeo od 17.890 evra pa naviše. Sve cene su sa PDV-om. Zastupnik za Peugeot, beogradski Verano Motors (Vojvode Stepe 352, tel. 011/3094 500, internet : www.verano.co.yu), takođe daje popuste za neke modele. Tako model 307 XS sa benzinskim 1,6 litarskim motorom od 110KS sada trba platiti 15.990 evra. Popusti važe i za sledeće modele : 1007 1,4E (jeftiniji za 1600 evra), 407 SR 1,8 (-1000 evra), 207 1,4E (-500 evra) i Peugeot 206 1,4E sa bogatom opremom za koga se odobrava sniženje od 660 evra pa košta 11.990 evra. Kompanija Delta Automoto (Omladinskih brigada 33a, novi Beograd, tel. 011/318 2509, internet : www.deltaauto.co.yu), domaći zastupnik za Alfa Romeo, Fiat, Lancia-u i Hondu, nudi Hondu Accord sa popustom od 5%, dok će sniženje od 4% važiti za Alfa Romeo 159 i GT, kao i za Fiat Doblo Panorama i nekoliko verzija Grande Punta. Za Fiat Cromu 1,8 16v popust iznosi tačno 1000 evra a za malu Pandu 1,2 sniženje je 3%. Ono što je zanimljivije, na salonu će Delta Automoto već primati uplate za neke nove Hondine modele i to po nižim, sajamskim cenama. Tako će nova Honda CRV (na slici) sa 2,2 litarskim dizel motorom koštati 34.456 evra, novi Legend 3,5 V6-55.224 evra a modeli Civica Type R i Type S, 33.405 odnosno 23.390 evra sa PDV-om. Chevrolet (Auto Promet, Auto put br.5 tel. 011/319 3150) nudi sniženje za Captivu i Epicu u iznosu od tačno 2000 evra, za Aveo u iznosu od 700 evra a za Spark tačno 1000 evra. Za automobile Opela već važe popusti od 1400 evra za Astru i Zafiru a za Merivu 1,3 CDTi, cena je manja za 2000 evra. Renault i pored tradicionalne akcije Zeleno srce (u kojoj se odobravaju popusti od 700 do 2000 evra), nudi i dodatno sniženje za pojedine modele. Tako su modeli Megane sedan, Laguna, Vel Satis, Espace, Scenic i Grand Scenic jeftiniji za 1000 evra pa najjeftiniji Megane sedan 1,4 16v košta samo 13.653 evra sa sve PDV-om. Renault u našoj zemlji prodaje firma Renault Nissan Srbija sa sedištem na Novom Beogradu, Omladinskih brigada 88, tel. 011/2178 111. I Mazde su na popustu a njihov zvanični uvoznik, beogradski Profil International (Karađorđeva 13, tel. 011/ 328 37 22, internet : www.mazda-profil.co.yu) na modele Mazda6 daje popust od 2300 evra, za Mazdu3 i Mazdu5 sniženje je 1500 evra a za Mazdu2 popust iznosi 1100 evra. Niže cene nudi i Euro Sumar, zastupnik Suzukija (Vojislava ilića 145, Beograd, tel. 011/ 488 6076, internet : www.suzuki-yu.co.yu). Za vreme trajanja sajma Suzuki Swift je jeftiniji od 900 do 1000 evra, zavisno od verzije, Ignis GLX je na sniženju od 500 evra a Grand Vitara od 600 do 1000 evra. Japanski Nissan ima povoljnije uslove kupovine za Micru (-500 