home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Više hiljada radnika automobilske industrije protestovalo je juče na Svetskom sajmu automobila u Parizu zbog najava otpuštanja u tom sektoru. Demonstranti su ušli u izložbenu halu pred zapanjenim pogledima posetilaca.

 (Dalje)Proizvođači automobila u Slovačkoj za sada, uprkos svetskoj krizi, ne planiraju smanjenje proizvodnje automobila, niti očekuju da će morati zbog smanjene potražnje na zapadnim tržištima da otpuštaju radnike.

 (Dalje)

Italijanski proizvođač automobila Fijat oslobođen je plaćanja lokalnog poreza u narednih 10 godina, u iznosu od 452 miliona dinara, odlučili su na današnjoj sednici odbornici Gradske skupštine Kragujevca.

 (Dalje)

Prema pisanju britanskog magazina AutoCar, budući BMW X1 (čiji je koncept prošle nedelje zvanično predstavljen na Salonu automobila u Parizu) će kupcima, sem sa xDrive 4x4 pogonom, biti dostupan i u verziji sa pogonom samo na zadnjim točkovima.

 (Dalje)

Kompanija "Reno", drugi po veličini francuski proizvođač automobila i "Elektrisite de Frans" (EDF), najveći evropski proizvođač električne energije, potpisali su sporazum o razvoju mreže servisnih stanica za dopunu baterija vozila na električni pogon u Francuskoj do 2011. godine.

 (Dalje)

Druga drift trka u otvorenom Šampionatu Srbije, velika nagrada Kragujevca, održaće se 18. oktobra u subotu, u Kragujevcu, na drift stazi ispred Zastavine fabrike (Zastavina ambulanta). Pozivamo sve amatere i profesionalace da isprobaju svoje umeće na stazi predviđenoj za drift i pokažu domaćoj publici da i Srbija ima čime da se ponosi u ovoj vrsti sporta.

 (Dalje)

Proizvođači automobila BMW, Dajmler i nemački ogranci Dženeral motorsa i Forda saopštili su da planiraju da smanje proizvodnju, a neki od njih će privremeno obustaviti proizvodnju u pojedinim fabrikama.

 (Dalje)

Švedska kompanija "Volvo automobili", koja se nalazi u vlasništvu američkog "Forda", potvrdila je da će ukinuti dodatnih 3.400 radnih mesta, najviše u domaćim pogonima, zbog slabe prodaje vozila u Evropi i Americi.

 (Dalje)

Hyundai je najavio promociju svog novog V6 Lambda RS (Rear wheel drive Sports) motora, koji će se prvo naći pod haubom novog Genesisa Coupe i to u kombinaciji sa šestostepenom manuelnom i automatskom transmisijom.

 (Dalje)

Indijska grupa "Tata" najavila je da će najjeftiniji automobil na svetu "nano" proizvoditi u zapadnoj državi Gudžarat, umesto u Bengalu gde je prvobitno bilo planirano da se podigne nova fabrika, javljaju agencije.

 (Dalje)

Japanski Mitsubishi je objavio prvu sliku specijalnog Lancera Evolution X Police.

 (Dalje)

Vlada Srbije objavila je na svom sajtu Ugovor sa "Fijatom" o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku "Zastava", potpisan 29. septembra u Beogradu, koji predviđa da 15 dana od potpisivanja država Srbija i "Fijat grupa" u nadležnom sudu potpišu i overe ugovor o osnivanju zajedničkog privrednog društva (ZPD).

 (Dalje)

Izvor : Beta.co.yu

Predsednik buduće fabrike Fijat-Srbija Đovani de Filipis (Giovanni De Filippis) doputovaće sutra u Kragujavac, rekao je agenciji Beta direktor Grupe Zastava Zoran Radojević.

 (Dalje)

Preuzeto sa : Danas.co.rs

Iako je odlučeno da proizvodnja Zastavinih modela „koral“ („jugo“), „skala“ („101“) i „florida“ bude ugašena do 30. oktobra, ispostavilo se da na zalihama u kragujevačkoj Fabrici automobila ima još delova i komponenti, pa je od Fijata zatraženo da se proizvodnja produži za još 15-ak dana, odnosno do polovine novembra.

 (Dalje)

Na narednom Salonu automobila u Šangaju, francuski Peugeot će na svom štandu izložiti i koncept automobil RD, koji je dizajnirao pobednik ovogodišnjeg, petog Peugeotovog dizajnerskog konkursa, 25-godišnji Kolumbijac Carlos Arturo Torres Tovar.

 (Dalje)