evra), Note (-1000 evra) i Patrol, koji je jeftiniji za svih 3000 evra. I Nissan prodaje beogradski Renault Nissan Srbija, Omladinskih brigada 88, tel. 011/2178 111. Tu nije kraj sniženjima pa Citroen (uvoznik Vitro group, Karađorđeva 69, Beograd, tel. 011/2022 300) odobrava popust od 5 % na sve modele koliko je jeftiniji i južnokorejski Ssangyong, koga prodaje novosadska Asta, Đorđa Zličića 32, tel. 021/443 236. Za istu cifru se opredelio i beogradski Porsche SCG, koji tih 5 odsto popusta nude za sve modele VW-a, Seata i Porsche-a. Za modele Audi-ja važe sledeći popusti : za A4 i A3 sniženje je 500 evra a za Q7, Allroad Quattro i TT 1000 evra. Adresa Porsche-a SCG je Savski nasip 7, Novi Beograd, tel. 011/3042 400. Hyundai nudi sniženje od 500 evra za Atos, 1000 za Getz, Accent i Matrix a za Tucson 1700 evra. Uvoznik je Hyundai auto d.o.o., Cara Dušana 36-40, tel. 011/ 328 5970. Mitsubishi daje popust od 400 evra za Colt, 500 evra za Outlander, Pajero i L200 sa dizel motorima dok se uz Colt i Lancer na poklon dobija i alarm. Uvoznik je Velauto, Đuje i Dragoljuba bb, tel. 011/232 1055. Češka Škoda odobrava popust od 5 do 7 % zavisno od modela a jedan od prodavaca je i AK Vidovdan iz Zemuna (Glavna 11-13, tel. 011/2199 7496). Automobile Saab zastupa AutoSaabBG i tokom trajanja sajma daje popust od 3 odsto na sve modele. Totota ne daje popuste ali daje poklone. Uz Aygo se dobija klima uređaj a uz Avensis i Corollu Verso navigacija. Prodavac je Toyota centar d.o.o., Zrenjaninski put 26, tel. 011/ 331 8558. I za sam kraj da pomenemo i sniženja za Kia-u, Ladu i Zastavu. Naime Kia Auto d.o.o (Ugrinovački put 10m, Zemun, tel.011/ 316 6903, internet : www.kia.co.yu), zastupnik za korejsku marku već nudi popust za novi Ceed, koji se tek pojavio u prodaji kod nas. Sniženje iznosi 1500 evra za sve verzije. Sniženje se odobrava i za modele Picanto i Rio. Za pomenutu Ladu, novi uvoznik za našu zemlju (beogradska firma Jugo Lada) odobrava manje popuste u visini od 200 do 450 evra. Naravno i domaća Zastava za vreme salona odobrava, kako kažu "ekstra popuste" za sve modele (Zastava Promet Beograd, Mije Kovačevića 6, tel. 011/2754 163 i 761 325, internet : www.zpb.co.yu). Konkretnije popusti iznose 8% za Zastavu 10 a za Koral In i 101 sniženje je 18 odsto. U Beogradu, u ulici Dragoslava Srejovića bb otvoren je novi prodajno-servisni centar Radulović za Hyundai vozila, čime se kompanija Radulović pridružila članovima prodajne mreže generalnog zastupnika ove korejske marke, Hyundai Auto Beograda. Uz novi centar u Beogradu, otvara se i odgovarajući u Novom Sadu, smešten na Novosadskom Putu 71 (put za Veternik).

izvor : www.vrelegume.co.yuDomaći zastupnik za Hyundai (beogradski Hyundai Auto d.o.o., Uzun Mirkova 3a/IV, tel. 011/3283 274, 3283 167, internet adresa www.hyundai-auto.co.yu) je pre nekoliko dana domaćoj javnosti konačno prikazao Hyundai-jev luksuzni model Grandeur namenjen poslovnim ljudima. Promocija je održana u beogradskom klubu Admiral a zvaničnu premijeru Grandeur će imati na salonu automobila u Beogradu, koji počinje 23. marta i traje do 1. aprila. Hyundai ovim modelom, napravljenom prema ukusu evropskih kupaca, ulazi u premium klasu gde vladaju nemački modeli poput Audi-ja A6, BMW-a serije 5 i Mercedesa E klase. Hyundai se dakle nada da će preuzeti deo kupaca u ovoj klasi gde ime kompanije i tradicija igraju možda i odlučujuću ulogu u izboru automobila. Da bi anulirao prednost pomenutih nemačkih marki, Hyundai za Grandeur nudi 5 (pet) godina garancije, bogatu opremu i moderan dizel motor od 2,2 litra sa 145KS i 340Nm. Sa tim motorom Grandeur postiže 200 km/h i ubrzanje do 100 km/h za 12 sekundi uz prosečnu potrošnju od 7,9 litara na 100 km, naravno po fabričkim tvrdnjama. Cena za ful opremljen Grandeur (automatska klima, ESP, 17 inčne alu felne...) sa tim dizelašem u našoj zemlji 39.884 evra sa PDV-om. Grandeur se proizvodi i sa 6-cilindričnim benzinskim motorom zapremine 3,3 litra (233KS i 304Nm) uparenim sa automatskim 5-stepenim menjačem. Sa dužinom od 4895 mm, širinom od 1845 mm, visinom od 1490 mm i velikim međuosovinskim rastojanjem, Grandeur pruža zaista puno mesta u komfornoj unutrašnjosti. Zbog tih svojih dimenzija i dizajna uopšte, auto deluje veoma elegantno pa i moćno. Za kraj još i informacija da Hyundai Auto Beograd do kraja godine namerava da otvori novi, moderan prodajno-servisni centar na Novom Beogradu (III. bulevar), koji bi počeo sa radom početkom decembra ove godine a u njega će biti uloženo 13 miliona evra.Honda Club Serbia (HCS) i Auto Moto Delta Honda d.o.o. zajednički su organizovali, specijalno za članove HCS-a, test vožnju novih Hondinih vozila. Testirani trio su činile 2 Honde Civic, 1,8 litarski benzinac (140 KS) i dizel 2,2 l (140 KS), a na opšte oduševljenje članova kluba, tu je bila i "Corvette sa istoka" Honda S2000. Opšti utisak svih vozača je da je model S2000 ubedljivo najlakši za vožnju, da izvanredno leži u krivinama, ima perfektan balans i zvuk motora koji diže adrenalin u nebesa.
Slične manifestacije se već planiraju, a ne treba zaboraviti da je 21. aprila u 16h na beogradskom Ušću zakazan treći zvanični Honda skup.

Izvor : www.vrelegume.co.yuRumunska Dacia je u protekle dve godine u našoj zemlji prodala preko 10.000 automobila pa ne iznenađuje i pojava kluba namenjenog fanovima ove marke. Forum Dacia Fan Club-a se nalazi na adresi :

 http://www.freepowerboards.com/daciafanclub/index.phpSalon automobila u Beogradu se bliži (23. mart-1. april) pa je sve više domaćih zastupnika, koji odobravaju tzv. sajamske popuste za pojedine modele. Posle firmi Porsche SCG (zastupnik za Audi i VW), EuroSumar (Suzuki), Verano Motors (Peugeot) i Grand Motors (Ford), koji su već objavili svoje ponude za kupovinu njihovih automobila po nižim cenama, sada i beogradski Delta Automoto (Omladinskih brigada 33a, Novi Beograd, tel. 011/318-2509, 227-1338, www.deltaauto.co.yu) nudi popuste na pojedine modele marki Alfa Romeo, Fiat i Honda, koje zastupa u našoj zemlji. Popusti se odnose na sledeće modele: Honda Accord, svi modeli -5% popusta, Fiat Panda, modeli sa 1,2l motorom Dynamic, 4x4 Treking, 4x4 Climbing, Alessi i Sporting - 3% popusta, Fiat Croma Dynamic 1,8l 16V - 1000 evra popusta, Fiat Doblo, model Panorama - 4% popusta, Fiat Grande Punto, modeli 1,4 Active, 1,4 Dynamic, 1,3 MJet Dynamic i 1,9 MJet Sport - 4% popusta, Alfa Romeo 159 -4% popusta i Alfa Romeo GT -4% popusta. Na slici Alfa 159.

Izvor : www.nacionalnaklasa.com